Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR4 аналіз.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
31.31 Кб
Скачать

Вимоги до структури та функціонування системи

АІС СПА має бути реалізована з використанням технології Cache у вигляді чотирьох підсистем. Підсистема обліку СПА призначена для здійснення введення реєстраційних даних про співробітників і товар, який завозиться на склад, а також інформації про результати виконаних робіт. При реалізації даної підсистеми необхідно розмежувати доступ до даних по СПА відповідно до встановлених рівнями доступу до даних.

Підсистема контролю призначена для перегляду ефективності роботи працівників, а також виконання фінансового плану з видачею інформації про невиконання плану за термінами.

Підсистема формування звітів призначена для створення звітів про облік товару і прибуток від магазину.

Підсистема адміністрування призначена для реєстрації користувачів системи, призначення прав користувачам і редагування довідкових даних.

Вимоги до чисельності та кваліфікації персоналу

Користувачами АІС СПА є:

  • Бухгалтера підприємства;

  • Директор.

Користувачі АІС СПА повинні:

  • мати навички роботи на ПК в якості користувача;

  • знати принципи роботи з ОС Windows 7/8:

  • пройти навчання для роботи з АІС СПА на своєму робочому місці в обсязі керівництва користувача;

Адміністратор АІС СПА повинен вміти працювати із базою даних, володіти навичками адміністрування сучасних SQL - серверів і серверів додатків, пройти навчання основам роботи з АІС СПА в обсязі технічної (експлуатаційної) документації.

Розділ 5 - Склад і зміст робіт із створення (розвитку) системи

Розробка системи повинна виконуватися на основі архітектурно - орієнтованого підходу.

Перелік робіт по створенню аіс

Найменування роботи

Результат

Розробка моделі даних для проектованої підсистеми або системи в цілому і створення БД

Об'єктна або реляційна модель даних і БД

Розробка проектних моделей для користувача інтерфейсу

Модель користувача інтерфейсу модулів АІС в середовищі розробки

Проектування, розробка компонентів системи та їх тестування

Діючий зразок АІС, що функціонує на програмно-апаратному комплексі розробника.

Інтеграційне тестування функцій АІС, виправлення коду

Діючий зразок АІС, що задовольняє вимогам ТЗ

Розробка документації

Комплекс користувацької документації АІС

Навчання користувачів

Користувачі мають практичними навичками роботи з системою

Основний перелік робіт зі створення АІС, їх зміст і результати наведено в таблиці 1. Тут наведено перелік робіт, відповідний однієї ітерації життєвого циклу. Передбачається, що всі перераховані роботи будуть повторюватися на кожній ітерації при реалізації підсистеми або окремих варіантів використання.

Розділ 6 - Порядок контролю і приймання системи

Для взаємодії Виконавця та Замовника в організації Замовника визначається експлуатаційна служба і призначається співробітник, відповідальний за приймання системи. Розроблена система приймається в дослідну експлуатацію. Готові компоненти системи можуть передаватися по черзі.

Здача і приймання автоматизованої інформаційної системи здійснюється на основі результатів тестування, проведеного представниками Замовника та Виконавця у відповідності з програмою випробування, яка формується спільно. У програмі випробування повинні бути зазначені види, склад, обсяг і методи перевірки правильності отримання вихідних даних і відповідності системи вимогам даного ТЗ.

Для перевірки працездатності системи проводиться виконання контрольних прикладів. Складання контрольних прикладів з подальшою їх передачею комісії проводиться експлуатаційної службою та розробниками спільно. Для виконання контрольного прикладу має бути наданий програмно - апаратний комплекс, що задовольняє вимогам, викладеним у підрозділі «Вимоги до видів забезпечення» справжнього документа. За результатами виконання тестів комісією складається перелік зауважень, який розглядається розробником протягом трьох днів. Дослідна експлуатація покликана виявити помилки і зібрати зауваження і проводиться в обов'язковому порядку. Для забезпечення проведення дослідної експлуатації формується комісія з приймання системи, до складу якої входять експлуатаційна служба і розробники. По закінченні дослідної експлуатації експлуатаційна служба передає до комісії з приймання системи перелік зауважень по роботі системи.

Комісія розглядає зауваження та приймає рішення про готовність системи до промислової експлуатації. У разі підтвердження комісією готовності системи до промислової експлуатації протягом семи днів підписується акт здачі- приймання системи в промислову експлуатацію. В іншому випадку комісія передає розробникам узгоджений протокол зауважень.

Після усунення зауважень проводиться повторна дослідна експлуатація на усіченому часовому інтервалі. Система вважається зданої в промислову експлуатацію після підписання акту здачі-приймання системи в промислову експлуатацію посадовою особою, відповідальною за приймання системи. При виявленні істотних невідповідностей характеристик системи вимогам ТЗ Замовником складається обгрунтований перелік зауважень, який підписується відповідальною особою Замовника і передається розробникам для доопрацювання системи.

