Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кондращук Розділ 1.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
167.41 Кб
Скачать

Формування фінансових ресурсів підприємства

Формування під час заснування підприємства

Поступають у порядку розподілу грошових надходжень

Мобілізуються на фінансовому ринку

Формування за рахунок власних і прирівняних до них коштів

Внески засновників у статутні фонди

Доходи

Надходження

Валовий і чистий дохід, прибуток від основної діяльності

Прибуток від іншої операційної діяльності

Прибуток від іншої звичайної діяльності і надзвичайних подій

Амортизаційні відрахування

Цільові надходження

Цільові внески членів трудового колективу

Інші види надходжень

Надходження коштів від емісії акцій, облігацій та інших видів цінних паперів

Кредитні інвестиції

Фінансові ресурси які надійшли від галузевих структур, концернів, асоціацій

Страхові відшкодування

Бюджетні субсидії

Інші види ресурсів

Рис. 2. Формування фінансових ресурсів підприємства

Контроль за формуванням та використанням фінансових ресурсів випливає з притаманної фінансам здатності об'єктивно відображати кількісні й вартісні пропорції виробництва та реалізації продукції, робіт, послуг. Зокрема, напрямки та використання фінансових ресурсів пов'язані з виконанням зобов'язань підприємств перед фінансово-кредитною системою та суб'єктами господарювання. Грошовий контроль взаємовідносин між підприємствами та організаціями в процесі оплати поставлених товарів, наданих послуг, виконаних робіт дає змогу негайно встановити, чи дотримано умови господарських угод.

Фінансові ресурси формуються за рахунок цілого ряду джерел. Основними джерелами формування фінансових ресурсів підприємств є власні та залучені кошти.

До власних належать: статутний фонд, амортизаційні відрахування, валовий дохід та прибуток.

За час функціонування суб'єкта господарювання його статутний капітал може дробитися, зменшуватися і збільшуватися, в тому числі і за рахунок використання для капіталізації (збільшення обсягу активів підприємства) частини внутрішніх фінансових ресурсів підприємства.

Існують певні особливості щодо формування фінансових ресурсів підприємства залежно від індивідуальних особливостей суб'єкта господарювання, який розглядається. Отже структура фінансових ресурсів, на підприємствах різноманітних форм власності, є досить різною.

Таблиця 1.1

Особливості формування статутного капіталу для підприємств різних форм власності

Організаційно-правова форма підприємства

Джерела формування та розмір статутного капіталу

Участь в розподілі прибутку

Відповідальність за зобов'язаннями підприємства та участь у розподілі майна при ліквідації товариства

Державне підприємство

Статутний капітал державного підприємства формується за рахунок коштів державного бюджету. Розмір статутного капіталу на законодавчому рівні не обмежений.

Розподіляється Фондом державного майна, згідно із статутом підприємства.

Відповідають всім своїм майном, при ліквідації майно повертається власнику.

Якщо майно на 100 % є власністю держави, то при ліквідації повертається державі.

Приватне підприємство

Статутний капітал приватного підприємства формується за рахунок внесків приватних осіб. Обсяг початкових внесків не обмежено.

Порядок розподілу прибутку визначається власником приватного підприємства.

Відповідають всім своїм майном.

При ліквідації приватного підприємства майно повертається власнику.

Закрите акціонерне товариство (ЗАТ)

Статутний капітал ЗАТ формується за рахунок продажу акцій лише серед засновників та працівників товариства. Статутний капітал ЗАТ не може бути менше, ніж сума, що еквівалентна 1250 мінімальним заробітним платам

Прибуток розподіляється залежно від виду акцій, якими володіє акціонер. Частина чистого прибутку, що залишається та розподіляється серед власників акцій у вигляді дивідендів.

Відповідають всім своїм майном у межах акцій, якими вони володіють.

При ліквідації ЗАТ майно розподіляється серед засновників в порядку і на умовах, передбачених законодавством і статутом товариства.

Відкрите акціонерне товариство (ВАТ)

Статутний капітал ВАТ формується за рахунок продажу акцій, як серед засновників та працівників товариства, так і шляхом відкритої купівлі на фондовій біржі. Статутний капітал ВАТ може бути менше, ніж сума, що еквівалентна 1250 мінімальним заробітним платам

Прибуток розподіляється залежно від виду акцій, якими володіє і акціонер. Частина чистого прибутку, що залишається, розподіляється серед власників акцій у вигляді дивідендів.

Відповідають всім своїм майном у межах акцій, якими вони володіють.

При ліквідації ЗАТ майно розподіляється серед засновників в порядку і на умовах, передбачених законодавством і статутом товариства.

Товариство з обмеженою відповідальністю (TOB)

Статутний капітал TOB формується за рахунок внесків і майна засновників. Статутний капітал TOB не може бути менше, ніж сума, що еквівалентна 100 мінімальним заробітним платам

Прибуток розподіляється пропорційно внескам засновників.

Всі засновники несуть відповідальність в межах своїх внесків.

У разі ліквідації TOB майно розподіляється пропорційно внескам засновників.

Командитне товариство

Статутний капітал командитного товариства формується за рахунок внесків засновників. Початкові внески не обмежені.

