Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЧП_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
210.43 Кб
Скачать

Варіант 3

Тема: Основні положення вчення про колізійну норму

Питання

  1. Загальне розуміння колізії та сфера виникнення колізії законів.

  2. Поняття колізійної норми та колізійного права.

  3. Будова колізійної норми. Види колізійних норм та їх союзи.

  4. Основні типи колізійних прив’язок.

  5. Гнучкі колізійні принципи.

Вирішення колізійної проблеми – це головне завдання норм міжнародного приватного права, історично основу останнього складають колізійні норми. Основним методом правового регулювання є колізійний метод, пов’язаний із застосуванням саме таких колізійних приписів. Йому притаманні низка особливих рис, які потрібно детально проаналізувати, а також назвати відмінності міжнародно-правої та національно-правової форми колізійного регулювання.

Розглядаючи питання походження колізії слід спиратися на основні доктринальні постулати науки міжнародного приватного права, виходячи із яких колізія розглядається як зіткнення, породжене протиріччями між різними правопорядками. Виходячи із специфіки історичного розвитку кожна правова система набуває особливі риси, які відрізняють її від інших, тому у випадку коли у правовому відношенні виникає іноземний елемент, постає питання про те, право якої держави необхідно застосовувати до регулювання вказаного суспільного відношення. Структура норми права завжди відображує те завдання, задля вирішення якого вона існує, тому і структура колізійної норми права має свою специфіку. Колізійна норма складається із двох елементів, один із яких вказує на суспільні відносини, до яких вона може застосовуватися, а інша структурна частина колізійної норми визначає, право якої держави необхідно застосовувати до врегулювання відносин, визначених обсягом норми.

Автору контрольної роботи за підваріантом четвертим в даній темі необхідно проаналізувати позиції щодо класифікації колізійних норм за типами формул прикріплення, за способами впливу на суспільні відносини та за способами законодавчого закріплення. Окремо необхідно навести основні види союзів колізійних приписів.

Більшість колізійних норм є двосторонніми і їх об’єм не визначає конкретно право певної країни, а вказує на загальний, визнаний світовим товариством, принцип, на підґрунті якого обирається певна правова система. Отже, такі структурні частини можуть бути класифіковані. Тому необхідно навести основні типи колізійних прив’язок із вказівкою на сферу застосування кожного із них. Окремої уваги заслуговують гнучкі колізійні принципи, їх небагато, але в роботі кожний із них має бути висвітлений детально, із наведенням прикладів.

Контрольні запитання

  1. Що слід розуміти під терміном „колізія колізій” і яким шляхом таке протиріччя вирішується?

  2. Назвіть основні типи систем права.

  3. Перелічіть особливості застосування колізійного методу.

  4. Вкажіть всі типи колізійних прив’язок закріплені у Кодексі торговельного мореплавства України.

Практичне завдання

У 2005 році громадянка України В., що проживала у м. Бєлгород (Росія) звернулась до місцевого суду у м. Бєлгород з позовом про розірвання шлюбу із своїм чоловіком К., що проживає у Харкові (Україна). Її чоловік К. також є громадянином України.

Питання до практичного завдання

На право якої держави має спиратися суд у м. Бєлгород? Норми яких міжнародних угод, регулюючих відносини між суб’єктами України і Росії мають бути враховані при вирішенні питання про розірвання шлюбу?