Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_po_SKhP.doc 2 лаба по спецхимпракт.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
562.69 Кб
Скачать

Посуд спеціального призначення

Годинникове скло використовують для зважування сипких речовин. Більшим годинниковим склом накривають склянки і колби.

Скляними паличками перемішують рідини, переносять рідини під час фільтрування. Найбільш зручні скляні палички з гумовим наконечником для збирання частинок осаду зі стінок склянки.

Бюкси – це маленькі скляночки з пришліфованою скляною покришкою. Вони призначені для зважування твердих та рідких речовин.

Ексикатори (рис. 29) виготовляють з грубого скла з пришліфованою, щільно прилягаючою покришкою. Між верхньою і нижньою частинами ексикатора кладуть порцелянову пластину з отворами, на які ставлять тиглі, бюкси тощо (рис. 30). На дно ексикатора кладуть осушувальні речовини: найчастіше прожарений CaCl2, силікогель, рідше - P2O5 або концентровану H2SO4. Притерті поверхні ексикатора та покришки змащують вазеліном. Тиглі і бюкси після прожарювання або висушування витримують в ексикаторі для охолодження до кімнатної температури перед зважуванням на аналітичних терезах. В ексикаторах зберігають осади і речовини, які можуть вбирати вологу та повітря. Ексикатори часто переносять з місця на місце, і тому бувають випадки, коли кришка зісковзує і розбивається. Тому при переміщенні ексикатора потрібно притримувату кришку (рис. 31).

Рис. 29. Ексикатор Рис. 30. Порцелянові вкладки для ексикаторів.

Рис. 31. Положення рук при переміщенні ексикатора.

Колби для фільтрування під вакуумом (колби Бунзена) (рис. 32) . Застосовують у тих випадках, коли фільтрування ведуть з використанням вакуум – насосу. Колба має тубус, який знаходиться у верхній частині; тубус з’єднується гумовою трубкою з запобіжною склянкою, а потім з вакуум – насосом. У горло колби вставляють лійку в гумовій пробці. Найчастіше в лабораторії використовують колби конічної форми як найбільш стійкі та зручні.

При фільтруванні великої кількості рідини в колбі збирається багато фільтрату, для зливання якого потрібно розбирати установку. В таких випадках зручніше користуватися колбами Бунзена з краном, який розташован біля дна (рис.33 )

Колбу Бунзена роблять з товстого скла. Іноді зовнішню стінку посудини спірально обклеюють ліпкою стрічкою.

Рис. 32. Колба для фільтрування Рис. 33. Колба Бунзена зі зливним краном

під вакуумом (Бунзена).

Склянки Вульфа (з двома чи трьома горлами) (рис. 34) використовують для промивки газів. Для цього у склянку наливають не більш ніж до половини відповідної рідини (воду, сульфатну кислоту тощо), потім щільно закривають пробкою отвори і трубку, яка доходить майже до дна склянки, з’єднують з джерелом газу; промитий і висушений газ виходить з відвідної трубки. Ці склянки можна також використовувати в якості реакційних сосудів для отримання газоподібних речовин.

Склянки Вульфа великої ємкості можна використовувати для зберігання титрованих розчинів.

Іноді склянки Вульфа мають у нижній частині тубус.

Рис. 34. Склянки Вульфа

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]