Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика розслідування злочині1.docx
Скачиваний:
58
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
52.2 Кб
Скачать

§4. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій у справах про незаконний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів

Після затримання підозрюваного проводиться слідчий огляд: 1) місця затримання; 2) місця зростання або незаконного вирощування диких наркотико- або психотроповмiсних рослин чи плантацій цих культур, на яких злочинцi можуть збирати сировину (наприклад, пилок конопель); 3) мiсця виготовлення наркотичних засобiв; 4) мiсця їх зберiгання; 5) рiзноманiтних упаковок, використовуваних для перевезення i пересилання наркотичних засобiв, транспортних засобів, а за необхiдностi – вiддiлень зв’язку, у яких знаходилась посилка (наприклад, коли посилка має розiрвану упаковку); 6) мiсця збуту наркотикiв; 7) мiсця їх вживання; 8) одягу пiдозрюваних (звинувачених), у якому вони, за наявними даними, зберiгали наркотики; 9) медичних рецептів на одержання наркотиковмiсних лiкарських препаратiв; 10) безпосередньо наркотичних засобів.

Огляд мiсця затримання передбачає знаходження речей, предметiв, викинутих або прихованих затриманим. У першу чергу це стосується наркотичних засобiв, яких завжди намагаються позбутись. Але можливе виявлення шприцiв, голок до них, упаковочних матерiалiв, предметiв або їх частин, якi служать для переробки або виготовлення наркотикiв (нiж м`ясорубки) тощо. У разі затримання особи на вулицi оглядають всю територiю навколо цього мiсця. Якщо затримання відбулося у примiщеннi, то оглядається це приміщення і прилегла до нього мiсцевiсть (дiлянка пiд вiкном). Якщо ж затриманню передувала погоня, то уважно оглядають ту дiлянку, на якій здiйснювалося переслiдування. Такий огляд доцiльно вести вiд мiсця затримання у зворотній бiк маршрутом переслiдування, бо злочинцi звичайно викидають викривальнi докази не вiдразу пiсля початку погонi, а перед безпосереднiм фiзичним захватом.

Огляд дiлянок з незаконними посiвами наркотико- або психотроповмiсних культур має низку особливостей. Ця слiдча дiя вимагає ретельної пiдготовки, а саме: а) визначення послiдовностi дiй осiб, якi беруть участь в оглядi; б) запрошення квалiфiкованого спецiалiста-агронома i пояснення йому мети огляду i завдань, що стоять перед ним; в) пiдбiр i iнструктаж понятих (складнiсть цього заходу обумовлена тим, що незаконнi посiви наркотико- або психотроповмiсних культур часто розташованi у вiддалених, важкодоступних мiсцях). У процесi огляду за допомогою спецiалiста необхідно вiдiбрати зразки наркотиковмiсних рослин, як слiд запакувати їх i вiдправити на експертизу.

Під час огляду мiсць виготовлення, зберiгання, збуту наркотикiв, місць для їх незаконного вживання основними об’єктами пошуку й аналiзу є: а) наркотичнi лiкарськi засоби (препарати) в ампулах, у виглядi таблеток, порошку, настоянок з фабричним маркуванням чи без такого; б) наркотичнi засоби кустарного виготовлення або напiвфабрикати; в) предмети, якi могли використовуватися для виготовлення наркотикiв; г) вiдходи виготовлення наркотичних засобiв (головки маку, лушпиння вiд них, конопляна соломка); д) пристосування для вживання наркотикiв (трубки, шприци та iн.); е) тютюнові вироби зi слiдами просочування наркотиків; є) пристосування для набивання гiльз тютюном; ж) слiди вживання наркотикiв; з) бинти, марля, iнша тканина з плямами жовтого кольору; и) речi, якi могли служити платнею за наркотичний засiб або за вiдвiдування місця для незаконного їх вживання; i) листування, поштово-телеграфна кореспонденцiя, записнi i телефоннi книжки та iншi документи.

Під час огляду примiщень державних органiзацiй i закладiв (аптек, лiкарень, фармацевтичних пiдприємств, складiв та iн.), квартир i домоволодінь, поряд iз загальними кримiналiстичними об`єктами пошуку, слiд звертати увагу на слiди вживання наркотикiв (шприци, голки, вiдкритi упаковки, пустi ампули, флакони та iн.). При цьому слiд мати на увазi, що кiлькiсть пустих ампул або упаковок з-пiд наркотичних засобiв, що значно перевищує потребу однiєї людини (у випадку вживання наркотикiв на мiсцi), свiдчить про участь у злочинi бiльш нiж однiєї людини.

