Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora.docx
Скачиваний:
150
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
157.48 Кб
Скачать

1. Державне регулювання економіки, його цілі, функції, об’єкти.

Державне регулювання економіки — це система заходів задля здійснення підтримуючої, компенсаційної та регулюючої діяльності держави, спрямованої на створення нормальних умов ефективного функціонування ринку та вирішення складних соціально-економічних проблем розвитку національної економіки й всього суспільства.

Основні цілі ДРЕ:

  • раціональне використання ресурсів і досягнення макроекономічної ефективності

  • забезпечення стабільного розвитку національної економіки

  • забезпечення конкурентоздатності вітчизняних товарів на світовому ринку

  • реалізація соціальних цілей розвитку суспільства.

Основні функції державного регулювання економіки

Цільова — полягає у визначенні цілей, пріоритетів і основних напрямків розвитку національної економіки.

Стимулююча передбачає формування регуляторів, здатних ефективно впливати на діяльність господарюючих суб'єктів (їхні інтереси) і стимулювати економічні процеси у бажаному для суспільства напрямку.

Нормативна (регламентуюча) — держава за допомогою законів, законодавчих актів і нормативів встановлює певні правила діяльності для суб'єктів економіки, визначає правовий простір.

Коригуюча — зводиться до коригування (лат. — виправляти) розподілу ресурсів в економіці з метою розвитку прогресивних процесів, усунення легативних екстерналій і забезпечення нормальних соціально-економічних умов життя суспільства.

Соціальна — передбачає регулювання державою соціально-економічних відносин (наприклад, між підприємцями і робітниками), перерозподіл доходів, забезпечення соціального захисту та соціальних гарантій, збереження навколишнього середовища тощо.

Безпосереднє управління неринковим сектором економіки — це регулювання державного сектору економіки, створення суспільних товарів і благ.

Контролююча — означає державний нагляд і контроль за виконанням і дотриманням законів, нормативних актів, економічних, екологічних та соціальних стандартів тощо.

Об'єкти державного регулювання економіки — сфери, галузі, регіони, а також явища, ситуації та умови соціально-економічного життя країни, де виникли або можуть виникати проблеми, які не вирішуються автоматично або невідкладно, як того вимагають умови нормального функціонування економіки й підтримання соціальної стабільності.

Конкретні об'єкти ДРЕ: економічний цикл; структура економіки; умови нагромадження та інвестиційна діяльність;

науково-технічний прогрес та інноваційні процеси; грошовий обіг та інфляція; ціни; платіжний баланс; блок соціальних проблем; умови конкуренції; навколишнє середовище (екологічні проблеми); регіони.

2. Роль держави у розвитку підприємництва.

Державні органи на різних рівнях впливають на підприємницьку діяльність, тому результати її здійснення залежать від ефективного державного управління. Державне регулювання створює те середовище у якому діють підприємці, забезпечуючи захист права власності, виконання договірних зобов'язань. Де які науковці-практики вважають, що для розвитку економіки є необхідною відмова держави від регулювання більшості сфер підприємницької діяльності, а – наполягають на значному посиленні ролі держави в регулюванні підприємництва для забезпечення суспільних інтересів. На нашу думку, ефективна державна політика щодо розвитку підприємництва має відбуватись на основі взаємовигідного співробітництва між державою та підприємництвом.

Необхідно вдосконалити законодавчу базу щодо малого та середнього підприємництва з метою адаптації її до принципів Європейської хартії малих підприємств та норм Європейського Союзу. На підприємництво України покладаються функції прискорення структурної перебудови економіки та підвищення організаційної ефективності використання національних ресурсів. Створення умов для ефективного розвитку конкурентноздатного підприємництва як найпотужнішого ресурсу економіки залишається одним з головних завдань державної політики. Проблеми інституційного та фінансового забезпечення розвитку малого та середнього підприємництва актуальні і сьогодні, адже Україна переживає важку економічну і політичну кризу. Необхідно приділити увагу аналізу існуючих проблем розвитку підприємництва з урахуванням вступу нашої держави до СОТ і формування нових механізмів співпраці з Європейським Союзом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]