Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія поля / Курсова / Метод курсової Теорія поля 2014.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Частина 1 загальна характеристика роботи

1.1 Мета курсової роботи

Курсова робота є самостійною роботою студента і ставить за мету закріпити, поглибити і розширити знання, що були отримані при вивченні теоретичного курсу «Теорія поля». При виконанні курсової роботи студент повинен набути практичних навичок з розрахунку структури стаціонарних потенціальних полів і змінних електромагнітних полів у спрямовуючих системах, а також закріпити знання з основ вищої математики, удосконалити свої навички із програмування і роботи на персональному комп’ютері.

1.2 Тематика курсової роботи

Тематика курсової роботи передбачає розрахунок потенціальних електромагнітних полів (електростатичних, магнітостатичних і стаціонарних електричних полів у провідному середовищі), що мають азимутальну симетрією, а також змінних полів і їх основних характеристик у хвилеводах прямокутного перерізу [Error: Reference source not found–Error: Reference source not found,Error: Reference source not found,Error: Reference source not found,5,6,7,8].

Відповідно до завдання для курсової роботи в разі стаціонарних полів необхідно вивести вирази для потенціалу і напруженості полів, розрахувати (з побудовою на ЕОМ) сімейство еквіпотенціальних ліній для різних геометричних об'єктів, виготовлених із діелектричних, магнітних, або таких що проводять матеріали, розміщені у зовнішньому стаціонарному полі. При цьому студент розраховує і додаткові характеристики полів: для електричного – вектор поляризації, дипольний момент, розподіл зарядів, повний струм, вектор густини струму, джоулеве тепло; для магнітного – вектор намагніченості, магнітний момент, магнітний потік.

У разі змінного електромагнітного поля в прямокутному хвилеводі для заданого типу хвилі і геометричних розмірів необхідно отримати аналітичні вирази для електричних і магнітних компонент поля, із побудовою їх розподілу в поперечному і поздовжньому перерізах на ЕОМ, а також розрахувати основні характеристики хвиль: коефіцієнт поширення, фазову і групову швидкості, довжину хвилі, хвильовий опір (еквівалентний опір).

Вибір тематики першої частини роботи обумовлений тим, що завдання такого типу є класичними для стаціонарних полів. Крім того, металеві та феромагнітні оболонки із азимутальною симетрією застосовуються як електростатичні і магнітні екрани при точних вимірах для захисту вимірювальних пристроїв [Error: Reference source not found; Error: Reference source not found–,Error: Reference source not found,Error: Reference source not found; Error: Reference source not found].

Вибір тематики другої частини роботи обумовлений тим, що модель прямокутного хвилеводу є найбільш популярною під час аналізу основних закономірностей поширення хвиль у спрямовуючих системах НВЧ, що мають не лише важливе прикладне значення (системи зв'язку, супутникове телебачення і т. д.), але і фундаментальне, світоглядне.

Крім цього, темами курсових робіт можуть бути завдання з тематики НДР кафедри, пов'язані з електродинамічними задачами.

Завдання до роботи оформляється на бланку та підписується керівником роботи і студентом. У завданні зазначаються терміни виконання її окремих етапів і термін захисту роботи.