Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статутний_кап.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Бухгалтерські проводки при реалізації викуплених акцій

Бухгалтерські проводки

Зміст операції

Д – т 30 “Каса”

31 “Рахунки в банках”

К – т 451 “Вилучені акції”

На купівельну вартість акцій

Д – т 30 “Каса”

31 “Рахунки в банках”

К – т 421 “Емісійний дохід”

На різницю між продажною ціною і купівельною вартістю

При викупі акцій можливе їх анулювання, як зазначалося вище. Анулювання викуплених акцій в бухгалтерському обліку відображається наступним чином ( див. таб.2.2.2).

ТАБЛИЦЯ 2.2.2

Анулювання викуплених акцій

Бухгалтерські проводки

Зміст операції

Д – т 40 “Статутний капітал”

К – т 451 “Вилучені акції”

На номінальну вартість

Д – т 30 “Каса”

К – т 451 “Вилучені акції”

На різницю між купівельною та номінальною вартістю

Зменшення статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю може здійснюватися двома основними способами:

  1. в результаті виходу одного або кількох учасників зі складу товариства

  2. на основі зменшення частки у статутному капіталі всіх чи окремих учасників

Повернення частки учасникові може означати для підприємства або зменшення статутного капіталу, або зміну учасника без зменшення розміру статутного капіталу. Згідно Господарського кодексу при вході учасника з ТОВ йому виплачується вартість частини майна, пропорційна його частці у статутному капіталі. Такого роду зміни вимагають внесення змін у засновницькі документи з відповідною перереєстрацією підприємства.

Виплата відповідної частки здійснюється після затвердження звіту за рік і в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимогу учасника та за згодою товариства внесок може бути повернений повністю або частково в натуральній формі.

У разі зменшення статутного капіталу на основі зменшення часток окремих учасників товариство має надати органу державної реєстрації такі документи:

  1. реєстраційну картку встановленого зразка

  2. нотаріально посвідчені зміни до установчих документів

  3. протокол загальних зборів учасників

  4. документ, що посвідчує внесення плати за державну реєстрацію

Досить часто рішення про зміну статутного капіталу приймається з метою проведення санації балансу. Останнє полягає в покритті відображених у балансі збитків і створенні необхідних резервів за рахунок одержання санаційного прибутку.

Санація балансу за рахунок санаційного прибутку доцільна лише тоді, коли вичерпані всі інші можливості покриття балансових збитків. Даний прибуток утворюється в результаті зменшення статутного капіталу, добровільних доплат власників його корпоративних прав або в разі списання кредиторами підприємства – боржника своїх вимог.

Санаційний прибуток – це прибуток, який виникає внаслідок викупу підприємством власних корпоративних прав за курсом, нижчим за номінальну вартість цих прав, в результаті їх безкоштовної передачі до анулювання, зниження номінальної вартості або при одержанні безповоротної фінансової допомоги від власників корпоративних прав, кредиторів та інших заінтересованих у санації підприємства осіб.

Отже, підприємства різних організаційно – правових форм застосовують різні методи зменшення статутного капіталу, але у всіх випадках враховуються інтереси кредиторів.