Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_9_osnovni_zasobi_i_nemater_aktivi.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
211.46 Кб
Скачать

50. Переоцінка основних засобів та нематеріальних активів

Після первісного визнання основних засобів та нематеріальних активів, їх облік надалі має здійснюватися із застосуванням одного з таких двох методів:

а) за первісною вартістю (собівартістю) з вирахуванням накопиченої амортизації та на­копичених збитків від зменшення корисності;

б) за переоціненою вартістю (справедливою вартістю) з вирахуванням накопиченої

амортизації та накопичених збитків від зменшення корисності.

Під час проведення переоцінки основних засобів та нематеріальних активів накопи­чена амортизація відображається в бухгалтерському обліку на дату переоцінки за одним з таких методів.

Перший метод. Накопичена амортизація перераховується пропорційно зміні балан­сової вартості об’єкта необоротного активу таким чином, щоб після переоцінки балан­сова вартість дорівнювала переоціненій вартості. Переоцінена первісна вартість і сума зносу об’єкта необоротного активу визначається множенням первісної вартості та суми зносу об’єкта необоротних активів на індекс переоцінки. Індекс переоцінки визнача­ється діленням справедливої вартості об’єкта, який переоцінюється, на його залишкову вартість. Такий метод не потребує перегляду норми амортизації.

Другий метод. Накопичена амортизація вираховується з первісної (переоціненої) вартості об’єкта необоротного активу, а отримана на нетто-основі балансова вартість переоцінюєть­ся до його справедливої вартості. За цим методом переоцінена вартість об’єкта дорівнює його справедливій вартості, а накопичена амортизація дорівнює нулю. Норми амортизації потребують перегляду. Цей метод, як правило, використовується для будівель та споруд.

Якщо залишкова вартість об’єкта основних засобів дорівнює нулю, то його переоці­нена залишкова вартість визначається додаванням справедливої вартості цього об’єкта до його первісної (переоціненої) вартості без зміни суми зносу об’єкта.

Сума дооцінки залишкової вартості об’єкта основних засобів включається до складу додаткового капіталу, а сума уцінки — до складу витрат, крім випадку, коли уцінка здійснюється за рахунок дооцінки за цим об’єктом.

Якщо балансова вартість об’єкта основних засобів збільшується в результаті переоцін­ки (дооцінки), то збільшення має відображатися як зростання додаткового капіталу.

Дооцінка основних засобів відображається в бухгалтерському обліку такими про­водками:

а) якщо використовується перший метод відображення накопиченої амортизації:

Дт 4400 «Основні засоби», або

4500 «Інші необоротні матеріальні активи»

Кт 5100 «Результати переоцінки основних засобів»;

Дт 5100 «Результати переоцінки основних засобів»

Кт 4409 «Знос основних засобів», або

4509 «Знос інших необоротних матеріальних активів»;

б) якщо використовується другий метод відображення накопиченої амортизації:

Дт 4409 «Знос основних засобів», або

4509 «Знос інших необоротних матеріальних активів»

Кт 4400 «Основні засоби», або

4500 «Інші необоротні матеріальні активи»;

Дт 4400 «Основні засоби», або

4500 «Інші необоротні матеріальні активи»

Кт 5100 «Результати переоцінки основних засобів».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]