Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_7_operats_v_inoz_valyuti_nov.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
81.92 Кб
Скачать

Рахунки для відображення в обліку операцій в іноземній валюті

1001 «Банкноти та монети в касі банку», або

1002 «Банкноти та монети в касі відділень банку»

1003 «Банкноти та монети в обмінних пунктах»;

3800 «Позиція банку щодо іноземної валюти та банківських металів»

3801 «Еквівалент позиції банку щодо іноземної валюти та банківських металів»

6204 «Результат від торгівлі іноземною валютою та банківськими металами»;

6114 «Комісійні доходи за операціями на валютному ринку та ринку банківських металів для клієнтів».

42. Облік готівкових валютно-обмінних операцій

Згідно з Інструкцією про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженою постановою Правління НБУ від 12.12.2002 № 502, до готівкових валютно-обмінних операцій належать:

  • купівля у фізичних осіб — резидентів і нерезидентів готівкової іноземної валюти за готівкові гривні;

  • продаж фізичним особам-резидентам готівкової іноземної валюти за готівкову гривню;

  • зворотний обмін фізичним особам-нерезидентам невикористаних готівкових гривень на готівкову іноземну валюту;

  • купівля-продаж дорожніх чеків за готівкову іноземну валюту, а також купівля-продаж дорожніх чеків за готівкові гривні;

  • конвертація (обмін) готівкової іноземної валюти однієї іноземної держави на готівкову іноземну валюту іншої іноземної держави;

  • прийняття на інкасо банкнот іноземних держав та іменних чеків.

Готівкові валютно-обмінні операції банки можуть здійснюватися через:

  1. операційну касу банку або каси його філій чи територіально відокремлених безбалансових відділень;

  2. власні пункти обміну іноземної валюти;

  3. обмінні пункти, що діють на підставі агентських угод з юридичними особами-резидентами.

При цьому каси банків можуть здійснювати всі із зазначених валютно-обмінних операцій. Пункти обміну валюти банків можуть здійснювати всі із зазначених валютно-обмінних операцій, крім операцій із прийняття на інкасо банкнот іноземних держав та іменних чеків.

Пункти обміну валюти агентів можуть здійснювати лише:

  • купівлю у фізичних осіб — резидентів і нерезидентів готівкової іноземної валюти за готівкові гривні;

  • продаж фізичним особам-резидентам готівкової іноземної валюти за готівкову гривню; зворотний обмін фізичним особам-нерезидентам невикористаних готівкових гривень на готівкову іноземну валюту;

  • купівлю-продаж дорожніх чеків за готівкову іноземну валюту та готівкові гривні.

Валютно-обмінні операції, на суму, що перевищує 15000 гривень, здійснюються лише через каси банку, після пред'явлення документа, що засвідчує особу, яка здійснює операцію з готівкою, із зазначенням у довідках та квитанціях прізвища, імені, по батькові (за наявності) особи, а на суму, що перевищує 50000 гривень, крім того, зазначаються серія та номер паспорта (іншого документа, що засвідчує особу), дата видачі та орган, що його видав, місце проживання (реєстрації), ідентифікаційний номер особи згідно з Державним реєстром фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів (за наявності). Копія з відповідних сторінок паспорта, що містять зазначені дані (іншого документа, що засвідчує особу), залишається в документах дня банку під час здійснення лише операцій на суму, що перевищує 50000 гривень.

Банки, що отримали банківську ліцензію та письмовий дозвіл Національного банку України на здійснення неторговельних операцій з валютними цінностями мають право відкривати пункти обміну іноземної валюти.

Режим роботи пункту обміну валюти встановлює банк. У прикордонних зонах, аеропортах, на залізничних, морських та річкових вокзалах пункти обміну валюти мають функціонувати не менше 21 години на добу, за винятком тих пунктів обміну валюти, що розташовані в аеропортах і на зазначених вокзалах, якщо згідно з їх розкладами не передбачено відправлення або прибуття в нічний час відповідних транспортних засобів. Тривалість режиму роботи пунктів обміну валюти, розташованих в інших місцях, установлює банк (фінансова установа) за погодженням з адміністрацією підприємства, установи або органу державної влади, на території яких вони відкриті.

Залишки валютних цінностей, що перевищують установлену максимальну суму, підлягають інкасації, яку проводять банки. Пункти обміну валюти банку під час роботи у вихідні й святкові дні можуть перевищувати встановлену максимальну суму залишків іноземної валюти та гривень у касі за умови обов'язкової інкасації валютних цінностей, що перевищують установлену максимальну суму, не пізніше наступного робочого дня банку. Якщо пункти обміну валюти працюють цілодобово, то закінченням робочого дня вважається початок операційного дня банку.

Квитанція за формою № 377-К видається касою банку фізичним особам як підтвердження здійснення таких валютно-обмінних операцій:

  • купівля у фізичних осіб — резидентів і нерезидентів - готівкової іноземної валюти за готівкові гривні;

  • продаж фізичним особам-резидентам готівкової іноземної-валюти за готівкову гривню;

  • зворотний обмін фізичним особам-нерезидентам- невикористаних готівкових гривень на

  • готівкову іноземну валюту;

  • купівля-продаж дорожніх чеків за готівкову іноземну валюту- та за готівкові гривні;

  • конвертація (обмін) готівкової іноземної валюти однієї- іноземної держави на готівкову іноземну валюту іншої іноземної держави.

Оформлення і видача довідок та квитанцій без здійснення валютно-обмінних операцій або їх невидача під час здійснення обмінних операцій забороняються. Плата за оформлення і видачу довідки або квитанції під час здійснення валютно-обмінної операції не стягується. Заповнений примірник квитанції або довідки банку зберігається в пункті обміну валюти в документах дня і передається до каси банку разом з іншими документами дня після закінчення робочого дня.

Комісійна винагорода за здійснення валютно-обмінних операцій, а саме: з купівлі-продажу дорожніх чеків, конвертації готівкової іноземної валюти, прийняття на інкасо банкнот іноземних держав та іменних чеків справляється у гривнях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]