Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. до практ. денна.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
251.39 Кб
Скачать

3. Методичні вказівки до практичних занять

Змістовий модуль № 1

«Загальні положення кримінальної процесуальної теорії»

Модуль і

Тема № 1. Положення теорії кримінального процесу про джерела кримінального процесуального права

Практичне заняття за темою № 1. Положення теорії кримінального процесу про джерела кримінального процесуального права.

Навчальна мета заняття: визначити джерела кримінального процесуального права України.

Час проведення – 2 год.

Навчальні питання:

1. Поняття, види і система джерел кримінального процесуального права України.

2. Конституція України, міжнародні договори та закони України як джерела кримінального процесуального права.

Методичні вказівки

Підґрунтям для вивчення питань теми є положення пункту 14 статті 92 Конституції України про те, що виключно законами визначаються судоустрій, судочинство, статус суддів, засади судової експертизи, організація і діяльність прокуратури, органів досудового розслідування, органів і установ виконання покарань, основи організації та діяльності адвокатури. На підставі цих положень слухачі мають усвідомити, що основним джерелом кримінально-процесуального права України є закон.

При вивченні теми слід звернути увагу також на ст. 152 Конституції України, яка передбачає, що закони та інші правові акти за рішенням Конституційного Суду України визнаються неконституційними повністю чи в окремій частині, якщо вони не відповідають Конституції України або якщо була порушена встановлена процедура їх розгляду, ухвалення або набрання ними чинності. Конституційний Суд України своїми рішеннями неодноразово визнавав неконституційними окремі кримінально-процесуальні норми, які втрачали чинність. Саме тому рішення Конституційного Суду України про неконституційність певних кримінально-процесуальних норм слід розглядати як джерело кримінально-процесуального права.

До системи джерел цієї галузі права слід відносити також і рішення Європейського суду з прав людини, котрі тлумачать положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та протоколи до неї, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України. Це випливає із змісту Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23 лютого 2006 року, у статті 17 якого зазначено, що «суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права».

Роз'яснення Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, рішення судів України в конкретних кримінальних провадженнях та відомчі нормативно-правові акти Генеральної прокуратури, МВС України, СБУ тощо не можна розглядати як джерело кримінального процесуального права.

Література: 1-3, 10-33, 50.

Тема № 2. Судово-правова реформа та проблеми розвитку кримінального процесуального законодавства України

Практичне заняття за темою № 2. Судово-правова реформа та проблеми розвитку кримінального процесуального законодавства України.

Навчальна мета заняття: опанувати сучасні тенденції реформування кримінального процесуального законодавства України.

Час проведення – 2 год.

Навчальні питання:

1. Сучасний стан реформування кримінального процесуального законодавства.

2. Тенденції розвитку кримінального процесуального законодавства України.