Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Stattya_95Filiyi_ta_predstavnitstva.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
43.96 Кб
Скачать

Припинення(ліквідація) філій

Що стосується припинення діяльності філій та інших відокремлених підрозділів, то законодавство не приділяє регламентації цього процесу ніякої уваги. Якщо про право юридичних осіб відкривати відокремлені підрозділи принаймні зазначається в законодавстві (хоча цей процес й недостатньо регламентується), то про припинення діяльності, а тим більше про порядок припинення філій взагалі не йдеться. Лише п. "е” ст. 41 Закону про ГТ говорить про те, що питання реорганізації та ліквідації філій та представництв відноситься до виключної компетенції загальних зборів акціонерів АТ, чим підтверджується можливість такої реорганізації та ліквідації.

Виходячи з того, що законодавство не приділяє окремої уваги підставам і порядку припинення відокремлених підрозділів юридичних осіб, та проаналізувавши чинне законодавство, що стосується припинення діяльності юридичних осіб, можна виділити такі підстави припинення діяльності філій:

  • рішення власника (приватне підприємство) чи відповідного, як правило вищого, органу управління юридичною особою (АТ, ТОВ) або органу, вповноваженого створювати відповідні юридичні особи. В акціонерних товариствах питання припинення діяльності філій, як і питання створення, є виключною компетенцією загальних зборів акціонерів і не можуть бути передані іншим органам товариства (ст. 41 Закону про ГТ). У товариствах із обмеженою відповідальністю, наприклад, такі повноваження можуть бути надані виконавчому органу товариства (директору, дирекції) статутом або рішенням зборів учасників;

  • рішення суду.

Припинення діяльності філій може відбуватися шляхом ліквідації та шляхом реорганізації.

Ліквідація передбачає повне припинення діяльності філії без правонаступництва, тобто без переходу її прав та обов’язків до інших відокремлених підрозділів.

Як правило, філія ліквідується за рішенням відповідного органу управління юридичної особи, уповноваженого на це статутом. Але може бути також і примусова ліквідація філій у разі:

  • визнання банкрутом юридичної особи;

  • закінчення строку дії ліцензії або її анулювання (якщо діяльність філії передбачає наявність ліцензії);

  • якщо прийнято рішення про заборону діяльності філії чи самої юридичної особи через невиконання умов, встановлених законодавством;

  • якщо суд визнає недійсними установчі документи і рішення про створення юридичної особи;

  • на підставі рішення суду за поданням контролюючих органів у разі систематичного або грубого порушення філією чи юридичною особою законодавства (стосується господарських товариств).

Але ми приділимо увагу саме порядку добровільної ліквідації філій, тобто коли юридична особа з власної ініціативи бажає закрити філію, в тому числі коли з тих чи інших причин (неприбутковість, великі витрати на філію тощо) виникає така необхідність.

У цьому разі рішення про ліквідацію філії приймає відповідний, уповноважений на це орган управління юридичної особи. Його повноваження щодо ліквідації філій мають бути зазначені у статуті. Як правило, це вищий орган управління юридичної особи (збори учасників в ТОВ, загальні збори акціонерів в АТ тощо). Але іноді такі повноваження можуть бути делеговані виконавчому органу юридичної особи (директору, правлінню тощо), про що має бути зазначено у статуті чи окремому рішенні вищого органу управління.

Рішення про ліквідацію, як і про створення, філії оформлюється протоколом чи наказом.

Після цього юридична особа зобов’язана повідомити про ліквідацію філії за місцем своєї державної реєстрації шляхом внесення відповідних додаткових відомостей до своєї реєстраційної картки. В свою чергу орган державної реєстрації зобов’язаний у 10-денний термін подати відомості щодо ліквідації філії відповідному органу державної статистики та органу державної податкової служби за місцезнаходженням філії (п. 18 Положення про реєстрацію).

Також необхідно буде закрити рахунок філії у банку. Такий порядок регламентується Інструкцією про відкриття рахунків. Так, відповідно до п. 8.3 та п. 8.4 цієї Інструкції, для закриття банківського рахунку необхідно подати наступні документи:

  • заяву власника про закриття рахунку (підписується керівником та головним бухгалтером юридичної особи і завіряється її печаткою);

  • платіжне доручення про перерахування залишку коштів з рахунку філії (якщо такий є) на основний рахунок юридичної особи.

Наступним етапом буде зняття філії з податкового обліку, якщо вона перебуває на ньому. Зняття з обліку регламентується пунктами 8.1-8.4 Інструкції про облік платників. Для цього у 3-денний термін з дати прийняття рішення про ліквідацію філії в орган ДПС, де філія перебуває на обліку, необхідно подати такі документи:

  • заяву про зняття з обліку філії як платника податків за ф. № 8-ОПП;

  • оригінал довідки за формою № 4-ОПП;

  • копію рішення про ліквідацію філії;

  • ліквідаційну картку органів державної статистики.

Інструкція про облік платників також передбачає подання копії розпорядчого документа про утворення ліквідаційної комісії, але у зв’язку з тим, що жодним нормативно-правовим актом України не передбачена необхідність утворення ліквідаційної комісії при закритті філії, застосування аналогії закону в цьому випадку ми вважаємо недоречним. Таким чином, подавати цей документ не потрібно.

