Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЧП_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
210.43 Кб
Скачать

Варіант 2 Тема: Джерела міжнародного приватного права Питання

  1. Загальні положення про джерела міжнародного приватного права.

  2. Внутрішнє законодавство як джерело міжнародного приватного права.

  3. Міжнародний договір і звичай в якості джерела міжнародного приватного права.

  4. Судова та арбітражна практика як джерело міжнародного приватного права.

  5. Місце правової доктрини серед інших регуляторів міжнародних приватноправових відносин.

  6. Міжнародні уніфіковані торгові терміни „Інкотермс” як джерело міжнародного приватного права.

При розгляді першого питання плану роботи необхідно зазначити види джерел, що властиві тільки міжнародному приватному праву. Щоби назвати їх, потрібно дати визначення джерел міжнародного приватного права, оскільки поняття „джерело права” було розроблено в загальній теорії права і дати їх загальну характеристику. Всі джерела міжнародного приватного права умовно можна поділити на основні й додаткові. У зв'язку з цим слід зазначити, які види джерел є основними, а які – додатковими. Тут також потрібно вказати і види джерел що визнаються в якості форм права у світовій практиці регулювання міжнародних приватноправових відносин, (наприклад, визнані англо-американською доктриною). Також, про розгляді цієї проблеми потрібно визначити джерела міжнародного приватного права, визнані на законодавчому рівні в Україні та такі юридичні джерела, що в Україні не вважаються значимими, але застосовуються закордоном до регулювання приватноправових відносин, ускладнених наявністю іноземного елементу. Приступаючи до висвітлення окремих форм права, слід перш за все, наводити їх спеціальні ознаки, давати поняття, які вже склалися у теорії держави та права. А вже потім характеризувати їх значення у регулюванні певних відносин.

Говорячи про внутрішнє законодавство, потрібно підкреслити проблематичність систематизації норм міжнародного приватного права, навести деякі історичні віхи розвитку системи норм міжнародного приватного права в Україні. Тут можна широко посилатися на структуру чинного Закону України „Про міжнародне приватне право”, подати власні міркування з приводу доцільності регулювання окремих інститутів міжнародного приватного права в рамках автономного спеціального закону. Буде доречним також навести приклади варіантів систематизації норм міжнародного призваного права в іноземних країнах. В цьому ж питанні слід вказати основні джерела права України, які містять колізійні норми і дати стислий аналіз їх зв’язку із спеціальним законом.

Розглядаючи питання третього підпункту вказаної теми, потрібно розкрити значення міжнародного договору як джерела міжнародного приватного права, перелічити і дати коротку характеристику міжнародним договорам, укладеним Україною з іншими державами в окреслених рамках. У роботі слід певну увагу звернути і на норми, відображені у більшості конвенцій (у тому числі і консульських), у двосторонніх угодах про правову допомогу, у договорах про торгові відносини, у договорах із торговельного мореплавства, в угодах з ряду інших питань міжнародного спілкування в галузі майнових і особистих відносин між юридичними та фізичними особами різних країн.

Говорячи про правовий звичай як про правило, сформоване у міжнародній практиці спілкування, за яким суб'єкти певних відносин визнають юридично обов'язковий характер, слід визначити не тільки поняття міжнародного звичаю, але і розтлумачити термін „торговельний звичай”, показати його особливі риси, межі застосування в міжнародній торгівлі і торговельному мореплавстві.

Наступні дві запропоновані на розгляд проблеми стосуються джерел, які не визнаються вітчизняною доктриною та законодавством в якості юридичних джерел права України. Тут крім аналізу ознак даних форм права та специфіки регулювання міжнародних приватноправових відносин за кордоном, можна показати намічену тенденцію до зближення різних правових систем. Послідовно вказати на поширення значимості законодавчого регулювання в країнах прецедентної системи та, поряд із цим, на привернення все більшої уваги в країнах романо-германської правової сім’ї до прецедентів, судової практики, особливо на міжнародному рівні. Також незнаним для України є застосування правової доктрини при вирішенні колізійних питань із участю іноземного елементу, тому автор має визначити природу, навести ознаки та поняття правової доктрини, приклади застосування за кордоном.

Останнім питанням теми виносяться особливості застосування Міжнародних уніфікованих торгових термінів „Інкотермс” в Україні. При дослідженні цієї проблеми логічним було б вказати на підстави виникнення правил, мету існування та межі застосування вказаних уніфікованих торгових термінів. Автор має навести стислу характеристику всіх груп комерційних угод із вказівкою на основні їх відмінності.

Висновки роботи повинні носити самостійний характер і визначати юридичні джерела права, які застосовуються до регулювання міжнародних приватноправових відносин в Україні.