Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. до практ. денна.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
251.39 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Факт заподіяння певній особі матеріальної чи моральної шкоди злочинними діями слід розглядати як підставу для її відшкодування (компенсації) в кримінальному процесі. Для засвоєння питань, пов’язаних із пред’явленням і вирішенням цивільного позову в кримінальному судочинстві, необхідно вивчити положення статей 127-129 КПК України, а також постанов Пленуму Верховного Суду України, які зазначені в списку літератури та нормативно-правових актів до цієї теми. Особливу увагу слід звернути на поняття та специфіку відшкодування в кримінальному процесі моральної шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Умови розгляду цивільного позову в кримінальному провадженні в законі чітко не визначено. Їх можна сформулювати, проаналізувавши вищезазначені статті КПК та постанови Пленуму Верховного Суду України. Розгляд цивільного позову в кримінальному провадженні можливий за наявності наступних умов: 1) матеріальна або моральна шкода повинна бути заподіяні злочинними діями; 2) така шкода повинна безпосередньо випливати з підозри, обвинувачення; 3) цивільний позов повинен бути заявлений своєчасно. Слухачі повинні вміти розкрити зміст кожної з названих умов.

Характеризуючи рішення суду щодо цивільного позову, слід мати на увазі, що в передбачених законом випадках суд відмовляє в позові або залишає його без розгляду.

Література: 1, 2, 7, 10-36, 52, 66.

Тема № 5. Процес доказування та проблеми істини у кримінальному процесі

Практичне заняття за темою № 5. Процес доказування та проблеми істини у кримінальному процесі.

Навчальна мета заняття: усвідомити сутність та структурні елементи процесу доказування в кримінальному судочинстві.

Час проведення – 2 год.

Навчальні питання:

1. Загальна характеристика процесу доказування в кримінальному судочинстві.

2. Проблеми встановлення об’єктивної істини в кримінальному процесі.

Методичні вказівки

Вивчення питань теми слід розпочати із повторення основних положень теорії доказів про поняття і зміст доказування в кримінальному судочинстві. Доказування складає основний зміст кримінальної процесуальної діяльності. Його метою є встановлення істини в кримінальному провадженні. Слухачі повинні вміти сформулювати поняття процесу доказування і розкрити його зміст в двох аспектах: 1) доказування як дослідження фактичних обставин кримінального провадження; 2) доказування як обґрунтування певної тези, висновку в кримінальному провадженні (формально-логічний аспект). Доказування і в першому, і в другому значеннях складається з певних елементів, які слід охарактеризувати.

Особливу увагу при вивченні даної теми потрібно приділити дискусійним проблемам встановлення істини в кримінальному судочинстві, зокрема, співвідношенню об’єктивної (матеріальної) та формальної (судової) істини.

Література: 1, 2, 10-33, 37, 38, 46, 51, 53, 54, 56, 62, 64, 65, 69.

Тема № 6. Проблеми використання у кримінальному процесі фактичних даних, отриманих у ході адміністративної та оперативно-розшукової діяльності

Практичне заняття за темою № 6. Проблеми використання у кримінальному процесі фактичних даних, отриманих у ході адміністративної та оперативно-розшукової діяльності.

Навчальна мета заняття: усвідомити процедуру використання у кримінальному процесі фактичних даних, отриманих у ході адміністративної та оперативно-розшукової діяльності.

Час проведення – 2 год.

Навчальні питання:

1. Правова основа використання фактичних даних, отриманих у ході адміністративної та оперативно-розшукової діяльності, у процесі доказування під час кримінального провадження.

2. Проблеми перевірки процесуальним шляхом даних, отриманих у ході адміністративної та оперативно-розшукової діяльності. Умови допустимості таких даних.