Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
titulka_polito.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
178.69 Кб
Скачать

5.Політичний устрій Мексики.

Формою державно-територіального пристрої Мексика федерація в складу якої входять 31 штат і столичний федеральний округ.

Конституційне розвиток Мексики, на відміну від більшості латиноамериканських країн характеризується відносною стабільністю. Згідно з Конституцією 1917 р. (діє з подальшими змінами) за формою правління Мексика - президентская республика.

Політичний режим - ліберальний (поєднує елементи демократії і бюрократичного авторитаризму). Інституційно-революційна партія (ИРП) заснована 1929 і з цього періоду влада незмінно перебуває при.

Законодавча влада належить двопалатного Національного конгресу: Сенат - 128 осіб, що обираються на 6 рокiв (половина сенаторів обирається кожні 3 роки), Палата депутатів - 500 депутатів, що обираються на 3 роки: 300 - за мажоритарною системою відносної більшості по уніномінальним виборчих округах, решта -- за системою пропорційного представництва, за допомогою регіональних списків, голосування по яких проводиться за поліномінальним виборчих округах.

Головна функція конгресу полягає у прийнятті законів і декретів з питань, віднесених до компетенції федерації. Право законодавчої ініціативи належить Президентові Республіки; депутатів і сенаторів Національного конгресу; законодавчим органам штатів.

Будь-які проекти законів і декретів, обговорення яких не входить до виключної компетенції тієї чи іншої Палати, послідовно обговорюються в обох палатах. Законопроект, схвалений Палатою тієї, в яку він був внесений, направляється для обговорення в іншу. Якщо інша Палата його схвалить, він направляється виконавчої влади, яка за відсутності заперечень негайно опубліковує його. Або декрету закону Проект, виконавчої відхилений владою повністю чи частково, повертається з зауваженнями в Палату, від якої він виходив. Далі процедура повторюється. При цьому проект стане законом або декретом, якщо набере в кожній з палат 2 / 3 загальної кількості голосів. Далі його публікує виконавча влада.

Проект, цілком відхилений однієї Палатою, повертається в іншу (від якої він виходив) з відповідними зауваженнями. Якщо після повторного обговорення він береться абсолютною більшістю присутніх членів, то повертається до Палати, яка її відхилила; остання знов його розглядає і, схваливши таким же більшістю голосів, направляє виконавчої влади; А якщо проект не отримує схвалення Палати, то не може бути внесений знову протягом тієї ж сесії.

Конгрес також повноважний: приймати у федерацію нові штати, утворювати в межах вже існуючих штатів нові; встановлювати податки, необхідні для покриття бюджетних витрат; визначати принципи, на основі яких виконавча влада може випускати позики під забезпечення держави, затверджувати такі позички, підтверджувати державний борг; стверджувати і скасовувати федеральні посади, визначати, збільшувати або зменшувати посадові оклади; оголошувати війну, з огляду на що надаються виконавчою владою дані; оголошувати амністію засудженим судових органами федерації. Конституція закріплює за конгресом, його палатами і інші повноваження.

До повноважень Палати представників входить: стверджувати федеральний бюджет; спостерігати за точним виконанням відомством Контролера казначейства свої функцій; призначати керівників та інших службовців відомства Контролера казначейства; розглядати звинувачення, що висуваються державним посадовцям, зазначеним в Конституції, у зв'язку з вчиненням ними службових злочинів; схвалювати призначення членів Високого суду Федерального округу, наданих Президентом Республіки.

До виключної компетенції Сенату належить: аналізувати зовнішню політику, стверджувати міжнародні договори та дипломатичні угоди, які укладаються виконавчою владою федерації; стверджувати зроблені Президентом призначення послів, дипломатичних представників, генеральних консулів, найвищих посадових осіб казначейства, полковників та інших вищих чинів національної армії, флоту й військово - повітряних сил; уповноважувати Президента направляти національні війська за межі території країни дозволяти іноземним військам прохід через державний територію і флотам держав перебування в мексиканських водах понад один місяця давати згоду використання Президентом Республіки національної гвардії поза відповідних штатів, визначаючи необхідну потребу у збройній силі; проголошувати у разі відсутності всіх конституційних влади у штаті необхідність призначення тимчасового губернатора; виступати в якості журі присяжних для винесення вироку політичним судом про правопорушення та упущення державних посадових осіб, що діють на шкоду основним суспільним інтересам і порушують свої службові обов'язки; схвалювати призначення членів Верховного суду федерації, що подаються Президентом Республіки, а також задовольняти заяви про відпустку або відставку.

