Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статутний_кап.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Операцій, повязані з оплатою учасника ат належної йому частки

Проводки

Зміст операції

Д – т 40 “Статутний капітал”

672 “Розрахунки з іншими виплатами”

К – т 672 “Розрахунки з іншими виплатами”

10 “ОЗ”

20 “Виробничі запаси”

30 “Каса”

31 “Рахунки в банках”

Відображено суму грошових коштів, вартість матеріальних цінностей, що внесені учасником до статутного капіталу

Д – т 441 “Прибуток нерозподілений”

К – т 672 “Розрахунки з іншими виплатами”

Нараховано частину прибутку, що належить учаснику

Д –т 672 “Розрахунки з іншими виплатами”

К – т 30 “Каса”

31 “Рахунки в банках”

Здійснено виплату учаснику певної частини прибутку ( дивіденди )

Д – т 40 “Статутний капітал”

672 “Розрахунки з іншими виплатами”

К – т 672 “Розрахунки з іншими виплатами”

443 “Прибуток, використаний у звітному періоді”

Списано збитки товариства за рахунок внесків учасників

Викуп акцій у акціонерів відображається наступними проводками:

Д – т 451 “Вилучені акції”

К – т 30 “Каса”

Вивчення порядку формування фінансового капіталу у новостворених відкритих АТ свідчить, що на початковому етапі діяльність таких підприємств використання джерел позикових фінансових ресурсів здійснюється в обмежених обсягах. Насамперед використовуються короткострокові кредити банківських і небанківських установ. При можливості використовують податковий кредит та пільги, а також комерційний кредит під товарно-матеріальні цінності. У чинних відкритих АТ є можливість використовувати практично усі джерела формування фінансового капіталу, розглянуті раніше, але основна перевага віддається джерелам власних фінансових ресурсів і незначною мірою позиковим коштам.

Формування статутного капіталу повних, командитних та товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю регулюється Господарським кодексом України.

Засновниками та учасниками товариства можуть бути підприємства, установи, організації, а також громадяни, крім випадків, передбачених законодавчими актами України. Підприємства, установи та організації, які стали учасниками товариства, не ліквідуються як юридичні особи. Іноземні громадяни, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, а також міжнародні організації можуть бути засновниками та учасниками господарських товариств нарівні з громадянами та юридичними особами України, крім випадків, встановлених законодавчими актами України.

Акціонерне товариство, товариство з обмеженою і товариство з додатковою відповідальністю створюються і діють на підставі установчого договору і статуту, повне і командитне товариство - установчого договору. Установчі документи товариства у випадках, передбачених чинним законодавством, погоджуються з Антимонопольним комітетом України.

Згідно кодексу, вкладами учасників та засновників повних, командитних та товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, права користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, в тому числі в іноземній валюті.

Вклад, оцінений у карбованцях, становить частку учасника та засновника у статутному фонді. Порядок оцінки вкладів визначається в установчих документах товариства, якщо інше не передбачено законодавством України.

Забороняється використовувати для формування статутного фонду бюджетні кошти, кошти, одержані в кредит та під заставу.

Статутний капітал підприємства з обмеженою відповідальністю поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.

Роблячи висновок, можна сказати, що формування статутного капіталу на підприємствах різних організаційно – правових форм мають деякі відмінності, зокрема це стосується АТ, хоча незважаючи на це його формування відбувається на однакових встановлених законодавчо принципах.