Під час огляду транспортних засобiв, закладiв транспорту та зв’язку основними об’єктами аналiзу i пошуку будуть наркотики, їх пакувальнi матерiали, слiди, якi свiдчать про наявнiсть схованок, записки i записнi книжки, документи на багаж та iн.

Огляд одягу i речей вимагає найретельнiшого i найуважнiшого обстеження, адже в них можуть бути обладнанi схованки для зберiгання або транспортування наркотичних засобiв, а також залишитися слiди зберiгання останнiх, особливо на м’яких тканинах, у складках, на згинах тощо.

При оглядi наркотичних та психотропних лiкарських препаратiв, що випускаються вiтчизняними i зарубiжними пiдприємст­вами, особливу увагу слiд зосередити на назвi препарату, заводi-виготовлювачi i термiнi зберiгання лiкiв. З цiєю метою необхiдно оглянути заводську упаковку i в необхiдних випадках долучити її до кримiнальної справи як речовий доказ. При оглядi кустарно виготовлених наркотикiв слiд звертати увагу на їх колiр, агрегатний стан, визначати вагу та iн.

Виявленi речовини доцiльно зважувати на точних вагах (аптечних), пiсля чого їх та предмети, якi можуть бути носiями наркотичних засобiв, слiд скласти в окремi пакунки з паперу або ж у полiетиленовi мiшки (кожен предмет окремо). Упаковки заклеюють, перев’язують шпагатом, кiнцi якого опечатують. Через те що часто, особливо лiтньої пори, вилучаються невисушенi наркотичнi засоби рослинного походження (частини конопель, макова соломка), для їх упакування необхiдно використовувати спецiаль­нi картоннi коробки з невеликими отворами, для уникнення їх розкладання. На упаковках мають бути пiдписи понятих i працiвника мiлiцiї, який вилучив речовi докази.

Під час вилучення наркотичних засобiв i предметiв їх носiїв важливе значення має присутнiсть понятих, якi, згiдно зi ст. 127 КПК, покликанi завiряти юридично значущi дiї. Проводячи огляди, доцiльно застосовувати фото- та вiдеозйомку, про що вказувати у протоколi. У зв`язку зi специфiкою предмета злочину важливого значення набуває знаходження мiкрооб’єктiв наркотичних засобiв під час здiйсненя оглядiв та обшукiв. Специфiчними вимогами, що висуваються до огляду, є залучення спецiалiста та використання для пошуку наркотикiв спецiально видресируваних собак.

Особливим видом слiдчого огляду є освiдування, яке провадиться за загальними правилами (ст. 193 КПК). При проведеннi освiдування необхiдне повне обстеження всього тiла людини, що дозволяє знайти i зафiксувати особливi прикмети, а також мiкро­об’єкти i слiди iн’єкцiй (внутрiшньовенних або внутрiшньо­м’язових), якi залишилися на тiлi. Якщо є данi про те, що наркотичнi засоби побували в руках у затриманого, то необхiдно зробити змиви ватним тампоном, змоченим у спиртi, пiсля чого висушити, упакувати належним способом (у конверти, пакети) i направити на дослiдження. Також необхiдно вилучити пiднiгтьовий вмiст для експертного дослiдження з метою виявлення наркотичних засобiв та їх слiдiв. Факт немедичного вживання наркотичних засобiв встановлюється шляхом наркологічної експертизи, яка повинна призначатися негайно, оскiльки наркотичне сп’янiння триває декiлька годин. Це з’ясовується за допомогою дослiдження кровi, сечi, слини та iнших бiологiчних мiкрооб’єктiв для виявлення в них вмiсту наркотичних речовин.

Допит підозрюваного. Обставини, якi мають бути встановленi шляхом допиту пiдозрюваного, визначаються особливостями кожної розслiдуваної справи. Приблизний перелiк запитань може бути таким: 1) чи вживав він наркотичні засоби, якщо так – з якого часу і які, де і з ким; 2) хто навчив виготовляти і вживати наркотики; 3) чи є у нього пристосування для їх виготовлення; 4) яку кількість наркотиків, коли, у кого, яким способом і за яку суму придбав; 5) кого знає з тих, хто вживає або збуває наркотики; 6) якщо сам виготовив наркотик, то де, у якому місці, коли придбав сировину, як перевіз; 7) з якою метою придбав наркотик; 8) якщо допитуваний наркоман, то чи перебуває на обліку у лікаря; 9) чи раніше лікувався від наркоманії; 10) хто ще знає про те, що він вживає наркотики та ін.

