Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЧП_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
210.43 Кб
Скачать

Варіант 6

Тема: Окремі інститути міжнародного приватного права

Питання

  1. Колізійні принципи, які застосовуються при регулюванні правочинів, відносин представництва та позовної давності.

  2. Колізійні принципи, які застосовуються при регулюванні прав інтелектуальної власності

  3. Колізійні принципи, які застосовуються при регулюванні зобов’язань.

  4. Колізійні принципи, які застосовуються при регулюванні недоговірних зобов’язань.

  5. Колізійні принципи, які застосовуються при регулюванні сімейних відносин

  6. Колізійні принципи, які застосовуються при регулюванні спадкових відносин.

  7. Міжнародні трудові відносини і основні колізійні принципи, що застосовуються для їх регулювання.

  8. Питання міжнародного цивільного процесу в рамках міжнародного приватного права.

В контрольних роботах за варіантами цієї теми мають бути розглянуті окремі інститути міжнародного приватного права і керуватися в них слід, перш за все положеннями Закону України „Про міжнародне приватне право”. В цілому, дана тема охоплює досить широке коло питань. План роботи може відповідати прийнятому порядку розгляду відносин того чи іншого інституту в науці міжнародного приватного права чи безпосередньо положенням Закону України „Про міжнародне приватне право”, що значно полегшить напрямок наукового пошуку.

Поняття правочину є одним із основних понять цивільного права. В рамках міжнародних приватноправових відносин мова йди про порядок визначення права держави, яке буде застосовуватися до регулювання правочину, його змісту та форми. А оскільки чинне колізійне право дозволяє врегульовувати колізії і похідних відносин, слід зупинитися і на останніх. Позовна давність доктриною окремих іноземних держав відноситься до процесу тому автору роботи можна наголосити на даному факті і вказати на особливості регулювання міжнародних приватноправових відносин між суб’єктами таких держав.

Право інтелектуальної власності врегульовано значною кількістю міжнародних договорів, конвенцій, угод і автору роботи по даному варіанту слід виказати обізнаність у положеннях таких нормативних актів, безумовно, не можна не звернутись і до внутрішнього законодавства України.

Закон України про міжнародне приватне право визначає сферу дії права, що застосовується до договору і кожен предмет регулювання потрібно дослідити із наведенням практичних прикладів. Оскільки значний обсяг зобов’язань, ускладнених наявністю іноземного елементу пов’язаний із здійсненням зовнішньоекономічної діяльності, слід зупинитися на союзі колізійних норм, які регулюють правила встановлення правопорядку, що їх має регулювати.

Четверте питання теми, і відповідно варіант роботи, присвячено колізійним питанням недоговірних зобов’язань. Тут мають бути проаналізовані підстави виникнення колізій деліктних зобов’язань і основні типи колізійних прив’язок які застосовуються щодо визначення права, що має застосовуватися до позадоговірних зобов’язань. Далі необхідно визначити поняття трансграничних деліктів, вказати, що в певних країнах міжнародне приватне право пов’язується навіть із вирішенням колізій в сфері кримінальних відносин, визначити колізійні питання зобов’язань, які виникають із злочинів чи правопорушень. А повертаючись до вітчизняної доктрини міжнародного приватного права, викласти основні типи прив’язок, які слугують вирішенню колізій зобов’язань із безпідставного збагачення, ведення чужих справ без доручення та рятування чужого майна. Окремої уваги заслуговують норми про застосування права щодо вимог про відшкодування шкоди за договором споживання у чинному законодавстві України. І задля закріплення матеріалу можна детально зупинитись на формулах, які пов’язуються із регулюванням відносин із заподіяння шкоди в Україні фізичним та юридичним особам та заподіяння шкоди закордоном українським громадянам та юридичним особам.

Що стосується сімейних відносин із іноземним елементом, як відомо, набуття чинності автономним законом із міжнародного приватного права виключило дію більшості колізійних норм останнього розділу Сімейного кодексу України. В контрольній роботі план може бути збудовано відповідно до загальновизнаного порядку дослідження інститутів сімейного права. Основна увага має приділятися визначенню джерел регулювання таких відносин, ускладнених іноземним елементом, та типам спеціальних колізійних прив’язок.

Шостий варіант контрольної роботи за даною тематикою дає можливість закріпити знання порядку регулювання спадкових відносин в рамках міжнародних приватноправових. План, наприклад, може мати два пункти „Колізійне регулювання спадкування за законом” та „Колізійне регулювання спадкування за заповітом”. Або ж інакше, на розсуд слухача. Наприклад, в роботі можна показати особливості спадкування іноземцями після громадян України і громадянами України після смерті іноземців. В будь-якому разі, наголос пропонується зробити на існуючі відмінності правового регулювання спадкових відносин в різних країнах світу.

При розгляді міжнародних трудових відносин увагу слід зосередити на двох напрямках: діяльність Міжнародної організації праці в регулюванні міжнародних трудових відносин, та національно-правове регулювання вказаних відносин. По даному питанню слід вказати на основні види міжнародних документів, які регулюють трудові відносини за участю іноземного елементу та проаналізувати порядок їх регулювання чинним законодавством України.

Відомо, що міжнародний цивільний процес пов’язується із відносинами міжнародного приватного права не лише на доктринальному рівні, а і на практиці. Бо сама колізійна проблема найчастіше виникає при розгляді спору в суді. Основними джерелами регулювання даних відносин слід вважати Цивільний процесуальний кодекс України та, безумовно, Закон України „Про міжнародне приватне право”. Контрольна робота за даним варіантом може будуватися на аналізі чинних положень вказаних нормативних актів. Значну увагу слід приділити вирішенню питання про те, чи можна виділити в рамках міжнародного цивільного процесу певні інституті, які вони, і чи може йти мова про існування колізійних норм в рамках міжнародного цивільного процесу.