Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія поля / Курсова / Метод курсової Теорія поля 2014.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
2.83 Mб
Скачать

1.5 Вимоги щодо оформлення курсової роботи

1.5.1 Загальні вимоги:

  • Звіт оформлюють згідно з [Error: Reference source not found] на аркушах формату А4 (мм). Допускається використання аркушів формату А3 (мм), коли це необхідно.

  • Звіт виконують рукописним або машинним (за допомогою комп'ютерної техніки) способом на одному боці аркуша білого паперу. При машинописному способі звіт виконують через півтора інтервала; при машинному – із розрахунку не більше 40 рядків на сторінці за умови рівномірного її заповнення та висотою літер і цифр не менше 1,8 мм.

Допускається окремі частини звіту виконувати різними способами – машинописним або машинним. Текст звіту снеобхідно друкувати, дотримуючись таких розмірів полів: верхнє, ліве і нижнє – не менше 20 мм, праве – не менше 10 мм.

Окремі слова, формули, знаки, які вписують у надрукований текст, повинні бути чорного кольору. Помилки, описки та графічні неточності допускається виправляти підчищенням або зафарбуванням білою фарбою і нанесенням на тому самому місці або між рядками виправленого зображення машинним способом або від руки. Виправлене повинно бути чорного кольору.

  • Скорочення слів і словосполучень у звіті – відповідн до чинних стандартів із бібліотечної та видавничої справи [Error: Reference source not found].

  • Структурні елементи «РЕФЕРАТ», «ЗМІСТ», «ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ І ТЕРМІНІВ», «ВСТУП», «ВИСНОВКИ», «ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ» не нумерують, а їх найменування є заголовками структурних елементів.

  • Розділи і підрозділи повинні мати заголовки. Пункти і підпункти можуть мати заголовки.

Заголовки структурних елементів звіту і заголовки розділів необхідно розміщувати посередині рядка і друкувати великими літерами без крапки в кінці, не підкреслюючи.

Заголовки підрозділів, пунктів і підпунктів звіту необхідно починати з абзацного відступу і друкувати маленькими літерами, крім першої великої, не підкреслюючи, без крапки в кінці. Абзацний відступ повинен бути однаковим упродовж усього тексту звіту і дорівнювати п'яти знакам.

Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Перенесення слів у заголовку не допускаються.

  • Відстань між заголовками і наступним або попереднім текстом повинна бути:

– при машинописному способі – не менше трьох інтервалів;

– при машинному способі – не менше двох рядків.

Відстань між основами рядків заголовка, а також між двома заголовками беруть такою, як у тексті. Не допускається розміщувати найменування розділу, підрозділу, а також пункту і підпункту в нижній частині сторінки, якщо після нього розміщені лише один або декілька рядків тексту.

1.5.2 Нумерація сторінок звіту

Сторінки звіту потрібно нумерувати арабськими цифрами, дотримуючись наскрізної нумерації по всьому тексту звіту. Номер сторінки проставляють у правому верхньому кутку сторінки без крапки в кінці.

Титульний аркуш і завдання включають у загальну нумерацію сторінок звіту. Номер сторінки на титульному аркуші та завданні не проставляють.

Ілюстрації і таблиці, розміщені на окремих аркушах, включають у загальну нумерацію сторінок звіту.

1.5.3 Нумерація розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів

Розділи, підрозділи, пункти, підпункти звіту необхідно нумерувати арабськими цифрами.

Розділи звіту повинні мати порядкову нумерацію у межах викладу суті звіту і позначатися арабськими цифрами без крапки, наприклад, 1, 2, 3 і т. д.

Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, розділеного крапкою. Після номера підрозділу крапку не ставлять, наприклад, 1.1, 1.2 і т. д.

Пункти і підпункти повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу або підрозділу, наприклад, 1.1.1, 1.1.2 і т. д.

1.5.4 Ілюстрації

Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми і т. д.) необхідно розміщувати у звіті безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації повинні бути подані посилання у звіті.

Ілюстрації можуть мати назву, яку розміщують під ілюстрацією. За необхідності під ілюстрацією розміщують пояснювальні дані (підрисунковий текст).

Ілюстрація позначається словом «Рисунок____», яке разом із назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад, «Рисунок 3.1 – Схема розміщення».

Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, розділених крапкою, наприклад, рисунок 3.2 – другий рисунок третього розділу.

1.5.5 Таблиці

  • Цифровий матеріал, як правило, оформляють у вигляді таблиць.

Таблиця _______ – _______________

номер назва


Заголовки

Граф

Підзаго-ловки

граф

Головка

Рядки

Боковик Графи (колонки)

(заголовки рядків)

  • Горизонтальні та вертикальні лінії, які розмежовують рядки таблиці, а також лінії, що обмежують таблицю зліва, справа і знизу, можна не проводити, якщо їх відсутність не затрудняє користування таблицею.

  • Таблицю необхідно розміщувати безпосередньо після тексту, в якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці повинні бути посилання в тексті звіту.

  • Таблиці необхідно нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць, що наводяться в додатках.

Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, розділених крапкою, наприклад, таблиця 2.1 – перша таблиця другого розділу.