Слідчому необхідно брати до уваги і той факт, що наркомани схильні до надання неправдивих показань або їх зміни під час слідства. В окремих випадках доцільно залучати до участі в допиті і лікаря-нарколога.

Обшук. При пiдготовцi до обшуку слiд передбачити технічне оснащення для пошуку, залучити спецiалiстiв (у тому числі кінологів зі спеціально видресируваними собаками). Кiлькiсть понятих повинна бути збільшена, якщо обшук провадиться одночасно в декiлькох примiщеннях або на значнiй за площею дiлянцi мiсцевостi, а також у разі вилучення великої кількостi наркотикiв. Головною передумовою успiшного проведення обшуку є раптовість, ретельність i послiдовнiсть дiй тих, хто здійснює обшук.

Обшук за місцем проживання і роботи підозрюваного є одним з основних способів встановлення місцезнаходження наркотичних засобів. У цьому випадку підлягають вилученню: 1) наркотичні засоби; 2) все, що призначено для їх вживання; 3) предмети зі слідами використання наркотиків; 4) незвичайні предмети, коли є припущення щодо їх наркотикомісткості; 5) документи, що свідчать про злочинну діяльність, тощо. Проводити обшук доцільно у присутності підозрюваного, тому що поведінка останнього може зорієнтувати слідчого стосовно шляху пошуку наркотиків та інших предметів. Схованки можуть бути обладнані у вимикачах освітлення, розетках, електродзвінках, кондиціонерах, порожнечах дверних конструкцій, віконних ручках та ін.

При обшуку на місцевості звертається увага на квіти й інші рослини, які на фоні навколишньої зелені виглядають зів’ялими або слабко укріпленими в землі. Під час обшуку транспортних засобів (морських, річкових, повітряних судів) слід звернутися до спеціалістів тих відомств, які знають їх конструктивні особливості. Під час обшуку авто доцільно звертати увагу на ті місця, де проглядаються сліди змін.

Кримiналiстична експертиза наркотичних засобiв призначається для вирішення таких питань: чи є на предметах, поданих на дослiдження, слiди (мiкрочастини) наркотичних засобiв; якщо так – яких саме; чи є вилучена речовина (рослина) наркотичною, якщо так – до якого виду засобiв вона належить; чи є поданi речовини сировиною (промiжним продуктом) для виготовлення наркотичних засобiв; чи одержанi данi речовини за єдиною технологiєю; чи є ця рослинна маса вiдходами вiд кустарного виробництва наркотичних засобiв; чи мiстять поданi на дослiдження тютюновi вироби (цигарки, тютюновi крихти) наркотичнi засоби, якщо так – якi саме; чи є в залишках викурених цигарок наркотичнi засоби, якщо так – якi саме; чи мають поданi наркотичнi засоби спiльну родову або групову належнiсть i яку саме; чи становили ранiше єдину масу наркотичнi засоби, вилученi у громадянина А i громадянина Б; чи вирощенi поданi рослиннi об`єкти на дiлянцi, що належить громадянину В; чи виготовленi поданi лiкарськi препарати на підприємствах.

Комплексна медико-психiатрична експертиза призначається для вирішення наступних питань: чи має ця особа ознаки недавнього вживання наркотику, якщо так – якого саме; як давно виникла наркотична залежнiсть у цієї особи; чи перебувала ця особа у момент скоєння злочину у неосудному станi (гострий наркопсихоз, патологiчний афект).

Агротехнiчна експертиза призначається для одержання вiдповiдi на такі питання: чи мають посiви наркотико- або психотроповмiсних культур дикий чи культурний характер (з урахуванням розташування рослин, вiдстанi мiж кущами, урожайностi та iн.); яка приблизно величина очiкуваного урожаю цих посiвiв

1 Надалі використовується термін «наркотики» або «наркотичні засоби», якими позначаються наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги та прекурсори.

2 За наявності збуту кількісний критерій виявленого наркотичного засобу на порушення кримінальної справи не впливає, а лише має значення для правильної кваліфікації злочину

3 Порядок проведення оперативної закупки визначається міжвідомчою Інструкцією МВС України, СБУ, погодженою з Генеральною Прокуратурою і Міністерством юстиції України від 16.06.1995 р.