Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Камінська Алла. 428 гр. КРС / Модель центру реабілітації.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
112.13 Кб
Скачать

МIНIСТЕРСТВО ОСВIТИ, НАУКИ, МОЛОДI ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ В.О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Модель центру реабілітації дітей-інвалідів

«Капітошка»

Виконали

студентки 428 групи

Камінська Алла

Харсекіна Антоніна

Миколаїв 2014

Модель центру реабілітації дітей-інвалідів «Капітошка»

Система реабілітаційної допомоги центру реабілітації дітей-інвалідів

«Капітошка» базується на основних принципах діяльності: своєчасності, безперервності, послідовності та доступності в наданні комплексної реабілітаційної допомоги дітям з фізичними та розумовими вадами.

Центр функціонує як державний соціальний заклад.

Центр забезпечує:

  • Реалізацію головних завдань, визначених Законами України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" ( 875-12 ), "Про реабілітацію інвалідів в Україні" ( 2961-15 ), "Про соціальні послуги" ( 966-15 ), щодо забезпечення права дітей-інвалідів на соціальну реабілітацію та адаптацію з метою їх наступної інтеграції в дитячі колективи дошкільних установ та загальноосвітніх шкіл.

  • Діти-інваліди, які згідно з медичним висновком потребують постійного стороннього догляду і не можуть перебувати в загальноосвітніх закладах, забезпечуються соціальним, психолого-педагогічним патронатом вдома.

  • Створення умов для всебічного розвитку, засвоєння вихованцями знань, умінь і навичок з метою підготовки їх до здобуття дошкільної освіти, з подальшим здобуттям дітьми базової та повної загальної середньої освіти, професійно-технічної та вищої освіти з урахуванням рекомендацій лікарів.

  • Підготовку батьків дітей-інвалідів до продовження реабілітаційного процесу з дітьми-інвалідами поза межами Центру, соціально-педагогічний патронат таких сімей.

  • Надання кваліфікованої допомоги дітям-інвалідам у здійсненні корекції психофізичного розвитку за індивідуальною програмою реабілітації та залучення до участі в цій програмі батьків та (або) законного представника.

  • Комплексну реабілітацію та соціальну адаптацію дітей-інвалідів.

  • Надання реабілітаційних послуг згідно з індивідуальною програмою реабілітації дитини-інваліда.

  • Виконання індивідуального сімейного плану.

  • Надання дітям-інвалідам комплексної соціальної, психологічної, педагогічної та інших видів реабілітації.

  • Оволодіння дітьми-інвалідами професійними навичками та їх трудове навчання (працевлаштування, спрямування в центр професійної реабілітації інвалідів, у вищі навчальні заклади).

Структура Центру:

  • Адміністрація;

  • Відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів;

  • Відділення психологічної реабілітації;

  • Відділення педагогічної реабілітації;

  • Відділення професійної орієнтації;

  • Відділення медичного супроводу;

  • Методичний відділ;

  • Відділ обслуговування Центру;

  • Служба соціального патронату;

  • денний стаціонар (на 20 ліжок);

  • Відділення цілодобового перебування «Матері та дитини» (на 20 ліжок);

  • Відділення змішаного типу для тимчасового пере­бування на 40 ліжок для дітей віком від 7 до 18 років;

Для проведення комплексної реабілітації має обладнання: різноманітні тренажери, фізіотерапевтичну апа­ратуру, кулькові ванни, сенсорну кімнату. Кабі­нети оснащені комп'ю­терними програмами, методиками із психотерапії,індивідуальними, груповими, сімейними психокорекційними програмами, засобами розвитку інтелек­туальних і моторних здіб­ностей.

У Центрі працюють ви­сококваліфіковані спеціа­лісти: неврологи, педіатр, логопед, психологи, вчителі - реабілітологи, середні ме­дичні працівники, які в своїй роботі використовують сучас­ні реабілітаційні методики, включаючи елементи Монтессорі-терапії, Войта-терапії. За рішенням реабілітаційної комісії Центру клієнти забезпечуються медичним супрово­дом: медикаментоз­ним лікуванням, масажем, лікувальною фізкультурою, ортопедичними засобами (пристрій «Гравістат», пара-подіуми; флексостепи, гідрокінезотерапія). 

