Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
землеробство 2 Н..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
22.83 Кб
Скачать

Як боротися зі злаковими бур’янами в посівах зернових колосових культур?

Злакові бур’яни у злакових культурах значно небезпечніші, ніж їх дводольні конкуренти. Чому саме? Бо ці рослини відносяться до однієї ботанічної родини. Вони практично однаково конкурують за одні й ті самі поживні ресурси. У цій боротьбі на виживання в хід йдуть жорсткі інструменти: виділення спеціальних речовин для пригнічення конкурентів, менші вимоги до росту та розвитку та інше. Безумовно, арсенал «зброї», яку мають дикі родичі, ширший, ніж у культурних рослин. Бо вони в природі завжди в процесі боротьби за виживання. Тому якщо порівняти дві ділянки з однаковою кількістю злакових та дводольних бур’янів, то на ділянці зі злаками врожайність зернових культур буде значно нижчою. Тому знищувати злакові бур’яни потрібно обов’язково. Також потім важко розділити насіння культури і бур’янів під час очищення на ситах.

Для боротьби із однорічними злаковими бур’янами компанія «Сингента» пропонує унікальний грамініцид — Аксіал (1,0 л/га). Це найбільш популярний у світі гербіцид для знищення однорічних злакових бур’янів у злакових культурах. Його визначальною рисою є висока ефективність (навіть по перерослих рослинах) та відсутність фітотоксичності до пшениці або ячменю. Зазвичай, злакові бур’яни з’являються в період початку трубкування, коли інші грамініциди можуть пригнітити культуру. Аксіалом ж можна обприскувати без проблем у цей період. Безпеку для культури гарантує наявність у складі препарату абсолютно нового антидоту, а ефективність обумовлена новітньою діючою речовиною — піноксаден та сурфактантом — Адігор.

Препарат можна використовувати в суміші з Дербі для поєднання боротьби зі злаковими та дводольними бур’янами.

Як боротися з багаторічними дводольними бур’янами?

Головна проблема на зернових культурах серед цієї групи бур’янів — осоти та березка. Вони найбільш дошкуляють посівам як пшениці, так і ячменю.

Боротися із ними можна декількома способами. Найкраще їх знищити ще до посіву зернових культур за допомогою гербіциду суцільної дії — Ураган Форте (2-4 л/га). Для підсилення дії, особливо проти березки польової, можна використати суміш Урагану Форте (2л/га) та Банвелу (0,3 л/га) або Діалену Супер (1,0 л/га). Знищивши кореневу систему цих бур’янів, ви можете бути спокійними, бо у період вегетації зернових культур ці рослини вже не проростуть.

Другий спосіб — це контроль багаторічних дводольних бур’янів вже у період вегетації пшениці або ячменю. Тут найкращим вибором буде використання препаратів на основі дикамби (Діален Супер, Лінтур або Банвел). Ця діюча речовина здатна проникати в коренепаростки, знищуючи їх на глибину 7-10 см, тим самим не даючи можливості проростати новим паросткам. Таким чином, не тільки знищуються ці види бур’янів на полях зернових, але і значно зменшується загроза їх розвитку у наступних культурах у сівозміні. Всі вищезгадані гербіциди можуть бути використані тільки до кінця фази кущіння. Але що робити, якщо цей строк з якихось причин був пропущений? Тоді слід застосувати гербіцид Пік, яким можна обприскувати до фази прапорцевого листка включно. Цей гербіцид — один із найбільш ефективних у боротьбі з багаторіч- ними дводольними серед групи сульфонілсечовин. Він не знищить коренепаросток, як наприклад, Лінтур, Банвел або Діален Супер, але зможе знищити надземну частину багаторічних бур’янів, що дає змогу уникнути шкідливого впливу цих бур’янів на злакові культури. При застосуванні цього гербіциду також слід враховувати можливу післядію на наступні культури в сівозміні. (див. 29. Чи можна змішувати гербіциди між собою і як правильно підібрати бакову суміш? 30. Якою може бути післядія гербіцидів?).