Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статутний_кап.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Формування та зміни статутного капіталу

Кореспонденція рахунків

Зміст операції

Д- т 46 “Неоплачений капітал”

К – т 40 “Статутний капітал”

Відображено заборгованість засновників по внесках до статутного капіталу

Д – т 10 “Основні засоби”

20 “Виробничі запаси”

30 “Каса”

31 “Рахунки в банках”

К – т 46 “Неоплачений капітал”

Погашено заборгованість засновників по внесках до статутного капіталу

Д – т 46 “ Неоплачений капітал”

К – т 40 “ Статутний капітал”

441 “Прибуток нерозподілений”

46 “Неоплачений капітал”

Збільшено статутний капітал за рахунок нерозподіленого прибутку

Для кожного із зазначених рахунків у журналі – ордері виділяється свій розділ. Записи до журналу - ордера здійснюються на підставі підсумків відомостей аналітичного обліку або ( при невеликій кількості операцій ) безпосередньо на підставі первинних документів. Крім того, для одержання необхідних показників для складання фінансової звітності аналітичні дані наводяться у спеціальній графі таблиці за період з початку року до звітного місяця.

Статутний капітал виконує певні функції ( див таб. 1.1.2)

ТАБЛИЦЯ 1.1.2

Функції статутного капіталу

№ з/п

Функція

Зміст функції статутного капіталу

1

Довгострокове фінансування

Використовується підприємством протягом тривалого часу

2

Відповідальність та захист кредиторів

Сумою власного капіталу визначається відповідальність підприємства перед зовнішніми користувачами, а також захист кредиторів від втрати капіталу

3

Компенсація завданих збитків

Гарантує їх погашення

4

Кредитоспроможність

Вартість є гарантією для погашення отриманого кредиту

5

Фінансування ризику

Може використовуватися для проведення ризикових операцій господарської діяльності та здійснення ризикових інвестицій

6

Незалежність і влада

Визначає незалежність власників і його вплив на господарську діяльність підприємства

7

Розподіл доходів і активів

На підставі внеску власника у капіталі здійснюється розподіл отриманого фінансового результату за звітний період та майна у разі ліквідації підприємства

Отже, статутний капітал – важлива та необхідна передумова діяльності підприємств всіх форм власності. Для бухгалтерського обліку статутного капіталу використовується рахунок 40 “ Статутний капітал”. Крім того, статутний капітал виконує ряд важливих функцій.

    1. Особливості формування статутного капіталу на підприємствах різних організаційно – правових форм

Фінансовий капітал у чинних державних підприємствах на 75,2% формується за рахунок власних фінансових ресурсів, в тому числі:

  1. за кошти державного та місцевих бюджетів – 13,4%

  2. капіталізації прибутку – 21,5%

  3. амортизаційних відрахувань – 35,8%

А також за рахунок позикових фінансових ресурсів:

  1. банківський кредит – 1,4%

  2. відстрочена податкова заборгованість – 2,3%

  3. комерційний кредит – 4,3%

  4. кредиторської заборгованості – 12,2%

Підприємства загальнодержавної власності більше використовували джерела фінансових ресурсів, ніж суб’єкти комунальної власності для створення сукупного фінансового капіталу. Це пов’язано з тим, що державні підприємства мають більше фінансових ресурсів, які вони можуть використати для формування свого власного фінансового капіталу.

У приватних підприємствах джерела формування фінансового капіталу досить обмежені. Це пов’язано з тим, що такі підприємства представляють інтереси, як правило, одного або декількох членів родини. Тому на початковому етапі діяльності такого підприємства фінансовий капітал формується виключно за рахунок коштів власника підприємства. Чим більше коштів у власника приватного підприємства, тим більше буде обсяг початкового фінансового капіталу. Через невеликі розміри і високий ризик приватні підприємства на початковому етапі своєї діяльності практично не можуть розраховувати на залучення коштів з інших джерел. Чинні приватні підприємства поряд із засобами власника можуть використовувати такі джерела формування фінансового капіталу:

  1. кредити банківських установ

  2. кредити і позики небанківських фінансових інститутів

  3. фінансовий лізинг

  4. комерційний кредит

  5. нормативну і прострочену кредиторську заборгованість

  6. чистий прибуток

  7. амортизаційні відрахування

  8. податкові пільги і кредити

Приватним підприємствам найскладніше відшукати джерела фінансового капіталу, а тому вони змушені орієнтуватися в першу чергу на власні фінансові можливості, не нехтуючи пошуком інших джерел формування фінансового капіталу.

У чинних приватних підприємствах фінансовий капітал формується на 83,7% за рахунок власних фінансових ресурсів та на 16,3% за рахунок позикових коштів. Питома вага засновників і учасників у створенні фінансового капіталу становить і всіх приватних підприємствах 17%, а у малих приватних підприємствах – 22,9%. Значна частина коштів, що використовується для створення фінансового капіталу формується у тіньовому секторі. Питома вага тіньових коштів, що спрямувалися на формування фінансового капіталу у всіх приватних підприємствах Криму, становила 58,9%, а у малих підприємствах – 62% [3, ст..38].

Дещо більші можливості для формування фінансового капіталу мають колективні підприємства, особливо АТ відкритого типу, що повною мірою можуть скористатися практично всіма реальними джерелами фінансових ресурсів.

Новостворені АТ відкритого типу формують фінансовий капітал за рахунок зовнішніх джерел власних фінансових ресурсів. Серед них найбільше значення у АТ відкритого типу мають внески засновників і кошти, що надходять від емісії акцій. Завдяки цим джерелам АТ на 98 – 100% формують статутний капітал, що є базою усього фінансового капіталу АТ.

Операції, пов’язані з оплатою учаснику належної йому частки, на рахунках бухгалтерського обліку відображаються наступним чином ( див. таб. 1.2.1) ТАБЛИЦЯ 1.2.1