Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10.61 Mб
Скачать

Хід гри

Після того, як були проведені лекції та семінари з розділу «Інвестування та фінансування», можемо приступати до підготовки гри. Викладач розповідає студентам її мету, загальні правила та хід, розподіл ролей та часу. Розподіл ролей відбувається залежно від кількості студентів у групі (приблизна кількість — 20 чол.). Викладач пропонує групі обрати 4 студентів на роль експертів і, якщо немає заперечень, затверджує ці кандидатури. Спеціалізація експертів:

банкір (кредитор);

власник (інвестор);

менеджер;

представник трудового колективу.

Решта студентів розподіляється на 3–4 групи (підприємства) з максимальною кількістю 5 чол. У кожному підприємстві обирають керівника (директора) та функціональних менеджерів (заступників директора). Такими можуть бути, наприклад, фінансовий менеджер, менеджер з маркетингу, менеджер з виробництва, менеджер з персоналу, менеджер з економіки тощо. Кожна група отримує бланки бізнес-планів інвестиційних проектів. На наступне заняття підприємства мають розробити свій проект і заповнити бланк бізнес-плану. Захист проектів відбувається протягом наступного семінару. Кожна група має 20 хвилин на презентацію проекту та 10 хвилин на дискусію (всього — 2 академічні години).

Експерти, зі свого боку, на наступному занятті обгрунтовують свій погляд на ці проекти, виходячи з критеріїв, даних у лекціях та на семінарах. Усі експерти розглядають окремо кожний репрезентований проект, протягом презентації складають нотатки, ставлять запитання для конкретизації та уточнення. В кінці захисту група експертів забирає бланки бізнес-планів проектів, оскільки кожний експерт має сформувати свою думку щодо кожного проекту, зробити висновки та розробити рекомендації для реалізації проекту або його можливого вдосконалення і викласти це у письмовій формі у вигляді рецензії (приблизно 1 стор.).

Потім група експертів збирається разом і опрацьовує загальну рецензію (приблизно 1–2 стор.) зі спільними зауваженнями та побажаннями, де необхідно врахувати інтереси всіх сторін. Тобто, треба погодити інтереси кредитора щодо повернення позички своєчасно та з належним зиском, власника (інвестора) — щодо отримання прибутку (дивідендів), менеджера — щодо розширення виробництва та розвитку підприємства, трудового колективу — щодо забезпечення соціального захисту працівників.

Потім виставляється загальна оцінка (приймається проект чи не приймається) і визначається найдосконаліший бізнес-план інвестиційного проекту.

На завершальному етапі експерти висловлюють та обгрунтовують свої думки (у вільній формі).

В кінці заняття викладач підводить підсумки гри. Він обов’яз­ково оцінює як результати гри, так і сам ігровий процес, виходячи з таких критеріїв:

знання матеріалу,

уміння застосовувати свої знання на практиці у визначених

умовах та в нових ситуаціях з неповною інформацією,

самостійність,

творчий підхід,

достатня повнота і правильність відповідей,

уміння працювати в колективі, не втрачаючи своєї індивіду-

альності.

Учитель словесно висловлює свою оцінку («Добре працювали», «Молодець» і т.п.) та за погодженням з групою виставляє оцінку групі та найактивнішим гравцям. При цьому окремо згадуються як найкращі студенти, так і ті, хто був найменш активним, робив найбільше помилок, останнім викладач дає рекомендації зі самовдосконалення.

За такого підходу до педагогічного керівництва ліквідується «монополія викладача на істину», що є принципово важливим у процесі самостійного пошуку студентами власних орієнтирів.

Соседние файлы в папке Методика викладання економіки