Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аналітична хімія - лабораторні роботи.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
720.38 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 5

Тема: Аніони ІІ та ІІІ аналітичних груп

Мета: Ознайомитись з якісними реакціями відкриття аніонів ІІ та ІІІ груп

Знати: які аніони відносяться до аніонів ІІ та ІІІ груп, якісні реакції на ці аніони та груповий реагент на аніони ІІ групи

Вміти: проводити якісні реакції на аніони ІІ та ІІІ груп

Техніка безпеки: Бути уважним в хімічній лабораторії, проявляти обережність під час роботи з хімічними реактивами і хімічним посудом.

ІІ ГРУПА АНІОНІВ

До ІІ-ої групи аніонів відносяться аніони безкисневих кислот: Cl-, Br-, I-, S2-. Срібні солі їх не розчинні у воді і в розведеній НNO3. Груповим реагентом на ці аніони являється АgNO3. Барієві солі цих аніонів розчинні у воді.

Більшість аніонів І групи також утворюють з АgNO3 нерозчинні у воді солі, проте всі вони розчиняються в НNO3 і відкриттю ІІ групи не заважають.

Реакції аніона хлоридної кислоти СІ-

Хлоридна кислота, яка являє собою розчин хлороводню в воді, являється одною із сильних кислот. Солі її називають хлоридами. Більшість хлоридів розчинні в воді. Йони СІ- - безбарвні. Для вивчення реакцій беріть розчини КСІ, NаСІ, NН4СІ.

  1. Реакція з нітратом срібла

До розчину солі, що містить йони СІ-, долийте розчин АgNO3 . Спостерігайте утворення білого осаду АgСІ

Cl- + Аg+ = АgСІ↓

Осад поступово темніє на світлі через виділення вільного срібла.

Перевірте, що осад нерозчинний в кислотах, але розчинний в NН4ОН з утворенням аміаку срібла:

АgСІ + NН4ОН → [Аg(NН3)2]СІ + Н2О

Реакції аніона бромної кислоти Br-

Бромна кислота являє собою розчин бромоводню в воді і являється одною із сильних кислот. Більшість солей НBr, що називають бромідами, добре розчинні в воді. Нерозчинні в воді АgBr, PbBr2, Hg2Br2. Йони Br- - безбарвні. Для вивчення реакцій беріть розчини КBr, NаBr, NН4Br.

1. Реакція з нітратом срібла

До розчину солі, що містить йон Br-, долийте розчин АgNO3. Спостерігайте утворення жовтуватого осаду броміду срібла:

Br- + Аg+ = АgBr↓

Перевірте, що осад АgBr нерозчинний в НNO3, (NН4)2СО3, але розчиняється в надлишку NН4ОН з утворенням [Аg(NН3)2]Br. Напишіть рівняння реакції.

  1. Реакція з хлорною водою

Хлор окиснює йони Br- до вільного Br2, який забарвлює розчин в жовто-бурий колір:

2NН4Br + СІ2 = 2NН4СІ + Br2

Налийте в пробірку 1-2 мл розчину броміду, підкисліть кількома краплями розчину Н2SO4. (С(1/2 Н2SO4.)= 2 моль/л), долийте 0,5 мл бензолу, додайте 1-2 мл свіжоприготовленного розчину хлорної води. Вміст пробірки пострушуйте. Бензол, в якому Br2 краще розчинний, ніж в воді, набуває характерного для брому жовто-бурого кольору.

Реакції аніона йодоводневої кислоти J-

Йодоводнева кислота являє собою розчин йодоводню в воді і являється сильною кислотою. Із її солей, які нерозчинні в воді АgІ, PbІ2, Hg2І2, СиІ2. Йони J- - безбарвні. Для вивчення реакцій беріть розчин КJ.

1. Реакція з нітратом срібла

До розчину КJ долийте розчин АgNO3.. Спостерігайте утворення блідо-жовтого асаду АgJ :

J- + Аg+ = АgJ↓

Перевірте, що осад АgJ нерозчинний ні в НNO3, ні в NН4ОН, внаслідок чого йон J- відкриттю йона СІ- в вигляді АgСІ не заважає.

2. Реакції з окисниками

Аніони J- більш легко окиснюються, ніж хлорид-йон, або бромід-йон. В аналітичній практиці використовують в якості окисників йодідів хлорну воду і нітрити.

а) Реакція з хлорною водою: хлорна вода легко витісняє йод із йодида, якщо при цьому до розчину додати бензол, спостерігається забарвлення шару бензолу в малиновий колір

КJ + СІ2 = J2 + 2КСІ

До 1 мл розчину йодиду, підкисленного розчином Н2SO4. (С(1/2 Н2SO4.)= 2 моль/л), долийте хлорної води. Хлоридну воду прибавляйте до розчину обережно по краплях, тому що її надлишок окиснює йод, що виділяється до йодноватої кислоти. Добавте 0,5 мл бензолу. Пострушуйте суміш. Спостерігайте забарвлення шару бензолу.

б) Реакція з калій нітритом: КNО2 окиснює J- в кислому середовищі до J2

2КJ + 2КNО2 + 2Н2SO4 = J2 + 2NО↑ + 2К2SO4 + 2Н2О

Утворений йод забарвлює розчин в бурий колір або випадає в вигляді чорного осаду. Реакцію виконуйте в витяжному шафі.