Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

MEV_ekzamen

.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
315.39 Кб
Скачать

65. Відносини України з міжнародними економічними організаціями. Україна бере акт уч у всіх напр д-сті ООН, найважливішими з яких є підтримання між нар.миру та безпеки та зміцнення верховенства права у міжнародних відносинах, розвиток співробітництва у вирішенні проблем соціально-економічного та гуманітарного характеру, забезпечення прав людини. З набуттям нашої країною членства у СОТ в травні 2008 р. розпочався новий етап багатостороннього співробітництва України. Членство в СОТ відкрило для України можливість ведення переговорів по угодах про вільну торгівлю з ЄС та Європейською асоціацією вільної торгівлі, посилило позицію нашої країни в імплементації чинних двосторонніх угод про вільну торгівлю. Актуальним завданням залишається подальше реформування зв-торгів-го режиму Укр з метою приведення його у відповідність до норм та принципів СОТ. В контексті глобальної економічної та фінансової кризи та її негативного впливу на становище української економіки зростає важливість міжнародного фінансового співробітництва України, особливо з групою Свбанку. Співпраця з МБРР здійснюється відповідно до Стратегії партнерства з Україною на період 2008 – 2011 рр., яка має на меті забезпечення в Україні сталого економічного зростання та підвищення конкурентоспроможності економіки. Членство Укр у Раді Європи є важливим чинником інтеграції країни у єдиний європейський правовий простір шляхом приведення національного законодавства у відповідність до норм організації. Основні напрями співробітництва України та РЄ, зокрема, забезпечення прав людини та соціальної єдності, реформування судової системи, боротьбу із корупцією покладено в основу Плану дій РЄ для України на 2008-2011 рр.

66. Основні напрямки, форми і суб’єкти зовнішньоекономічних відносин України.Наслідки інтеграції країни в світове господарство:1)Європейський вибір(оск ставиться мета входження до ЄС) 2)стратегічне партнерство з Росією та іншими країнами СНД,з якими Україна пов”язана багатьма аспектами:історично,виробн. коопер, ввозом енергоносіїв. 3)стратегічне патртнерство із США як світовим лідером.Форми ЗЕВ укр:торгівля, інвестиц сфера,створення п-тв закордоном,особливо на прикордонні;спільна діяльність на ринках 3-х держав. Відповідно до ст. З Закону "Про ЗЕД", суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності в Україні є:111фізичні особи;222юридичні особи;333об'єднання фізичних, юридичних, фізичних і юридичних осіб, які не є юридичними особами згідно з законами України;444структурні одиниці іноземних суб'єктів господарської діяльності, які не є юридичними особами згідно з законами України (філії, відділення, тощо), але мають постійне місцезнаходження на території України;555спільні підприємства за участю суб'єктів госп д-ті Укр та іноземних суб'єктів господарської діяльності, зареєстровані як такі в Укр, які мають постійне місцезнах на території Укр;

67. Сутність та основні напрямки розвитку глобальних економічних процесів.Глобалізація ек - домінантна складова глобалізації, закономірна тенденція інтеграції світового господарства в єдиний економічний простір. Одним із найважливіших напрямів глобалізації світової економіки є глобалізація виробництва. Сутність глобалізації виробництва полягає в інтеграції виробничої діяльності підрозділами приватного капіталу у всесвітньому масштабі. Однією з важливих ознак цього процесу є гнучке виробництво, яке характеризується високою спроможністю підприємства, по-перше, швидко здійснювати один процес чи конфігурацію продукції на інші, що називають динамічною гнучкістю, і, по-друге, швидко регулювати збільшення або зменшення обсягів продукції без зниження рівня ефективності, що іменується статичною гнучкістю. Суть глобалізації торгівлі полягає у лібералізації міжнародної торгівлі, розширенні її масштабів і географічній мобільності, скороченні обмежень на шляху руху товарів та послуг між різними країнами світу. Одним із найрозвинутіших напрямів глобалізаційних процесів у світовій економіці є фінансова глобалізація. Остання пов'язана з фінансовими ринками. Фінансові ресурси на сучасному етапі є найбільш глобалізованим економічним ресурсом світу. Це пов'язано з тим, що цей вид ресурсу є одним із наймобільніших ресурсів світу. Рух фінансових ресурсів здійснюється на міжнародних фінансових ринках. Важливим напрямом економічної глобалізації є кардинальна трансформація механізмів економічного регулювання з метою створення глобально інтегрованої регулюючої системи. Потреба в останній зумовлена рядом факторів, що уможливлюють якісне зростання еф-сті ек.д-сті в межах св.ек-ки на базі міжнар кооперації. 

68. Взаємопов’язаність та передумови вирішення глобальних проблем. Бідність, хвороби,безробіття,роззброєння,екологія.Глобальні проблеми:мають всезагальний, універсальний характер, загальнопланетарний зміст і значення, принципово важливі для долі всього людства;— безпосередньо стосуються життєвих інтересів усіх верств населення, усіх країн і народів планети, усіх або значної групи держав;— мають взаємопов'язаний характер і суттєво впливають на всі сфери суспільного життя;— відображають поглиблення та ускладнення світогосподарських зв'язків;— потребують залучення колосальних технологічних, фінансових, трудових, інформаційних ресурсів, невідкладних і рішучих дій на основі колективних і скоординованих зусиль світового співтовариства;— можуть бути успішно вирішені за умови створення адекватної моделі гармонійного розвитку людської цивілізації. Таким чином, вирішення глобальних проблем можливе лише за умови невідкладності й рішучості дій, колективних і скоординованих зусиль світового співтовариства. Головна передумова успішного вирішення глобальних проблем — розгляд їх у взаємопов'язаній цілісності, тісному переплетенні економічних, політичних, соціальних, культурних, технологічних, екологічних, психологічних та інших процесів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]