Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції АУ.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
194.56 Кб
Скачать

Тема 2. Стратегічні цілі і завдання антикризового управління

  1. Роль стратегії в антикризовому управлінні.

  2. Розробка антикризової стратегії.

  3. Реалізація обраної антикризової стратегії.

3. Реалізація обраної антикризової стратегії

Тактичними (оперативними) заходами щодо виходу з економічної кризи можуть бути скорочення витрат, закриття підрозділів, скорочення персоналу, зменшення обсягів виробництва і збуту, активні маркетингові дослідження, підвищення цін на продукцію, використання внутрішніх резервів, модернізація, встановлення поточних збитків, виявлення внутрішніх резервів, залучення фахівців, отримання кредитів, зміцнення дисципліни і т. д.

Стратегічне й оперативне планування взаємопов'язані. Тактичне планування має здійснюватися в рамках обраних стратегій. Здійснення оперативних заходів щодо виходу з економічної кризи у відриві від стратегічних цілей може короткочасно поліпшити фінансове становище, але не усуне глибинні причини кризових явищ.

Перший етап тактичного планування – реалізація обраної антикризової стратегії; при цьому менеджери повинні:

  • остаточно усвідомити вироблену антикризову стратегію і цілі, їх відповідність;

  • детально довести ідеї нової стратегії і сенс цілей до співробітників з метою широкого їх залучення в процес реалізації антикризової стратегії;

  • привести ресурси у відповідність з реалізованою антикризовою стратегією;

  • виробити рішення з приводу організаційної структури.

При реалізації нової стратегії необхідно сконцентрувати увагу на тому, як зміни будуть сприйняті, хто чинитиме опір, який стиль поведінки треба вибрати. Опір необхідно зменшити до мінімуму або усунути незалежно від типу, сутності та змісту змін.

На багатьох підприємствах відсутнє оптимальне поєднання структури, культури, навичок, необхідне для успішної діяльності.

Структура підприємства багато в чому визначає його здатність реагувати на зміни зовнішнього середовища: занадто жорстка організаційна структура може стати перепоною на шляху гнучкого пристосування до нових реальних умов, гальмувати процес інновацій і перешкоджати творчому підходу до вирішення нових проблем і завдань. В основному менеджери прагнуть уникнути структурних змін, які зазвичай супроводжуються плутаниною, невдоволенням з боку персоналу, в результаті чого реорганізація відкладається на максимально тривалий період.

Системи управління теж сприяють чи заважають реалізації стратегії. З одного боку, на підприємствах, де процвітає бюрократичний стиль управління, навіть найпростіші рішення і витрати персоналу нижчих рівнів повинні бути схвалені менеджером вищої ланки. Якщо людина протягом тривалого часу працює в структурі такого типу, то вона навряд чи захоче взяти на себе додаткову відповідальність та ініціативу, відмовляючись тим, що це не входить в коло її посадових обов'язків. З іншого боку, відсутність систем та документації може призвести до дублювання вже виконаної роботи або втрати інформації, якщо працівник звільняється або отримує іншу посаду всередині підприємства.

Управлінська культура може бути дуже сильною рушійною силою. Однак не слід забувати, що вона є результатом традицій, які мають тривалу історію, і не може бути змінена в одну мить. Проблеми можуть виникнути, якщо управлінська культура ввійде в протиріччя з антикризовою стратегією підприємства.

Стиль управління може відповідати стратегії фірми, а може і суперечити їй. У ряді випадків переважання одного стилю може призвести до проблем. Вважається, що автократичний стиль може бути корисний тільки в ситуаціях, що вимагають негайного усунення опору, при проведенні дуже важливих змін.

Навички та ресурси також мають вплив на антикризову стратегію, оскільки їх правильне використання має вирішальне значення для успішної діяльності підприємства. Менеджер повинен в максимально мобілізувати ресурси підприємства та розподілити їх таким чином, щоб це дало найбільший ефект. Механізм використання ресурсного потенціалу підприємства приводиться у відповідність із здійснюваною антикризовою стратегією. До функціональних підрозділів, відповідальних за рух ресурсів всередині підприємства, повинні бути доведені нові завдання. При цьому необхідно провести відповідну підготовчу роботу, щоб усунути опір з їхнього боку і переконати в необхідності ефективної участі у здійсненні нової стратегії.

