Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДЗ з ФМ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
346.11 Кб
Скачать

4. Показники рентабельності

Рентабельність укладень в діяльність того чи іншого виду оцінюється кількістю грошових одиниць прибутку, яка приходиться на одну грошову одиницю авансованого капіталу.

Показники рентабельності показують, наскільки прибуткова діяльність підприємства. Ці коефіцієнти розраховуються віднесенням прибутку до витрачених засобів, або віднесенням отриманого прибутку до обсягу реалізації продукції. Частіше за все у фінансовому менеджменті використовують коефіцієнти рентабельності всіх активів підприємства, рентабельності реалізації, рентабельності власного капіталу.

Методику розрахунку цих показників видно з таблиці 19.

Таблиця 18. - Методика розрахунку показників рентабельності

Показники рентабельності

Коефіцієнт рентабельності всіх активів підприємства

Чистий прибуток

Середньорічна вартість активів підприємства

Коефіцієнт рентабельності реалізації

Прибуток від реалізації

Виручка від реалізації

Коефіцієнт рентабельності власного капіталу

Чистий прибуток

Середня величина власного капіталу

  1. Коефіцєнт рентабельності всіх активів підприємства (рентабельність активів) показує, скільки річного прибутку припадає на кожну одиницю коштів, вкладених у підприємство, незалежно від джерела залучення цих засобів.

Кр2012р. = 140712,6/(787763,8+49733,63)/2=0,34

На основі проведеного розрахунку коефіцієнта рентабельності всіх активів підприємства можна зробити висновок, що у 2012 році підприємство з кожної гривні всіх вкладених коштів одержить прибуток в розмірі 34 копійки.

  1. Коефіцієнт рентабельності реалізації (рентабельність продукції) вираховують, ділячи прибуток на обсяг реалізованої продукції. Коефіцієнт рентабельності реалізації показує, скільки чистого прибутку містить кожна грошова одиниця реалізованої продукції.

Крр2012р. =187550/384356=0,49

На основі проведеного розрахунку коефіцієнта рентабельності реалізації можна зробити висновок, що у 2012 році кожна грошова одиниця реалізованої продукції містить 49 копійок чистого прибутку.

  1. Коефіцієнт рентабельності власного капіталу дозволяє визначити ефективність використання капіталу, інвестованого власниками у виробництво, і порівняти цей показник з можливим доходом від вкладення цих засобів у інші цінні папери. Рентабельність власного капіталу показує, скільки грошових одиниць чистого прибутку заробила кожна грошова одиниця, вкладена власниками компанії.

Крвк2012р. = 140712,6/(738030,1+89542)/2=0,34

На основі проведеного розрахунку коефіцієнта рентабельності власного капіталу підприємства можна зробити висновок, що у 2012 році кожна грошова одиниця вкладена власниками компанії заробила 34 копійок чистого прбутку.

Висновки

За умов переходу України до ринкових відносин, суттєво зросла роль процесу бюджетування на вітчизняних підприємствах, адже процес розробки бюджетів допомагає визначити ключові проблеми, які постали перед підприємством , які можуть бути виявлені лише при подальшому розгляді фактично досягнутих результатів.

Ефект від впровадження бюджетування полягає в підвищенні гнучкості підприємства за рахунок можливості передбачення результатів майбутніх управлінських дій, визначення базових показників кожного з напрямів діяльності підприємства та розрахунки різних варіантів, передбачивши відповідні дії на можливі зміни у внутрішньому і зовнішньому оточенні підприємства.

У процесі написання індивідуальної роботи був створений прогнозний баланс фірми, проведений операційний аналіз та були проаналізовані основні показники оцінювання фінансово-господарської діяльності підприємства.

У ході операційного аналізу було визначено, що маржинальний прибуток фірми становить 242225,8 грн., а валова маржа одиниці продукції становить 66,8 грн. Економічне значення цього показника полягає у тому, що його розмір є тією частиною виторг від реалізації, яку підприємство, з одного боку , використовує для покриття умовно-постійних витрат, а з іншого, наскільки можливо, для формування прибутку. Операційний аналіз також називають аналізом беззбитковості , оскільки він дозволяє визначити таку суму чи кількість продаж , при якій дохід дорівнює витратам , тобто точку беззбитковості . Для підприємства цей показник дорівнює 817 одиниць виробів, тобто після того як підприємство продасть 818 одиниць виробів, то воно вийде із зони збитків і перейде в зону прибуткової діяльності.

Запас фінансової міцності на підприємстві становить 297689,7 грн. або 77,5%, що дозволяє зробити висновок, що підприємство може зменшити обсяг реалізованої продукції на 77,5% і водночас буде отримувати прибуток.