Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЧП_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
210.43 Кб
Скачать

Варіант 1

Тема: Поняття, предмет і система міжнародного приватного права

Питання

  1. Природа відносин і поняття міжнародного приватного права.

  2. Іноземний елемент та його види.

  3. Методи міжнародного приватного права.

  4. Місце міжнародного приватного права серед інших галузей права.

  5. Співвідношення міжнародного приватного права та міжнародного публічного права.

  6. Етапи формування міжнародного приватного права і його сучасна система.

При розгляді першого питання потрібно зазначити коло тих відносин, що складають предмет міжнародного приватного права, розкрити їх правову природу. Слід звернути увагу на те, що вказані відносини мають досить складний характер і охоплюють як суто цивільно-правові, так і відносини, які тісно пов’язані із цивільними – мають цивілістичну природу, серед останніх, наприклад, можна назвати сімейні та трудові. А оскільки поодинокі колізійні приписи національного законодавства України стосуються і відносин публічного характеру, то автору рекомендовано максимально чітко викреслити відносини саме міжнародного приватного права. Такого результату можна досягти шляхом відображення та аналізу основних і додаткових ознак предмету міжнародного приватного права. Логічно виправданим слід вважати виділення двох або чотирьох ознак предмету.

За наступним питанням слід дати визначення поняття іноземного елемента звернувшись до Закону України „Про міжнародне приватне право” і розглянути його види відповідно до положень спеціальної літератури. Кожний вид іноземного елемента необхідно достатньо охарактеризувати і навести приклади відносин, в яких він присутній і викликає необхідність вирішення колізійної проблеми. У роботі треба показати специфіку зазначених відносин (присутність іноземного елемента, переважно цивільно-правовий міжнародний характер цих відносин, суб’єктний склад, та ін.), відмежувати міжнародне приватне право від інших близьких галузей права і в першу чергу, виявити співвідношення його і міжнародного публічного права, беручи до уваги, що сам термін „міжнародне” має різне смислове навантаження у найменуванні „міжнародне приватне право” і „міжнародне публічне право”.

При розгляді третього питання необхідно дати характеристику як колізійного методу правового регулювання так і матеріально-правового, зважаючи на те, що перший метод у спеціальній літературі може називатися непрямим або відсильним, а інший метод можна зустріти під назвою прямого. Логічним виводом до розглянутих понять має стати поняття міжнародного приватного права як галузі права. Таке поняття можна давати у деяких варіантах, зважаючи на кількість проаналізованих ознак предмету.

Наступне питання про місце міжнародного приватного права серед інших галузей права має на меті направити автора на висвітлення загальних положень про місце міжнародних приватноправових відносин серед інших суспільних відносин. Місце порівняльного методу у міжнародному приватному праві та співвідношення порівняльного правознавства і міжнародного приватного права може бути досліджене наприкінці контрольної роботи.

Тут автор має визначити систему навчального курсу міжнародного приватного права, що за звичай складається із загальної і особливої частин. При дослідженні проблеми даного варіанту контрольної роботи слід найдокладніше перерахувати питання, що включаються до першої та другої частини курсу. Зроблений таким чином аналіз, дозволить автору отримати комплексне уявлення про систему інститутів міжнародного приватного права та про ті теоретичні питання, що пропонуються в межах курсу до вивчення.

У висновках контрольної роботи за будь-яким варіантом автору слід навести власне ставлення до розглядуваної проблеми. Таке поняття має ґрунтуватися на окреслених ознаках предмету та висвітлених методах правового регулювання.