Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. до практ. денна.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
251.39 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Початок реформуванню кримінального процесуального законодавства поклала Концепція судово-правової реформи в Україні 1992 року, окремі положення якої були реалізовані в Конституції України. Особливу увагу слухачі повинні приділити усвідомленню змісту «малої» судової реформи 2001 року, значення якої полягає в тому, що положення вітчизняного кримінального процесуального законодавства були приведені у відповідність до європейських стандартів, а також нового КПК України.

Література: 1, 2, 8, 10-33.

Тема № 3. Механізм прийняття кримінальних процесуальних рішень

Практичне заняття за темою № 3. Механізм прийняття кримінальних процесуальних рішень.

Навчальна мета заняття: усвідомити особливості механізму прийняття кримінальних процесуальних рішень.

Час проведення – 2 год.

Навчальні питання:

1. Поняття та сутність кримінальних процесуальних рішень.

2. Поняття механізму прийняття кримінальних процесуальних рішень та його структурні елементи.

3. Зміст і форма кримінальних процесуальних рішень, механізм їх оскарження в кримінальному судочинстві.

Методичні вказівки

Приступаючи до вивчення питань теми, слухачі мають усвідомити, що кримінальний процесуальний закон передбачає більше ста різних правових питань, які можуть виникнути під час кримінального провадження і вимагають прийняття відповідного рішення.

Для з’ясування сутності кримінальних процесуальних рішень необхідно охарактеризувати їх істотні ознаки, а саме: 1) рішення в кримінальному процесі можуть приймати лише посадові особи, які наділені владними повноваженнями, та в межах своєї компетенції; 2) вони є юридичними фактами, які тягнуть за собою виникнення, зміну та припинення кримінальних процесуальних правовідносин; 3) підтверджують наявність чи відсутність кримінального правового відношення між державою і особою, яка вчинила кримінальне правопорушення; 4) рішення постановляються у встановленому законом порядку; 5) кожному рішенню надається відповідна процесуальна форма. Крім того, бажано запропонувати класифікацію рішень за різними підставами, наприклад, у залежності від: а) кола суб’єктів, які уповноважені приймати рішення; б) змісту правових питань, що вирішуються; в) юридичної сили; г) кола осіб, на яких поширюється обов’язкова сила рішень тощо.

Вивчаючи питання щодо механізму прийняття кримінальних процесуальних рішень, слухачі повинні усвідомити, що він складається з декількох елементів, а саме: а) встановлення фактичних обставин кримінального провадження; б) вибір процесуальної норми, яка підлягає застосуванню; в) встановлення відповідності між фактичними обставинами кримінального провадження і правилом, передбаченим у процесуальній нормі; г) власне прийняття рішення у формі правозастосовного акта.

Засвоєння питань теми передбачає опрацювання слухачами положень КПК України, які встановлюють вимоги до змісту і форми основних процесуальних рішень слідчого, прокурора, слідчого судді, суду (судді).

Література: 1, 2, 10-33, 45, 59, 61.

Модуль іі Тема № 4. Проблеми відшкодування (компенсації) матеріальної та моральної шкоди у кримінальному судочинстві України

Практичне заняття за темою № 4. Проблеми відшкодування (компенсації) матеріальної та моральної шкоди у кримінальному судочинстві України.

Навчальна мета заняття: усвідомити підстави для відшкодування (компенсації) шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням, та механізм вжиття заходів щодо забезпечення цивільного позову у кримінальному судочинстві.

Час проведення – 2 год.

Навчальні питання:

1. Підстави для відшкодування (компенсації) шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням.

2. Поняття та проблеми відшкодування моральної шкоди в кримінальному судочинстві.

3. Цивільний позов як засіб відшкодування шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням.