Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15_Taktichna_pidgotovka.docx
Скачиваний:
217
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
35.72 Mб
Скачать

Тема №3. Застосування сили: огляд

Застосування сили

  • присутність офіцера;

  • вербальні команди;

  • легкий фізичний контакт (дотик руки тощо);

  • фізичний контроль;

  • інші види зброї та техніки (середній рівень застосування сили);

  • самозахист;

  • виняткове застосування сили;

  • контроль сонної артерії;

  • силове обмеження на підлозі;

  • демонстрація вогнепальної зброї (попереджувальні постріли);

  • застосування сили на ураження.

Застосування континууму сили

Традиційно, застосування континууму сили або “драбини сили” розглядалося як прогресивна шкала, де патрульна служба може/повинна задіяти силу.

В останній час застосування континууму сили часто розглядається як “набір варіантів”, а патрульний може визначити адекватний рівень реагування у залежності від ситуації, з якою вона стикається.

Присутність офіцера

Завдяки професійній поведінці, позитивній та впевненій позиції та акуратному зовнішньому вигляду офіцер органів охорони правопорядку часто може розрядити ситуацію тільки однією своєю присутністю.

Вербальні команди

Здатність офіцера демонструвати авторитет та забезпечити дотримання правил за допомогою вербальних та невербальних засобів.

Легкий тактильний контакт

Техніки, які спонукають Суб’єкта виконувати вербальні команди за допомогою дотиків з Суб’єктом.

Фізичний контроль

Методи фізичного контролю використовуються для встановлення контролю над Суб’єктом, що демонструють пасивний, активний або агресивний опір; або для досягнення поступливості від Суб’єктів, що чинять опір, за допомогою технік больового контролю.

Інші види зброї та техніки (середній рівень застосування сили)

Включають будь-які із наших засобів силового впливу середнього рівня:

  • електрошок ер;

  • перцевий аерозоль або інші хімічні речовини;

  • гумова палиця;

  • засоби нелетальної дії, наприклад, 40-мм патрони;

  • службові собаки.

Самозахист

Самозахист – це силовий вплив середнього рівня, що дозволяє офіцеру патрульної служби захистити себе від агресивних або схильних до насильства Суб’єктів.

Самозахист включає поштовхи, блоки, удари долонями, локтьові та колінні удари.

Виняткове застосування сили

Дозволяє офіцеру негайно перейти до використання інших засобів, якщо офіційно узгоджені техніки неефективні або неадекватні для контролю Суб’єкта.

Контроль сонної артерії

Перекриття кровотоку, спрямоване на уповільнення руху артеріальної крові від сонної артерії у головний мозок.

Контроль сонної артерії призначений для контролю Суб’єктів, що чинять активний опір або проявляють агресію. Він дозволяє офіцеру покласти Суб’єкта на землю та викликати у нього короткотермінову втрату свідомості, що дозволяє швидко та легко одягти на нього наручники.

Силове обмеження на підлозі

Кімнати для допитів обладнані пристроями для обмеження затриманих на підлозі. Такі пристрої дозволяють використання наручників на ноги, які застосовуються до осіб, що знаходяться під арештом, схильні до насильства або можуть вдатися до агресивних дій.

Особи, що залишаются у кімнатах для допитів, повинні бути під наглядом, а офіцер, відповідальний за арештованого, відповідає за його безпеку у разі стихійного лиха, пожежі, землетрусу та ін.

Демонстрація вогнепальної зброї (попереджувальні постріли)

Демонстрація вогнепальної зброї дозволена тільки у ситуаціях, де потенційно може бути застосована сила на ураження.

Попереджувальні постріли, в цілому, заборонені.

Застосування сили на ураження

Офіцери можуть застосовувати силу на ураженння тільки для самозахисту та для захисту інших людей від безпосередньої загрози смерті або серйозних поранень, або для запобігання злочину, коли дії Суб’єкта становлять загрозу смерті або серйозних поранень для оточуючих.

Рівні опору:

  • пасивний опір;

  • активний опір;

  • агресивний опір;

Пасивний опір

Суб’єкт чинить пасивний опір, не виконує команди або не підкоряється офіцеру, але не вдається до активних дії, не становить загрози та не опирається котролюючим діям офіцера.

Активний опір

Суб’єкт чинить активний опір, якщо намагається втекти, опирається арешту, намагається уникати контролю з боку офіцера або вислювлює вербальні погрози, демонструючи при цьому невербальні сигнали, що вказують на схильність або готовність опиратися арешту.

Агресивний опір

Фізичні атаки на офіцера, небажання припинити атаки на інших людей або фізичні спроби серьйозно поранити чи вбити іншу людину або офіцера.

Типи сили:

  • об’єктивно виправдана;

  • надмірна.

Об’єктивно виправдана

Цей термін означає, що визначаючи необхідність застосування сили та адекватний рівень її застосування, офіцери повинні оцінювати кожну ситуацію в залежності від відомих їм обставин, включаючи серйозність злочину, рівень загрози або спротиву, що демонструє суб’єкт, та загрозу для оточуючих, але не обмежуючись цими факторами.

Надмірне застосування сили

Застосування сили більш високого рівня, ніж це об’єктивно виправдано у даних обставинах, або продовження застосування сили після того, як суб’єкт був арештований або нейтралізований іншим чином.

Навчання застосуванню сили для офіцерів

В управлінні патрульної служби міста Рино, у процесі навчання офіцерів, ми використовуємо дві різні системи захисту без зброї.

Система Koga – дозволяє офіцеру контролювати Суб’єктів, що демонструють пасивний опір, та Суб’єктів, що чинять активній опір, за допомогою впливу на суглоби та больових прийомів.

I.S.R. – перехоплення, стабілізація, контроль. Система ISR дозволяє офіцерам контролювати Суб’єктів, що чинять активний та агресивний опір, за допомогою жорстких фіксацій та силових обмежень.

І система Koga, і система I.S.R. передбачають техніки, розраховані на всі три рівня опору. Але система Koga, в першу чергу, використовує легкий фізичний контакт, а система I.S.R. включає прийоми більш жорсткого фізичного впливу.