Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет сам роб сім право 2012.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
121.75 Кб
Скачать

Список рекомендованої літератури

    1. Андреєва І.О. Аліментні зобов’язання свояків, фактичних вихователів і вихованців // Вісник Луганського університету внутрішніх справ. – 2006. – № 2. – С. 104–111.

    2. Апопій І.В. Правовий статус мачухи та вітчима у сімейному законодавстві України. // Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. – 2009. – Вип. 1. – С. 130 – 135.

    3. Афанасьева Л.В. Аліментні правовідносини в Україні: Монографія / МВС України, Луг. держ. ун–т внутр. справ. – Луганськ: РВВ ЛДУВС, 2006. – 224с.

    4. Воронина З.И. Институт фактического воспитания в семейном праве // Правоведение. – 1992. – № 5. – С. 98–102.

    5. Д’ячкова Н.А. Фактичне виховання як правова форма виховання дітей, які залишилися без піклування батьків. – Вісник університету внутрішніх справ. – 2000. – Спецвипуск. – С. 213 – 215.

    6. Фурса С., Драгневич Л. Деякі аспекти законодавчого регулювання сімейних відносин. – Юридична Украина. – 2003. – № 1. – С. 59 – 65.

Задачі з юридичної практики

Задача 11.1.

Н. І. З-ва звернулася з позовом про стягнення коштів на утримання до падчериці М. Є. В-вої. У заяві позивачка вказала, що вона знаходилася у зареєстрованому шлюбі з батьком В-вої і виховувала відповідачку протягом 4 років до її повноліття. Потім падчерка пішла працювати в ательє з пошиття одягу ученицею, незабаром стала працювати і жити самостійно. В даний час чоловік позивачки помер, вона потребує матеріальної допомоги тому, що пенсія за віком, яку вона отримує є мінімальною, а інші джерела доходів у неї відсутні.

В-ва просила суд у позові З-вої відмовити, оскільки мачуха виховувала її тільки 4 роки, хоча ставилася до неї дуже добре, підтримувала її морально і, по можливості, матеріально. На підставі п. 2 ст. 270 СК України суд у задоволенні позову відмовив.

Чи правильне рішення прийняв суд?

Задача 11.2.

К-на, будучи опікуном 12-річної К-вої Ірини, звернулася до суду з позовом про стягнення аліментів до Г-вої, яка є рідною сестрою її підопічної. У позовній заяві позивачка вказала, що над Іриною була встановлена опіка у зв'язку з визнанням безвісно відсутньою їхньої матері за рішенням суду від 15 серпня 2009 року. Г-ва позов не визнала, пояснивши, що вона сама перебуває на утриманні свого чоловіка і знаходиться у відпустці по догляду за дитиною. Однак, К-на представила суду довідку про розмір заробітної плати чоловіка Г-вої, який становить 6000 грн. Сама позивачка не в змозі утримувати підопічну, оскільки є пенсіонеркою.

Чи підлягає позов К-ної задоволенню? Хто з родичів має обов’язок утримувати неповнолітню дитину і при наявності яких умов?

Задача 11.3.

А-ва, 1980 року народження, будучи інвалідом II групи, звернулася до суду з позовом про стягнення аліментів до В-на. У позовній заяві вона вказала, що позов вона змушена пред'явити до свого діда, оскільки її чоловік ухиляється від утримання позивачки, місце проживання його невідоме вже 4 місяці, батьки позивачки загинули рік тому, а жити на одну пенсію по інвалідності дуже важко, враховуючи високу вартість лікарських засобів. В-н з позов не визнав, оскільки він сам є пенсіонером і в даний час єдиним джерелом його доходів є також тільки пенсія. Крім того, він і А-ва ніколи не проживали однією сім'єю і відповідач ніколи не отримував утримання від позивачки.

Чи підлягає позов А-вої задоволенню? Якщо так, то чи можливо звільнення В-на від обов'язку сплачувати аліменти на утримання внучки?

Задача 11.4.

Б-ва, будучи опікуном, а потім і піклувальником А-ва Ігоря 1990 року народження з 2000 по 2008 роки, в січні 2010 року подала до суду позов про стягнення аліментів з свого колишнього підопічного. У позовній заяві позивачка вказала, що після смерті матері Ігоря в 1999 році, вона взяла на себе обов'язки щодо виховання та утримання неповнолітнього. Своїх дітей у Б-вої ніколи не було, в шлюбі вона не перебувала. У цей час Ігор працює програмістом і отримує заробітну плату у розмірі 4000 грн. Однак досягти згоді про сплату аліментів позивачці з відповідачем не вдалося. Суд відмовив Б-вій у задоволенні позову.

Чи правильне рішення виніс суду?