Обидві палати мають право створювати комісії для розслідування діяльності федеральних міністерств, адміністративних департаментів і підприємств з переважною державною участю.

У період між сесіями Конгресу діє Постійна комісія у складі 39 членів, із яких 15 є депутатами і 14 - сенаторами, призначеними відповідними Палатами на останньому засіданні сесії перед закриттям. Палати з числа своїх членів для кожного члена Постійної комісії призначають по одному заступнику.

Постійна комісія, крім повноважень, спеціально передбачених Конституцією, має право: надавати згоду на використання національній гвардії; вживати в належних випадках присягу при вступі на посаду Президента Республіки, членів Верховного суду Республіки і членів Високого суду Федерального округу; приймати в період між сесіями Конгресу федерації законопроекти та пропозиції, які направляються до Палати, і передавати їх для укладання в комісії Палати, аби розглянути на найближчій сесії; скликати за власною ініціативою або за пропозицією виконавчої влади позачергові сесії Конгресу або однієї Палати, для чого в обох випадках необхідно 2 / 3 голосів присутніх членів ; схвалювати призначення членів Верховного суду федерації та членів Високого суду Федерального округу, представлених Президентом Республіки, а також задовольняти заяви про відпустках членів Верховного суду; стверджувати зроблені Президентом Республіки призначення послів, дипломатичних представників, генеральних консулів, вищих посадових осіб казначейства, полковників та інших вищих чинів Національної Армії, флоту, військово-повітряних сил у порядку, встановленому законом.

Глава держави і уряду - Президент, обирається на 6-річний термін без права переобрання. Президент Республіки є стрижневою фігурою в конституційному механізмі державної влади Мексики.

Як глави виконавчої влади Президент керує усім державним апаратом, що призначає і звільняє вищих посадових осіб федерації та федерального округу, очолює збройні сили. Йому надано право законодавчої ініціативи, і практично переважна більшість законопроектів, що обговорюються і затверджуються Конгрес, виходить від влади виконавчої. Президент володіє правом вето, яке не отримало розповсюдження у Мексиці тому, що в фактично сформованій системі зв'язків Конгресу та Президента останній має можливість цілком контролювати законодавчий процес. Президент має право запроваджувати надзвичайний стан, припиняти дію конституційних гарантій, можливість реалізовувати федеральної інтервенції у внутрішні справи штатів. Він видає у випадках, прямо зазначених Конституцією, або згідно з повноваженнями, йому Конгресом даними, декрети, які мають силу закону.

Президент здійснює виконавчу владу через федеральну адміністрацію, діючу на підставі видаваного Конгресом Органічного закону. До складу федеральної адміністрації входять міністерства, очолювані державними секретарями (міністрами), й адміністративні департаменти.

Всі постанови, декрети, рішення та накази Президента мають бути скріплені підписом державного секретаря або голови адміністративного департаменту, до відання яких відноситься дане питання, інакше вказані акти не підлягають виконанню.

Секретарі Державні і голови департаментів адміністративні при відкритті кожної чергової сесії Конгресу надають йому звіт про стан справ у своїх відомствах. Кожна палат може викликати державного секретаря і главу адміністративного департаменту для отримання інформації про обговорюваного закону або якомусь іншому розглянутого питання щодо їхнього відомству або діяльності.

У штатах законодавча влада належить палатам представників, а виконавча - губернаторам (обираються на 6 років).

Список використаної літератури:

  1. http://zen.in.ua/m/meksika-meksikansk%D1%96-spoluchen%D1%96-shtati/derzhavnij-ustr%D1%96j

  2. Політологія. Навчально-методичний комплекс.2005р.

  3. http://studopedia.net/10_69179_vikonavcha-sistema.html

  4. Політологія (теорія та історія політичної науки).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]