У 10-денний термін з дня подання заяви за ф. № 8-ОПП необхідно скласти ліквідаційний баланс у формі річного звіту (на дату прийняття рішення про ліквідацію) та подати його для документальної перевірки органу ДПС. Така перевірка має розпочатися в місячний термін з дня одержання заяви.

Зняття філії з обліку в інших органах, що здійснюють контроль за сплатою податків, зборів, інших обов’язкових платежів, здійснюється за умови подання заяви про зняття з обліку, рішення про ліквідацію філії та проведення документальних перевірок зі сплати відповідних платежів. При цьому слід керуватися:

  • п. 4.3 Інструкції про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 3 червня 1999 р. № 4-6;

  • пунктами 3.9-3.11 Iнструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування України, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування України 26 серпня 1999 р. № 11;

  • п. 3.8 Порядку справляння збору на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики від 3 жовтня 1997 р. № 4.

Відповідно до п. 3.4.2 Інструкції про порядок видачі міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади, підприємствам, установам, організаціям, господарським об’єднанням та громадянам дозволів на право відкриття та функціонування штемпельно-граверних майстерень, виготовлення печаток і штампів, а також порядок видачі дозволів на оформлення замовлень на виготовлення печаток і штампів, затвердженої наказом МВС від 11 січня 1999 р. № 17 (далі – Інструкція № 17), при ліквідації філії керівник юридичної особи зобов’язаний забезпечити здачу всіх печаток і штампів філії в орган внутрішніх справ за місцем реєстрації юридичної особи для знищення. Перелік документів, необхідних для проведення цієї процедури, міститься у п. 3.4.2 зазначеної Інструкції.

Також необхідно виключити філію з ЄДРПОУ. Це можна зробити тільки після здійснення всіх заходів щодо її ліквідації згідно із законодавством, а підставою для виключення буде рішення про ліквідацію філії. Орган, який прийняв рішення про ліквідацію філії, заповнює і в 10-денний термін подає до відповідного органу державної статистики ліквідаційну картку встановленого зразка (п. 18 Положення про ЄДРПОУ).

Порядок реорганізації філій також не регулюється чинним законодавством, але про можливість такого припинення відокремлених підрозділів все ж таки зазначається в п. "е” ст. 41 Закону про ГТ. Складність цієї форми припинення полягає в тому, що порядок ліквідації фактично можна простежити в законодавстві, а от щодо реорганізації як такої не знаходимо жодного слова й у підзаконних нормативних актах, що може викликати проблеми при здійсненні процедури реорганізації.

Реорганізація – це така форма припинення філій, при якій її майно, права та обов’язки переходять до іншого відокремленого підрозділу.

Необхідно зазначити, що переходу майна фактично не відбувається, оскільки його власником у будь-якому випадку залишається юридична особа. Тут йдеться здебільшо про фактичну, балансову передачу майна від одного підрозділу до іншого через видання юридичною особою внутрішніх розпорядчих документів.

Формами реорганізації юридичних осіб за національним законодавством є: злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення. Ці ж самі форми можуть також бути застосовані й до філій, але їх зміст, звичайно, буде іншим.

Так, злиття – це така форма реорганізації, за якої відбувається припинення діяльності однієї або декількох філій і їх права та обов’язки (активи та пасиви) переходять до новостворюваної філії.

При приєднанні відбувається припинення діяльності однієї або декількох філій, а їх права та обов’язки переходять до іншої філії, яка продовжує працювати, тобто нового відокремленого підрозділу не створюється.

Поділ передбачає припинення діяльності однієї філії та передачу її активів та пасивів в певних частинах двом або більше філіям, які утворюються в результаті реорганізації.

При виділенні утворюються одна або декілька філій, до яких у відповідних частинах переходять права та обов’язки філії, що існувала і продовжує існувати після реорганізації.

Перетворення як форма реорганізації по відношенню до філій має абсолютно інший зміст, ніж щодо юридичних осіб. Перетворення філії передбачає зміну її організаційної форми, внаслідок чого на її місці утворюється новий відокремлений підрозділ з передачею йому усіх активів і пасивів попередника (наприклад, відділення перетворюється на філію; філія перетворюється на представництво тощо).

Процедура реорганізації передбачає проходження тих же стадій, що і при ліквідації, а саме:

  1. прийняття рішення про реорганізацію філії чи іншого відокремленого підрозділу (приймають ті ж самі органи, що і при створення та ліквідації);

  2. повідомлення про реорганізацію філії органів державної реєстрації за місцезнаходженням юридичної особи;

  3. переоформлення банківських рахунків (в залежності від способу реорганізації – закриття рахунку філії-попереднику, відкриття рахунку (-ів) правонаступнику (-ам) – п. 8.3, 8.4 та 2.2.2 Інструкції про відкриття рахунків;

  4. внесення змін до ЄДРПОУ – ч. 2 п. 15 Положення про ЄДРПОУ;

  5. внесення змін в облікову справу платника податків – пункти 4.17, 4.20, 7.1 Інструкції про облік платників;

  6. заміна печаток та штампів – ч. 2 п. 3.1.4, п. 3.1.5, ч. 2 п. 3.1.11, п. 3.1.12 Інструкції № 17.

Але, як показує практика, через повну неврегульованість процедури реорганізації філій та інших відокремлених підрозділів доцільніше буде ліквідовувати існуючі філії та/або створювати нові – це забере менше часу та коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]