Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції АУ.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
194.56 Кб
Скачать

Лекція 6 Тема: Методи моніторингу. Організація моніторингу

1. Моніторинг в системі АУ.

2. Методи прогнозування кризових явищ.

3. Механізм моніторингу загроз соціально-економічного характеру.

------1------

Моніторинг - це комплекс наукових, технічних, технологічних, організаційних та інших засобів, які забезпечують систематичний контроль (стеження) за станом та тенденціями розвитку природних, техногенних та суспільних процесів.

Антикризовий моніторинг являє собою систему спостережень, які мають проводитися на постійній основі, за основними напрямами, параметрами та критеріями стійкого розвитку об'єкта антикризового моніторингу.

Система моніторингу - це спеціальний механізм здійснення постійного спостереження за найважливішими поточними показниками та визначальними реквізитами економічної діяльності об'єкта в умовах постійної кон'юнктури ринку з урахавунням впровадження інновацій, методів моделювання, прогнозування й системного аналізу еконгомічних подій і процесів, пошук залежностей, виявлення аномалій.

Під системою антикризового моніторингу варто розуміти дії активного характеру суб'єктів його проведення направленні на спостереження за розвитком об'єкту антикризового моніторингу з метою ідентифікації зовнішніх та внутрішніх чинників породження кризових явищ, збір інформації, подальше її опрацювання, аналіз, інтерпритацію та прийняття раціональних рішень.

Система моніторингу має грунтуватися на використанні таких методичних принципів:

  1. економічність - забезпечення високого рівня якісних характетистик при мінімальній вартості побудови й функціонування системи моніторингу;

  2. ефективність задоволення інформаційних потреб системи управління економічним об'єктом;

  3. керованість - своєчасне реагування системи моніторингу на зміни умов її функціонування;

  4. відповідність рівня інформаційних процесів й ефективності системи моніторингу;

  5. узгодженність роботи системи моніторингу й управління економічним об'єктом;

  6. використання в системі моніторингу сучасних інформаційних технологій, які впливають на ефективність роботи системи, в т.ч. на технічні засоби і на програмне забезпечення.

Методолгія моніторингу - це проведення низки однотипних замірів досліджувального об'єкта та подальший аналіз, оцінка, порівняння отриманих результатів для виявлення певних закономірностей, тенденцій.

Класифікація моніторингу:

1. Залежно від методології:

1.1. Динамічний. При використанні динамічного способу моніторингу аналізуються данні прот динаміку розвитку або зміни об'єкта, явища або певної характеристики. Основною метою є встановлення тенденцій, а не виявлення їх причин та передумов.

1.2. Порівняльний. Використовується при порівнянні окремих показників або результатів більш комплексних досліджень, проведених за ідентичними критеріями, кількох систем одного рівня або вищих і нижчих систем. Такий підхід дає можливість ранжувати показники, виявити причини, що збільшують або зменшують різницю між ними.

1.3. Конкурентний. Він характеризується паралельним дослідженням за однією, кількома чи низкою ідентичних або подібних систем та дає можливість оцінити і порівняти показники систем, виявити різницю між ними, встановити переваги і недоліки.

1.4. Комплексний. Поєднує методи дослідження, що викоритовується у різних видах моніторнгу.