Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет сам роб сім право 2012.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
121.75 Кб
Скачать

Список рекомендованої літератури

  1. Ариванюк Т. Про деякі проблемні питання нового сімейного законодавства. Фактичне подружжя // Мала енциклопедія нотаріуса. 2004. – № 1 (13). – С. 39–41.

  2. Бикова О.Ю. Укладення шлюбу за Сімейним кодексом України // Держава і право. – 2004. – № 23. – С.297–303.

  3. Войнаровская О. Основные принципы брака и развода // Юридическая практика. – 2007. – 25 сентября (№ 39).

  4. Горина А.А. Ограничение прав лиц, изменивших половую принадлежность // Российская юстиция. – 2007. – № 1. – С. 70–71.

  5. Домбругова А. Підстави та правові наслідки недійсності шлюбу // Юридичний вісник україни. – 2004. – № 21, 22.

  6. Заіка Ю. Підстави визнання шлюбу недійсним // Юридична Україна. – 2003. – № 2.

  7. Злотник І. Юридичні особливості фактичних шлюбних відносин // Юридичний журнал. – 2004. – № 7(25). – С. 31 – 35.

  8. Кидалова А. Щодо умов укладення шлюбу: проблемні питання // Право України . – 2002 . – № 5. – с.102–104.

  9. Кириченко Т.С. Поняття «конкубінат»: проблемні питання, підстави виникнення – Право і безпека. – 2010. – № 3. – С. 221 – 224.

  10. Кобылянский В. Брак с иностранцем: заключение, расторжение // Все о бухгалтерском учете. – 2004. – № 25. – С.25–27.

  11. Красицька Л.В. Правове регулювання заручин: історія та сучасність // Проблеми правознавства та правоохоронної діяльності. – 2007. – № 1. – С.227–237.

  12. Махинчук В. Конкубинат в Семейном кодексе: В СК Украины предусмотрен правовой режим незарегистрированных брачных отношений // Юридическая практика. – 2004. – № 4. – С.20–21.

  13. Новохатська Я. Щодо правової природи шлюбу // Право України. – 2002. – № 4. – С. 131 – 135.

  14. Рєзнікова В.В. Здійснення права фізичної особи на інформацію про стан здоровья у цивільному та сімейному законодавстві україни // Економіка. Фінанси. Право. – 2004. – № 7. – С. 19–23.

  15. Сапрыкин Н.В. Недействительность брака. Некоторые проблемы теории и практики // Российский судья. – 2005. – № 7. – С. 25–29; № 8. – С. 28–32.

  16. Тульчевська Н.В. Умови визнання шлюбу недійсним // Держава та регіони. Серія Право. – 2007. – № 1. – С. 37– 42.

  17. Шкута О.О. Реалізація права на шлюб особами, які відбувають покарання у виді позбавленя волі // Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. – 2008. – № 4. – С. 94 – 100.

Задачі з юридичної практики

Задача 5.1.

Наречені подали заяву до органу державної реєстрації актів цивільного стану про реєстрацію шлюбу. Заповнюючи бланк заяви, дійшли до графи: яке прізвище дружина приймає після реєстрації шлюбу. Наречена попросила вказати її дошлюбне прізвище, оскільки, як вона пояснила нареченому, на це прізвище у неї виданий диплом вищого навчального закладу та її знають як відомого журналіста у їхньому місті, що може позначитися на її професійній кар'єрі. Нареченого це образило і він продовжував наполягати на зміні прізвища майбутньої дружини.

Чию сторону повинен прийняти співробітник органу державної реєстрації актів цивільного стану? Чи допускає закон будь-які заходи впливу в таких випадках?

Задача 5.2.

Л-ва, яка страждає психічним захворюванням, і А-ко, що знаходиться під слідством як обвинувачений у вчиненні злочину і відпущений під заставу, звернулися з заявою до органів державної реєстрації актів цивільного стану для реєстрації шлюбу.

Чи можлива реєстрація цього шлюбу?

Задача 5.3.

І-ков знайомився за шлюбними оголошеннями з жінками, реєстрував з кожною з них шлюб, а після, розчарувавшись, шлюб розривали з власної ініціативи або чергової дружини. Кожна наступна наречена співчувала «невдачливому» в особистому житті нареченому і сподівалася на більш вдалий шлюб саме з нею. Співробітників органів державної реєстрації актів цивільного стану така мінливість нареченого викликало негативну реакцію.

Чи передбачено в законі обмеження кількості шлюбів, в які може вступати одна й та ж особа?

Задача 5.4.

М-в одружився на С-вій, що мала дочку Ірину 7 років і удочерив дівчинку. Через 10 років С-ва померла. Через 2 роки після її смерті Ірина та М-в за взаємною згодою звернулися із заявою до органу державної реєстрації актів цивільного стану для реєстрації шлюбу.

Чи може орган державної реєстрації актів цивільного стану відмовити в даному випадку у реєстрації шлюбу? Яку юридичну пораду ви можете дати М-ву та Ірині, щоб вони змогли зареєструвати шлюб?

Задача 5.5.

Марія і Олександр вінчалися в церкві. У них народилася дитина. При зверненні до органів державної реєстрації актів цивільного стану із заявою про видачу свідоцтва про народження дитини, їх шлюб визнаний не був. На підставі цього було відмовлено у видачі свідоцтва про народження дитини.

Чи правомірним є невизнання органами державної реєстрації актів цивільного стану шлюбу Марії і Олександра? Які дії повинні зробити батьки, щоб отримати в органах державної реєстрації актів цивільного стану свідоцтво про народження дитини?

Задача 5.6.