Прибуток розподіляється пропорційно внескам засновників.

Всі засновники несуть відповідальність всім своїм майном, яке їм належить.

У разі ліквідації командитного товариства майно розподіляється пропорційно внескам засновників.

До залучених – отримані кредити, пайові та інші внески, кошти мобілізовані на фінансовому ринку.

За формою права власності виділяють дві форми джерел: власні грошові кошти і залучені. Джерелами фінансових ресурсів є: прибуток; амортизаційні відрахування; засоби, отримані від продажу цінних паперів; пайові та інші вклади юридичних та фізичних осіб; кредит і позики; засоби від реалізації залогового свідоцтва, страхового поліса та інші надходження грошових коштів.

Система прибутків і доходів складається із прибутку від реалізації продукції, прибутку від іншої реалізації, доходів з позареалізаційних операцій, балансового прибутку, чистого прибутку. Прибуток від реалізації продукції являє собою різницю між виручкою від реалізації продукції без податку на додану вартість, акцизів, мита і витратами на виробництво і реалізацію, які входять до собівартості продукції.

Собівартість продукції – вартісна оцінка використовуваних в процесі виробництва товарів, природних ресурсів, сировини, матеріалів, палива, енергії, основних фондів, трудових ресурсів, а також інших затрат на її виробництво та реалізацію.

Прибуток від іншої реалізації – це прибуток отриманий від реалізації основних фондів та іншої власності господарюючого суб’єкта, відходів, нематеріальних активів та інше. Прибуток від іншої реалізації визначається як різниця між виручкою від реалізації та витратами на цю реалізацію.

Балансовий прибуток являє собою суму прибутків від реалізації продукції, від іншої реалізації і доходів від позареалізаційними операціями за вирахуванням витрат.

Резервний фонд формується господарюючими суб’єктами на випадок припинення їх діяльності для покриття кредиторської заборгованості. Формування резервного фонду є обов’язковим для акціонерного товариства, кооперативу, підприємства з іноземними інвестиціями. Фонд накопичення являє собою джерело засобів господарюючого суб’єкта, який використовує прибуток та інші джерела для формування нової власності, придбання основних фондів, оборотних засобів тощо.

Фонд споживання є джерелом засобів господарюючого суб’єкта, який резервується для здійснення заходів щодо соціального розвитку і матеріальному заохоченні колективу.

Амортизаційні відрахування є стійким джерелом фінансових ресурсів. Амортизаційні відрахування здійснюються тільки до повного переносу балансової вартості фондів на собівартість продукції. [Зятковський І.В. Фінанси підприємств: Навч. посіб. для студ. екон. спец. вищ. навч. закл.. -- К.: Кондор, 2003. -- 364 с.]

Пайовий внесок. Пай, або пайовий внесок, являє собою суму грошового вкладу, який оплачується фізичними або юридичними особами при вступі в колективне виробництво. Пайовий внесок обов’язковий для вступу в товариство з обмеженою відповідальністю, в змішане підприємство. Пайовий внесок часто вноситься і при вступі в кооператив. Пайовий вклад може бути внесений грошовими коштами; шляхом передачі у власність господарюючого суб’єкта майна та інших матеріальних цінностей; прав користування землею, водою та іншими природними ресурсами; майнових прав; шляхом відрахувань від заробітної плати працівників на протязі певного періоду часу. [Шевцова О.Й. Управління вартісно-ризиковими чинниками та часовими аспектами фінансування потреб у капіталі підприємств // Фінанси України - 2006,№3.]

Інвестиційний внесок являє собою інструмент самокредитування господарюючого суб’єкта. Інвестиційний внесок – це грошовий вклад робітника в розвиток даного господарюючого суб’єкта, який вкладнику нараховує процент в розмірах і в терміни, визначені договором або положенням про інвестиційний внесок.

Кредит, коли мова йде про надання в борг грошей або товарів. Кредити бувають банківські, комерційні, лізингові, державні.

Банківський кредит – це економічні відносини між кредитором та позичальником з приводу надання коштів банком підприємству на умовах терміновості, платності, повернення, матеріального забезпечення. Банківський кредит надається суб’єктам господарювання всіх форм власності на умовах, передбачених кредитним договором.

Комерційний кредит – економічні, кредитні відносини, які виникають між окремими підприємствами.

Державний кредит – це економічні, кредитні відносини між державою та суб’єктами господарювання. Джерелом державного кредиту є кошти державного бюджету, які спрямовуються в уповноважені банки для здійснення кредитування підприємств.

Лізинговий кредит – це стосунки між суб’єктами господарювання, які виникають за орендування майна (майновий кредит або лізинг-кредит).

До надходжень грошових коштів відносяться також надходження грошових коштів за рахунок пожертвувань, благодійних внесків, страхових внесків, спонсорських внесків.

Отже, при формуванні фінансових ресурсів (капіталу) підприємств менеджери повинні вивчати джерела їх формування, ціну ресурсів, рівень ризику, пов'язаного з певною структурою капіталу. Це стратегічне завдання вони повинні розв'язувати не лише на початку створення бізнесу, а й на всіх етапах, які вимагають змін обсягу і структури капіталу.