  • Таблиця може мати назву, яку друкують малими літерами (крім першої великої) і записують над таблицею.

Заголовки граф таблиці друкують з великої літери, а підзаголовки – із маленьких, якщо вони становлять одне речення із заголовком.

1.5.6 Формули та рівняння

  • Формули і рівняння розміщують безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині сторінки. Вище і нижче кожної формули або рівняння повинно бути залишено не менше одного вільного рядка.

  • Формули і рівняння у звіті (за винятком формул і рівнянь, наведених у додатку) необхідно нумерувати порядковою нумерацією в межах розділу.

  • Номер формули або рівняння складається з номера розділу і порядкового номера формули або рівняння, розділених крапкою, наприклад, формула (1.3) – третя формула першого розділу.

  • Номер формули або рівняння зазначають на рівні формули або рівняння в дужках у крайньому правому положенні на рядку.

  • Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів потрібно подавати безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій вони наведені у формулі. Значення кожного символу і числового коефіцієнта необхідно подавати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова “де” без двокрапки.

Якщо рівняння не вміщується в один рядок, його необхідно перенести після знака рівності (=), або після знаків плюс (+), мінус (–), множення (× – на переносі, хоч у формулі знак множення “∙”).

Нумерувати необхідно лише ті формули, на які є посилання в тексті. Інші нумерувати не рекомендується.

Номер групи формул, розміщених на окремих рядках і об’єднаних фігурною дужкою (парантезом), ставиться справа від вістря парантеза, яке знаходиться в середині групи формул і спрямовано в бік номера.

Загальне правило пунктуації в тексті з формулами таке: формула входить до речення як його рівноправний елемент. Тому в кінці формул в тексті та перед ними розділові знаки ставлять відповідно до правил пунктуації.

  • Формули, що йдуть одна за одною і не розділені текстом, відокремлюють комою. Приклади написання формул і рівнянь з поясненнями значень символів і коефіцієнтів наведені в розділі 4.

1.5.7 Посилання

Посилання в тексті звіту на джерела необхідно зазначати порядковим номером за переліком посилань, виділеним двома квадратними дужками, наприклад, «... у роботах [1–7 ] ...».

При посиланнях на розділи, підрозділи, пункти, підпункти, ілюстрації, таблиці, формули, рівняння зазначають їх номери.

При посиланнях необхідно писати: «... у розділі 4 ...», «... дивись 2.1 ...», «... за 3.3.4 ...», «... на рис. 1.3 ...», «... у таблиці 3.2 ...», «...(див. табл. 3.2)...», «... за формулою (3.1)...», «... у рівняннях (1.23) – (1.25 ) ...», «... у додатку Б ...».

1.5.8 Титульний аркуш

Титульний лист є першою сторінкою звіту. Зразок титульного аркуша наведено у додатку А.

1.5.9 Завдання до виконання роботи

Зразок бланка завдання наведено в додатку Б.

1.5.10 Реферат

Реферат виконувати обсягом не більше 200 слів. Ключові слова, істотні для розкриття суті звіту, поміщають після тексту реферату. Приклад складання реферату наведено в додатку В.

1.5.11 Зміст

Зміст розміщують безпосередньо після реферату, починаючи з нової сторінки.

До змісту включають: перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів; вступ; послідовно перелічені назви всіх розділів, підрозділів, пунктів і підпунктів (якщо вони мають заголовки) звіту; висновки; перелік посилань; найменування додатків і номери сторінок, на яких міститься початок матеріалу.

Номери і найменування розділів, внесених до змісту, записують малими літерами з абзацу (окрім першого великої).

Номери сторінок повинні бути записані так, щоб розряди чисел були розміщені один під іншим. Слово сторінка писати не потрібно.

Текст змісту відділяється від номерів сторінок крапками: «…………».

1.5.12 Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів

Усі прийняті у звіті малопоширені умовні позначення, символи, одиниці, скорочення і терміни пояснюють у переліку, який розміщують безпосередньо після змісту з нової сторінки. Незалежно від цього, за першої появи цих елементів у тексті звіту наводять їх розшифровку.

1.5.13 Вимоги до оформлення переліку посилань

Список повинен містити перелік джерел, використаних при виконанні звіту.

Посилатися необхідно на останні видання публікацій. На більш ранні видання можна посилатися лише в тих випадках, коли наявний у них матеріал, не внесений до останнього видання.

Джерела необхідно розміщувати в порядку появи посилань у тексті звіту. Бібліографічний опис джерел вносять до списку лише один раз і складають мовою тексту джерела.

Бібліографічний опис джерел виконують відповідно до «Системи стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи» [Error: Reference source not found].

1.5.14 Вимоги до оформлення додатків

Додатки оформлюють як продовження курсової роботи, розміщуючи їх у порядку появи посилань у тексті. Кожний такий додаток повинен починатися з нової сторінки. Він повинен мати заголовок, надрукований угорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово “Додаток _______” і велика літера, що позначає додаток. Під словом “Додаток …” у круглих дужках зазначають обов’язковий він чи довідковий.