Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_rekomendatsiyi_z_tsiv_protsesu_1 (1).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
479.23 Кб
Скачать

Тема 19. Провадження у зв'язку з переглядом судових рішень Верховним Судом України. Провадження у зв'язку з нововиявленими обставинами (практичне заняття)

Контрольні запитання:

  1. Загальна характеристика перегляду рішень у зв'язку з переглядом судових рішень Верховним Судом України.

  2. Загальна характеристика перегляду рішень у зв'язку з нововиявленими обставинами.

Судова практика

    1. Постанова Пленуму Верховного Суду України „Про практику перегляду судами у зв’язку з нововиявленими обставинами рішень, ухвал і постанов у цивільних справах, що набрали законної сили” від 27 лютого 1981р. із змінами, внесеними згідно з постановою Пленуму №15 від 25.05.98.

Завдання №1

Івановський подав до апеляційного суду заяву про перегляд у звязку з нововиявленими обставинами рішення одного з місцевих судів, за яким з нього було стягнуто 320 грн. на користь будинку культури, як відшкодування шкоди, заподіяної крадіжкою музичних інструментів. Свою заяву Івановський обґрунтував тим, що вирок суду, за яким з нього стягнуто 320 грн., скасовано, оскільки протокол судового засідання по кримінальній справі не був підписаний головуючим по справі.

Чи належить заява Івановського задоволенню? Які обставини вважаються нововиявленими?

Завдання №2

Брюлова звернулась з заявою до місцевого суду про перегляд рішення по справі щодо поділу спадщини, яка залишилась після смерті її матері, за нововиявленими обставинами.

Рішення не було оскаржено і набрало законної сили шість місяців тому.

В цей час, зі слів подруги покійної матері, Брюловій стало відомо, що мати таємно від родичів зберігала золоті прикраси у свого знайомого Власова, а тому нікому з осіб, які брали участь у справі, про це відомо не було, і ці речі не ввійшли до спадкового майна.

Що повинен зробити суддя, одержавши таку заяву?

Завдання №3

При розгляді справи за нововиявленими обставинами, заявник в судове засідання не з’явився і про причини неявки суд не сповістив, хоча своєчасно був повідомлений про час і місце розгляду справи.

Суд відклав слухання справи і направив заявникові повідомлення про день і час нового судового засідання.

Чи правильні дії суду?

Який процесуальний порядок розгляду цих справ передбачено чинним законодавством?

Тема 20. Процесуальні питання, пов'язані з виконанням судових рішень у цивільних справах та рішень інших органів (посадових осіб). Судовий контроль за виконанням судових рішень. (практичне заняття)

Контрольні питання:

  1. Загальна характеристика примусового виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб).

  2. Звернення судових рішень до виконання.

  3. Повноваження суду щодо питань виконавчого провадження.

  4. Поворот виконання судових рішень.

  5. Судовий контроль за виконанням судового рішення.

Нормативний матеріал

  1. Закон України „Про виконавче провадження” // Відомості Верховної Ради України. – 1999. –№ 24. – Ст. 207.

Література

  1. Бортнік О.Г. Мирова угода та можливість її примусового виконання // Наукові записки Харківського економіко-правового університету. – 2005.–№1(2).

  2. Кройтор В.А., Фролов М.М., Ясинок М.М. Виконавче провадження: Навчальний посібник. Вид. 2-е, дороб. і доп. / За ред. канд. юрид. наук, доцента В.А. Кройтора. – Харків: Еспада, 2005. – 232 с.

  3. Кузьменко С.Г. Особливості судового розгляду та вирішення справ за позовами про звільнення майна з-під арешту: Автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.03 / Національний університет внутрішніх справ. – Харків, 2001. – 20 с.

  4. Кузьменко С.Г. Процесуальний порядок захисту права власності особи, майно якої піддане арешту, від незаконних дій працівників ОВС або державних виконавців при накладенні арешту на майно боржника // Проблеми правознавства та правоохоронної діяльності. – 2003.–№2. – С.295- 301.

  5. Виконання судових рішень : Навчальний посібник. / Штефан М.Й., Омельченко М.П., Штефан С.М.–Київ.: Юрінком Інтер, 2001. – 318 с.

Завдання №1

Рішенням місцевого суду було задоволено позов Петренка до Салтівського вузлу зв’язку м. Харкова про повернення незаконно стягнутих коштів за користування міським телефонним зв’язком. Рішення суду набрало законної сили, та по ньому було видано виконавчий лист.

Виконуючи рішення суду, державний виконавець направив листа начальнику Салтівського вузлу зв’язку з пропозицією виконати рішення суду добровільно, на який одержав відповідь, що вже після набрання рішенням законної сили, Салтівський вузол зв’язку реорганізовано в структурний підрозділ Харківської дирекції “Укртелекому”, тому виконання рішення в його компетенцію не входить.

Як повинен діяти державний виконавець, щоб виконати рішення суду?

Завдання №2

Державний виконавець відмовився прийняти від стягувачів два виконавчих листа, тому що:

а) на стягнення аліментів та на стягнення судового збору з відповідача було видано один виконавчий лист;

б) на поновлення на роботі та стягнення з відповідача (фабрики) заробітної плати за час вимушеного прогулу також було видано один виконавчий лист.

Чи правильно діяв державний виконавець?

Завдання №3

Державному виконавцю стало відомо, що боржники Семенови кожного дня до 21 години знаходяться на роботі (працюють в іншому місті), застати їх вдома можна тільки пізно ввечері або в неділю, але в неділю вони часто виїжджають на прогулянки за місто.

Коли і як можна виконати рішення суду, за яким Семенови повинні відремонтувати тин у сусідів Іванових та передати їм швацьку машинку?

Завдання №4

Рішенням Дзержинського районного суду м. Харкова від 12.10.2010 р. за позовом про відшкодування шкоди внаслідок ДТП було ухвалено стягнути на користь позивача 21 000 грн. Рішення набрало законної сили і було відкрито виконавче провадження, під час якого сторони вирішили укласти мирову угоду, за умовами якої за рахунок частини грошей боржник зовов’язується передати автомобільний причеп.

Чи можливе укладення мирової угоди під час виконавчого провадження і за таких умов? Які процесуальні наслідки має мирова угода, яка укладена поза процедурою виконавчого провадження?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]