Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsii_5.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
105.47 Кб
Скачать

3.Поняття майна. Гроші, валютні цінності як об’єкти цивільних прав

Відповідно до положень Цивільного кодексу майном як особливим об'єктом визнається окрема річ, сукупність речей, майнові права і обов'язки.

Майнові права є неспоживною річчю. Майнові права визнаються речовими правами.

Поняття "майно" ширше, ніж поняття "річ", оскільки охоплює:

а) окрему річ;

б) сукупність речей;

в) майнові права та обов'язки.

Цивільний кодекс України відносить до майна також підприємство.

Підприємство – це єдиний майновий комплекс, який використовується для здійснення підприємницької діяльності.

До складу підприємства як єдиного майнового комплексу входять всі види майна, призначені для його діяльності, включаючи земельні ділянки, будівлі, споруди, устаткування, інвентар, сировину, продукцію, права вимоги, довгі, а також право на торгову марку або інше найменування і інші права, якщо інше не встановлене договором або законом (стаття 191 Цивільного кодексу України).

Підприємству властиві наступні ознаки:

1) це єдиний майновий комплекс, що включає різні види майна, об'єднані загальним призначенням;

2) це майновий комплекс, який використовується для здійснення підприємницької діяльності;

3) здійснення операцій з підприємством не тягне припинення його функціонування за призначенням;

4) підприємство як єдиний майновий комплекс є нерухомістю незалежно від здібності окремих його частин до переміщення;

5) підприємство або його частина можуть бути об'єктом купівлі-продажу, застави, оренди і інших операцій. При цьому відчуження окремих частин не тягне припинення існування підприємства як єдиного об'єкту цивільних прав, до тих пір, поки не буде реалізована остання його частина, що належить первинному суб'єктові права на це підприємство.

Особливим різновидом речей є гроші (грошові кошти).

Гроші є особливим різновидом рухомого майна. Вони найчастіше виступають як законний платіжний засіб у відшкодувальних договорах, але можуть бути також предметом деяких цивільно-правових операцій (заповіту, договорів позики, дарування, кредитних договорів).

Гроші як об'єкт цивільних прав мають ряд характерних рис:

1)За своєю природою гроші належать до родових та поділь­ них речей, але вони можуть бути й індивідуалізовані, наприклад, коли виступають як речові докази.

2)На відміну від звичайних речей, властивості грошей визна­ чаються не кількістю грошових знаків, а кількістю грошових одиниць, які в них виражені.

3)Вони можуть виступати як самостійний об'єкт цивільно- правових відносин (договір дарування, договір позики, кредит­ ний договір), а можуть бути еквівалентним об'єктом цивільно- правових відносин (договори купівлі-продажу, перевезення, підряду).

4) Гроші не можуть бути витребувані від добросовісного набувача (ст. 389 ЦК).

Відповідно до статті 192 Цивільні кодекси України законним платіжним засобом на всій території України є грошова одиниця України – гривня. Визнання гривні законним платіжним засобом означає, що вона може служити засобом платежу в зобов'язаннях незалежно від згоди кредитора.

Застосовуються два способи платежу: грошовою готівкою і шляхом безготівкових розрахунків. При платежах грошовою готівкою засобом платежу є грошові знаки, які передаються одним суб'єктом іншому за товари, роботи, послуги і тому подібне. При безготівкових розрахунках використовуються цифрові записи про грошову масу, що обертається. При цьому певна грошова сума списується з рахунку однієї особи і зараховується на рахунок іншого. Безготівкові розрахунки можуть здійснюватися шляхом використання платіжних доручень, чеків, акредитивів, платіжних вимог, векселів, депозитних сертифікатів, пластикових карток банків і тому подібне.

Різновидом речей є також валютні цінності, поняття і порядок використання яких визначається спеціальним законодавством. Декретом Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" до валютних цінностей віднесені:

1) іноземна валюта (іноземні грошові знаки, засоби в грошових одиницях іноземних держав і міжнародних розрахункових (клірингових) одиницях, що знаходяться на рахівницях або вносяться до банківських і інші кредитно-фінансові установи за межами України);

2) цінні папери в іноземній валюті (чеки, векселі, акредитиви і тому подібне), фондові цінності (акції, облігації) і інші боргові зобов'язання, виражені в іноземній валюті;

3) дорогоцінні метали – золото, срібло, платина і метали платинової групи (паладій, іридій, родій, рутеній і осмій) у будь-якому вигляді і стані, за винятком ювелірних і інших побутових виробів, а також ломи таких виробів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]