На даному етапі менеджери можуть порівняти те, що потрібно для реалізації антикризової стратегії, з тим, що зараз має підприємство. При цьому менеджери можуть використовувати бальну систему оцінки розбіжності між цими станами за наступними критеріями:

  • навички та ресурси;

  • структура та системи;

  • управлінська культура.

При проведенні порівняльного аналізу важливо виділити саме ті моменти, які можуть зробити сильний вплив на успіх підприємства.

Для визначення необхідних стратегічних змін пропонується використовувати таблицю, в якій по вертикалі перераховані всі оцінювані критерії. При аналізі можуть застосовуватися найрізноманітніші шкали (наприклад, 0 балів може вказувати на те, що даний критерій суттєво не відрізняється від ідеального варіанту, а оцінка в 5 балів - на те, що оцінюваний критерій має бути докорінно переглянутий).

Графа «Варіанти рішень» може бути використана для опису конкретних дій, які необхідні для досягнення бажаних результатів і які теж повинні бути попередньо протестовані.

На стадії реалізації антикризової стратегії вище керівництво може переглянути план здійснення нової стратегії, якщо цього вимагають обставини.

Другий (останній) етап тактичного планування - оцінка і контроль виконання стратегії. Він спрямований на з'ясування того, якою мірою реалізація стратегії призводить до досягнення цілей підприємства.

Якщо підприємство своєчасно відстежує появу зовнішньої загрози і має час, достатній для вироблення ефективної реакції, воно може послідовно ліквідувати всі проблеми. Але в кризовій ситуації реалізацію змін треба здійснювати в жорстко обмежені терміни. Тому при плануванні антикризової стратегії необхідно передбачати максимальну паралельність робіт. Антикризова стратегія найбільш ефективна, якщо вона поєднується з вже адаптованою структурою і підпорядковується збалансованій системі цілей. Однак у критичних ситуаціях часу на підготовку бази для стратегічних змін не залишається і доводиться рішуче змінювати сформовану систему управління, що зійснює негативний вплив на роботу персоналу.

Подолання опору з боку персоналу вимагає здійснення заходів двох видів:

1) психологічних, тобто визначення культурних орієнтацій різних груп персоналу на основі їх ставлення до змін, створення опорних точок впровадження антикризової стратегії, обмеження впливу на прийняття рішень з боку груп, несприйнятливих до змінам;

2) системних, тобто формування перехідної структури підприємства, що вирішує завдання щодо впровадження змін без перешкод для оперативної діяльності.

На середніх і малих підприємствах, для яких характерна сприйнятливість персоналу до змін, можна послідовно адаптувати стару структуру, накладаючи на неї нові проектні одиниці, відповідальні за впровадження антикризової стратегії.

На великих підприємствах, персонал яких, як правило, чинить опір змінам, треба використовувати варіанти так званої подвійної структури, коли впровадження антикризової стратегії відділяється від оперативної діяльності. Це дозволяє менеджерам забезпечити підтримку змін в підрозділах, які зайняті їх реалізацією. Для швидкого проведення необхідних рішень жорстко використовуються владні повноваження. При цьому традиційні системи проходження команд замінюються швидкими контактами керівника з виконавцями, які оминають деякі рівні та ієрархії.

Значну допомогу в проведенні антикризової стратегії може надати залучення фахівців зі сторони – зовнішніх консультантів, нових керуючих, які раніше працювали на інших підприємствах, або керуючих самої компанії, діяльність або імена яких не асоціюються з минулою стратегією.

Проведення стратегічних змін - найвищою мірою відповідальне і важке завдання, але на реалізацію деяких змін може бути витрачено менше зусиль, особливо якщо вони не вимагають змін загальних уявлень про те, як підприємство повинно конкурувати на ринку.

Наприклад, принципові нововведення, здійснені Лі Якоккою в управління фірмою, не привели до фундаментальних змін у стратегічному управлінні. Якокка зробив заміну багатьох віце-президентів компанії, змінив деякі системи, зробив наголос на економію, призначивши собі річну зарплату в 1 дол., І звернувся до послуг нового рекламного агентства. Ці зміни призвели до посилення вже існуючих всередині компанії тенденцій і сприяли змінам більшою мірою, ніж проведення нової конкурентної стратегії.