Для дітей, віком до двох років, з метою профілактики виходу на первинну інвалідність, проводяться корекційно-розвиваючі заняття з масажу, лікувальної фізкультури, консультації спеціалістів( лікарів, психолога, логопеда, вчителя-реабілітолога). 

Діти забезпечу­ються чотирьох-разовим харчуван­ням.

Курс реабі­літації згідно індивідуальних програм реабілітації та рішення реабілітаційної комісії Центру.

Перебування дітей-інвалідів, які проходять реабілітацію в Центрі, здійснюється в таких підгрупах:

- ранньої соціальної реабілітації для дітей-інвалідів віком від 2 до 6 років;

- соціальної реабілітації для дітей-інвалідів віком від 6 до 14 років;

- професійної орієнтації для дітей віком від 14 до 18 років.

Організація соціальної реабілітації дітей-інвалідів у Центрі

Реабілітаційний процес здійснюється на основі наукового змісту, форм і методів психолого-педагогічного супроводу, абілітації та реабілітації, що забезпечують засвоєння дітьми-інвалідами необхідних практичних знань, умінь та соціальних навичок, корекцію вад психофізичного розвитку.

Оволодіння навичками захисту власних прав та інтересів, самоаналізу та позитивного сприйняття себе та оточуючих, навичок спілкування, забезпечення автономного проживання у суспільстві з необхідною підтримкою.

Надання своєчасної та ефективної корекційної, соціальної, психологічної допомоги дитині-інваліду та організація абілітаційного навчання відповідно до особливостей її психофізичного розвитку.

З метою виявлення вад розвитку дитини та її потреб фахівцями Центру проводиться первинне обстеження дитини-інваліда, спілкування з батьками та (або) законним представником дитини-інваліда.

На підставі індивідуальної програми реабілітації дитини-інваліда фахівці Центру розробляють індивідуальний план реабілітації, що включає комплекс реабілітаційних заходів та враховує діагноз дитини, її психофізичний розвиток, індивідуальні особливості та можливості, а також стан сім'ї в цілому, соціальні та економічні можливості, відносини між членами сім'ї дитини-інваліда.

Індивідуальний план реабілітації затверджується директором Центру.

Тривалість одного курсу реабілітації дитини-інваліда складає 6 місяців.

Проходження курсу реабілітації дитини-інваліда не повинно перевищувати одного разу на рік.

До стаціонару зараховуються діти-інваліди, які за станом здоров'я потребують постійного цілодобового нагляду, соціального обслуговування та медичної допомоги.

На амбулаторне перебування в Центрі зараховуються діти-інваліди, які за станом здоров'я не потребують постійного цілодобового нагляду.

У Центрі щорічно встановлюється та затверджується мережа груп, наповнюваність яких складається у кількості 8 дітей-інвалідів.

Тривалість індивідуальних та групових занять визначається відповідно до чинного законодавства.

З метою забезпечення ефективності, удосконалення форм і методів реабілітаційних заходів Центр аналізує та узагальнює дані про вихованців, які вибули з Центру, здійснює соціальний, педагогічний і психологічний патронат сімей, у яких виховуються діти-інваліди - випускники Центру.

Для надання консультативно-методичної допомоги батькам та організації першочергової соціально-педагогічної допомоги дітям-інвалідам, які мешкають у віддалених місцевостях, штатним розписом Центру передбачається посада соціального педагога або вчителя-реабілітолога, який надає допомогу на дому.

Якщо дитина-інвалід навчається у загальноосвітньому навчальному закладі за денною формою та потребує послуг, що надаються в Центрі соціальної реабілітації відповідно до індивідуальної програми реабілітації, вона може отримувати такі послуги в зазначеному Центрі за окремим графіком з урахуванням рекомендацій відповідної психолого-медико-педагогічної консультації.