Розділ 7 - Вимоги до складу і змісту робіт з підготовки об'єкта автоматизації до введення системи в дію

Для підготовки АІС до введення в експлуатацію необхідно: призначити посадову особу в організації Замовника, особу відповідальну за приймання системи; встановити комплекс технічних засобів, що задовольняють вимоги - відповідного ТЗ, на робочі місця співробітників організації Замовника, які повинні брати участь в експлуатації АІС; спільно з Виконавцем виконати інсталяцію системного ПО відповідно до Керівництва адміністратора; провести введення даних довідкової інформації та налаштування системи відповідно до Керівництва адміністратора; спільно з Виконавцем скласти документ «Програма випробувань»; провести випробування згідно з документом «Програма випробувань».

При задовільному результаті випробувань підписати акт технічної готовності системи до дослідної експлуатації. При наявності зауважень скласти документ «Перелік пропозицій і зауважень для доопрацювання системи» ; при необхідності провести навчання потенційних користувачів АІС основам комп'ютерної грамотності; провести навчання потенційних користувачів роботі з АІС в обсязі Керівництва користувача.

Для забезпечення функціонування системи необхідно розробити регламент експлуатації, що передбачає роботу користувачів і служб супроводу. Створення служб, необхідних для функціонування системи Функціонування АІС повинна забезпечувати експлуатаційна служба - структурний підрозділ або системний адміністратор, що відповідають за підтримку роботи системи і контроль виконання вимог, викладених у цьому документі.

З метою планування розвитку системи дана служба повинна збирати заявки користувачів, підписані керівником відповідних організаційних підрозділів, узагальнювати їх і передавати розробнику системи. Для вирішення цих завдань служба супроводу повинна виконувати наступні функції: проводити діагностику АІС; своєчасно проводити резервне копіювання баз; при виникненні аварійних ситуацій ліквідувати їх наслідки і відновлювати технологічний режим функціонування АІС;

реєструвати помилки, виявлені користувачами в процесі роботи з системою, і оперативно передавати їх розробнику системи; виконувати вимоги до експлуатації і технічного обслуговування АІС; проводити настроювання автоматизованих робочих місць користувачів відповідно до їх посадовими обов'язками.

Для якісного виконання перерахованих вище функцій всі співробітники розглянутого підрозділи повинні пройти навчання і бути атестовані розробником АІС. Співробітники, які не пройшли атестацію, не повинні допускатися до виконання адмініструють функцій АІС.

Розділ 8 - Вимоги до документування

Комплект супроводжуючої документації повинен складатися з таких документів:

  • Паспорт системи;

  • Загальний опис системи;

  • Керівництво користувача;

  • Керівництво адміністратора;

  • Регламент експлуатації.

Паспорт системи Документ «Паспорт системи» повинен описувати склад і коротке призначення основних елементів системи, що передається Замовнику, і включати наступні розділи: загальні відомості: найменування АІС, її позначення, присвоєне розробником ; найменування організації -розробника ; основні характеристики АІС: склад функцій, реалізованих АІС; опис принципу функціонування; загальний регламент та режими функціонування; відомості про сумісність з іншими системами ;

комплектність - перелік всіх безпосередньо входять до складу АІС комплексів програмних засобів, у тому числі носіїв даних і експлуатаційних документів.

Загальний опис системи Документ «Загальний опис системи» повинен містити наступні розділи: призначення системи: вид діяльності, для інформатизації якої призначена система; перелік об'єктів автоматизації, на яких використовуватиметься система; опис системи: структура системи та призначення її частин; відомості про АІС в цілому і його складових частинах; опис функціонування системи; опис взаємозв'язку АІС з іншими системами; перелік функцій, що реалізуються системою.

Керівництво адміністратора Документ «Керівництво адміністратора» повинен містити всю необхідну інформацію, достатню для роботи системного адміністратора з даної АІС: функції адміністрування при застосуванні даної АІС; процедури з інсталяції та підготовці АІС до експлуатації; інструкції з тестування та опис тестового прикладу; інструкції щодо збереження та відновлення даних; а також містити технічний опис структури системи і моделі даних. Керівництво користувача

Документ «Керівництво користувача» повинен містити опис користувальницького інтерфейсу і дій користувача, достатню для роботи спеціально навченого користувача. Даний документ повинен містити наступні розділи: вступ; область застосування; короткий опис можливостей; вимоги до рівня підготовки користувача; перелік експлуатаційної документації, з якою необхідно ознайомитися користувачу; опис користувальницького інтерфейсу; опис процесу імпорту даних з суміжних систем.

Регламент експлуатації Документ «Регламент експлуатації» повинен містити всю необхідну інформацію про використання системи в роботі відділів і окремих співробітників в рамках їх основної діяльності. У документі повинні бути відображені всі процеси діяльності відділів, в яких використовується АІС, і описаний порядок дій співробітників з використанням АІС. При проведенні сертифікації технічна документація повинна відповідати діючим державним стандартам (ГОСТ 34.602-89, ГОСТ 19.201- 78, ГОСТ 19.202-78, ГОСТ 19.402-78, ГОСТ 19.502-78, ГОСТ 19.504-79, РД 50-34.698-90, ГОСТ 19.301 -79).

Висновок: на лабораторній роботі набув навиків у розробці та оформленні технічного завдання на розробку автоматизованих систем відповідно до ГОСТ 34.602-89.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]