Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЧП_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
210.43 Кб
Скачать

Варіант 5

Тема: Суб’єкти міжнародного приватного права

Питання

  1. Види правових режимів, підстави і загальні правила їх встановлення.

  2. Правила визначення правоздатності та дієздатності іноземців та осіб без громадянства в Україні.

  3. Правове становище іноземних юридичних осіб. Поняття особистого закону (статуту).

  4. Особливості правового становища держави як суб’єкта міжнародного приватного права.

Висвітлюючи правове положення суб’єктів міжнародних приватноправових відносин слід особливу увагу приділяти правовому статусу іноземних юридичних і фізичних осіб. Виходячи із можливої присутності у правовому відношенні іноземного елементу, слід зосередити увагу на видах правових режимів, що їм надаються в Україні та особливостях визначення цивільної правоздатності та дієздатності іноземців.

При цьому слід мати на увазі, що лише у 2005 році чинне законодавство України чітко визначило поняття іноземець, що дало змогу розмежовувати такі поняття як громадянин іноземної держави, „біпатрид”, „апатрид” та ін. В роботі слід посилатися на Закон України „Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”. А виходячи із положень Цивільного кодексу України і Закону України „Про міжнародне приватне право”, слід вказати на особливі риси визначення правосуб’єктності всіх категорій фізичних осіб. Враховуючи наявність окремих виключень, встановлених у чинному законодавстві України щодо встановлення дієздатності іноземців, автор має перелічити такі випадки і навести відповідні норми закону.

В роботі по третьому питанню даної темі слід розглянути проблему сприйняття терміну „особистий закон” юридичної особи, визначити стисло існуючі способи встановлення національності юридичної особи. Докладніше можна зупинитись на „праві місця реєстрації” юридичної особи як на принципі, що встановлено у національному законодавстві України та на понятті „місцезнаходження” в розумінні вітчизняного законодавства. Правове положення юридичної особи доцільно розглядати через призму „особистого закону”, що припускає вірне визначення приналежності юридичної особи. Тут також необхідно визначити правовий статус міжнародних підприємств (таких як транснаціональні компанії, та ін.).

Іноді суб’єктом приватноправових відносин стає держава в особі певних уповноважених органів. Правове положення держави є особливим, хоча у цивільно-правових відносинах вона приймає участь на рівні із іншими суб’єктами права. Наприклад, до договорів між державою та юридичною особою застосовується право цієї країни, а правове положення держави, крім іншого, характеризується наявністю ряду імунітетів. Серед яких автор має висвітлити судовий імунітет, імунітет від попереднього забезпечення позову, імунітет від виконання рішення, винесеного проти держави. Можна в роботі за даною темою визначити також інші особливості правовідносин із участю держави.

Контрольні запитання

  1. За якими ознаками може визначатися національність юридичної особи?

  2. Який правовий режим встановлено Конституцією України відносно фізичних та юридичних осіб безумовно?

  3. Який правовий режим надано в Україні особам без громадянства?

  4. Як визначається правоздатність іноземних громадян в Україні?