Організація реабілітаційних заходів у Центрі

Заходи з психологічної реабілітації складаються з:

1. Психологічна діагностика – психологічне обстеження дитини-інваліда, визначення її індивідуального психологічного стану з метою виявлення можливих відхилень у психофізичному розвитку та прогнозування можливостей її інтеграції в суспільство.

2. Психологічна корекція – це спрямований і обґрунтований психологічний вплив на психічні структури особистості (пізнавальну, мотиваційну, емоційно-вольову, комунікативну) з метою виправлення наявних відхилень та забезпечення повноцінного розвитку й функціонування особистості.

3. Психологічне консультування – організоване спілкування, взаємодія між двома людьми шляхом бесіди, у ході якої психолог надає допомогу, спрямовану на підтримку дитини, на роботу з її станами, переживаннями, взаєминами, проблемами, конфліктами.

4. Психологічна профілактика – своєчасне попередження відхилень у сприйманні та поведінці дітей-інвалідів та становленні особистості, міжособистісних стосунках, запобігання конфліктних ситуацій.

5. Психологічне прогнозування – це передбачення шляху і характеру подальшого розвитку дитини-інваліда на основі всіх пройдених до певного часу етапів дослідження, яке складається з урахуванням загальної динаміки розвитку дитини та її компенсаторних можливостей.

6. Педагогічна реабілітація – застосування засобів спеціального навчання і виховання дітей з обмеженими можливостями здоров’я з метою формування особистості, яка володіє певним рівнем знань.

7. Проведення психологічної діагностики особистості дитини-інваліда, визначення та використання форм, методів, засобів, терміну та процедур психологічної корекції, консультування тощо.

8. Навчання прийомам та методам саморегуляції, самовиховання, самонавчання, формування позитивної мотивації щодо соціальних настанов на життя, професію, працю.

9. Проведення індивідуальної психокорекційної роботи.

10. Проведення психопрофілактичної та психокорекційної роботи з сім'єю дитини-інваліда.

  • Методики: М. Монтессорі, Глена Домана, Й. Ривкінда «Сходинки до інформатики», ігротерапія, сенсорна інтеграція, музикотерапія, логокорекція.

  • Войта-терапія (система лікування за методикою рефлекс – локомоцій (вроджені реакції рефлекторного повзання і рефлекторного перевертання), що передбачає можливість у дітей раннього віку, переважно з групи ризику, «перетворити» патологічні реакції у фізіологічний руховий стереотип і, тим самим, запобігти формуванню органічного ураження ЦНС).

  • Бобат-терапія (нейророзвиваюча терапія, яка спрямована на пригнічення активності патологічних тонічних рефлексів, постуральних реакцій та рухових стереотипів із подальшим відновленням статики і моторних навичок залежно від віку хворого (повзання, стояння, хода).

Заходи з педагогічної реабілітації складаються з:

  • Проведення корекційно-розвиткової роботи, а саме: розвиток слухового сприймання, розвиток зорового сприймання, розвиток мовлення, корекція пізнавальної діяльності, формування навичок просторового орієнтування, соціально-побутове орієнтування, формування компенсаційних способів діяльності, практичне використання знань, умінь і навичок, розвиток комунікативної діяльності і творчості, фізичний розвиток.

Заходи з професійної орієнтації складаються з:

  • Розробки рекомендацій та їх реалізація щодо можливостей дитини-інваліда вільного вибору професій, спеціальностей, форми зайнятості та шляхів реалізації особистості в умовах ринкових відносин, прогнозування, планування кар'єри у вибраних дитиною-інвалідом сферах діяльності.

  • Реалізації наявного потенціалу дитини-інваліда та ефективної її інтеграції в суспільне виробництво та соціальне життя.

Заходи з медичного супроводу включають в себе:

1. Проведення медичного огляду та тестування дитини - інваліда на основі об'єктивного обстеження, оцінки його загального стану та функціональних можливостей, готовності до зміни режиму навантажень.