Віктор, 20 років, і Зульфія, 17 років, звернулися з заявою до органів державної реєстрації актів цивільного стану для реєстрації шлюбу. Вони просили зареєструвати їх шлюб негайно, після чого вони повинні покинути місто, оскільки батько нареченої категорично проти її шлюбу з не мусульманином і пригрозив убити її, якщо вона не послухається його.

Чи правомірна прохання молодих людей? За якої умови можлива реєстрація шлюб між ними? Чи потрібна в даній ситуації згода батька нареченої?

Задача 5.7.

Ганна Г-ко та Юрій Г-ко звернулися із заявою до органів державної реєстрації актів цивільного стану для реєстрації шлюбу. Їй виповнилося 16 років, а йому - 19. Молоді люди представили медичну довідку, що підтверджує вагітність нареченої і просили зареєструвати їх шлюб негайно. На питання, чому у них однакове прізвище, Ганна та Юрій відповіли, що у них один батько, який був одружений спочатку з матір'ю Юрія, а потім – з матір'ю Анни. У реєстрації шлюбу їм було відмовлено.

Чи правомірне прохання Г-ко про негайне укладення шлюбу? Чи правомірна відмова органу державної реєстрації актів цивільного стану у реєстрації їхнього шлюбу?

Задача 5.8.

К-в, що проходив строкову службу в лавах Збройних Сил, отримав лист від нареченої О-вої про те, що вона чекає від нього дитину. Бажаючи вступити в шлюб з О-вою до народження дитини, К-в направив їй свою заяву про бажання зареєструвати шлюб і довіреність з підписом, засвідченим командиром частини. За обставинами служби отримати відпустку К-в не міг.

Чи задовольнять прохання цієї пари, якщо ні, то чому?Що б ви порадили їм в даній ситуації?Чи змінилося б рішення, якби вони звернулися із заявою за кілька днів до відправки на службу?

Задача 5.9.

У серпні 2010 р. до органу державної реєстрації актів цивільного стану звернулися з заявою про реєстрацію шлюбу О.П-в та І.Т-ва, вказавши, що фактично вони проживають однією сім'єю протягом більш як 8 років і мають спільну дитину – 6-річного сина Микиту П-ва, батьком якого записаний П-в. Орган державної реєстрації актів цивільного стану прийняв заяву і через 2 тижні зареєстрував шлюб між П-вим і Т-вою, щоб до 1 вересня, коли Микита піде до першого класу, його батьки були вже одружені. При реєстрації шлюбу О.П-в змінив своє прізвище на прізвище дружини.

Проаналізуйте наведену ситуацію.

Чи міг бути зареєстрований шлюб між П-вим та Т-вою через 2 тижні після подання заяви? Як має бути вирішена ситуація зі зміною прізвища військовозобов'язаного О.П-ва та малолітнього М. П-ва?

Задача 5.10.

Ганна М-к (18 років) та 17-річний Володимир К-ко вирішили укласти шлюб. В органі державної реєстрації актів цивільного стану у прийнятті заяви їм було відмовлено на тій підставі, що Володимир ще не досяг повноліття і він має отримати дозвіл суду на укладення шлюбу.

В.К-ко вважав, що такий дозвіл йому не потрібен, оскільки рішенням суду півроку тому він був визнаний повністю дієздатним.

Чи обґрунтовані вимоги працівників органу державної реєстрації актів цивільного стану?

Задача 5.11.

Після смерті Олега П-ка до нотаріальної контори звернувся Ульріх П-н, який надав нотаріусу документ про реєстрацію шлюбу між ним та померлим О. П-ком, виданий мерією м. Лондон (Великобританія) і вимагав визнати його спадкоємцем першої черги.

Проаналізуйте наведену ситуацію.

Задача 5.12.

При поданні заяви про реєстрацію шлюбу між 16-річною Н.М-вою та 19-річним І.П-ком Н.М-ва надала дозвіл суду на зниження шлюбного віку. Проте у прийнятті заяви їм було відмовлено на тій підставі, що у дозволі суду було вказано, що шлюбний вік Н.М-вій знижено для укладення шлюбу з В.В-ко.

Н.М-ва вважала, що відмова працівників органу державної реєстрації актів цивільного стану необґрунтована, оскільки при наданні дозволу суд з'ясовував її здатність бути дружиною, а хто буде її чоловіком істотного значення не має.

Проаналізуйте наведену ситуацію.

Задача 5.13.

Після подання заяви про реєстрацію шлюбу між Аліною Ж-вою та Олексієм М-ним до органу державної реєстрації актів цивільного стану звернулися батьки наречених – Віктор та Галина Ж-ви і просили відмовити у цій реєстрації. Вони пояснили, що і у Віктора, і у Галини цей шлюб – повторний. І на момент укладення шлюбу вони мали дітей від першого шлюбу. Аліна Ж-ва – дочка В.Ж-ва, а О.М-н – син Г.Ж-вої. Всі ці роки Аліна та Олексій виховувалися як брат та сестра. Однак віднедавна вони вирішили, що кохають одне одного і надумали одружитися.

Як слід вчинити працівникам органу державної реєстрації актів цивільного стану?

Задача 5.14.

Михайло С-в, бажаючи одружитися на Оксані Г-вій, заявив їй, що розпустить плітки, ніби вона займається проституцією і хворіє на венеричні захворювання, якщо Оксана не вийде за нього заміж. Г-ва, вихована у суворій релігійній сім'ї, сприйняла ці слова як погрозу, яка може бути виконана та опозорить її і тому погодилася стати дружиною М.С-ва.

Чи всі умови для укладення шлюбу дотримані у даному випадку?Що можна порадити О.Г-вій?