2. Визначення фізичної, соматофізіологічної, сенсорної та психічної спроможності дитини - інваліда за даними результатів обстеження лікарями Центру (невролог дитячий, педіатр, ортопед-травматолог дитячий, лікар ЛФК).

3. Додаткові методи обстеження (визначення стану нервової та м’язової системи за допомогою електронейроміографії).

4. Розробку рекомендацій відповідно до розподілу фізичних та психологічних навантажень, створення стереотипів поведінки, що відповідають фізичним, соматичним та психічним можливостям дитини - інваліда та сприяють утворенню позитивного адекватного ставлення до навколишнього середовища.

5. Визначення адекватності та послідовності реабілітаційних заходів.

6. Здійснення постійного нагляду та контролю за фізичним, соматичним та психічним станом дітей – інвалідів.

7. Організацію та контроль виконання в Центрі санітарно-гігієнічних, протиепідемічних та профілактичних заходів, здійснення санітарно-просвітницької роботи.

Напрямки роботи медичного супроводу:

1. Масаж:

1.1 Ручний масаж:

- класичний масаж;

- сегментарно-рефлекторний масаж;

- точковий масаж;

- аромамасаж.

1.2 Апаратний масаж („Релакс”).

1.3 Гідромасаж:

- водоструменевий масаж;

- підводний душ-масаж.

2. Лікувальна фізкультура:

2.1 Лікувальна гімнастика (використання індивідуально підібраних комплексів вправ при різних нозологіях).

2.2 Метод динамічної пропріоцептивної корекції з використанням рефлекторно-навантажувального пристрою „Гравістат” (заснований на формуванні (відновленні) або нав’язуванні нового моторного стереотипу шляхом впливу на функціональну систему антигравітації).

2.3 Використання апарату еквівалентної ходьби „Параподіум”.

2.4 Спортивно-прикладні вправи (прогулянки, теренкур, веслування, теніс, волейбол, баскетбол та ін.).

3. Механотерапія.

4. Ортопедичні укладки.

5. Фізіотерапія:

5.1 Електролікування:

- лікувальний електрофорез;

- гальванізація;

- ампліпульстерапія;

- електростимуляція;

- магнітотерапія;

- ультразвукова терапія.

5.2 Світлолікування:

- тубус-кварц;

- інфрачервоне випромінювання;

- ультрафіолетове випромінювання.

5.3 Теплолікування (парафін-озокеритові аплікації).

5.4 Саунотерапія.

5.5 Водолікування:

- душ;

- ванни.

6. Фітотерапія.

7. Ароматерапія.

8. Протезування.

У відділенні змішаного типу  діти-інваліди отримують комплексну реабілітацію з використанням природних факторів.

Це – аеротерапія, озонотерапія, геліотерапія, водолікування, саунотерапія.

Відділення змішаного типу надає комплекс заходів направлених на реабілітацію та оздоровлення дітей-інвалідів області.

Основними форматами і методами реабілітації є: лікувальна фізкультура, масаж, саунотерапія, гідромасаж, трудова терапія. Для оздоровлення дітей-інвалідів у відділені застосовується різноманітні традиційні та інноваційні методики оздоровлення, а саме: аромотерапія, фітотерапія, апітерапія, дихальна гімнастика.

Відповідні методики застосовуються у постійно діючому фітобарі «Цілюща краплина», де кожного дня готується напій з цілющих трав, та аромат чарівних аромомасел. Є в фітовітальні куточок здоров’я «Ліки з підвіконня», саме тут надаються практичні поради по використанню лікарських властивостей кімнатних рослин та зібранню понад 20 видів кімнатних лікарських рослин.

На базі відділення створені умови для проведення оздоровчих заходів природно-кліматичними факторами – ландшафтна, аеротерапія, пісочна терапія; катання на човнах.

Трудова терапія проводиться за напрямками: сільськогосподарська праця, швейна праця, соціально-побутовий напрямок.

У відділенні ведеться робота з організації культурно-масових заходів, дозвілля, проведення розважальних та виховних заходів: театрально-ігрова діяльність, проведення традиційних та календарних свят.