Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОТ все.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
611.84 Кб
Скачать

Лекція 11

Механізація машинного доїння корів

1. Фізіологічні основи машинного доїння

В результаті постійного протікаючого процесу молокоутворення молоко накопичується у вимені тварини, причому перед доїнням основна маса молока (до 80-90%) знаходиться в альвеолах - найдрібніших бульбашках, внутрішня поверхня яких покривається шаром секреторних кліток. Молоковіддача – це складна дія реакцією молочної залози, що виявляється у витісненні молока з альвеолярного відділу в молочні цистерни вимені. Іншими словами, це нейрогуморальний рефлекс, що викликається як безумовнорефлекторним шляхом, тобто за допомогою дії подразників (наприклад, теплоти або тиску) безпосередньо на рецептори нервової системи вимені, так і дією умовнорефлекторних стимулів, що сприймаються іншими аналізаторами зовнішніх роздратувань (слух, зір і ін.). В результаті багатократного здійснення доїння в постійних умовах на фермі і збігу за часом цього акту з певними чинниками зовнішнього середовища (час, місце, послідовність операцій на вимені, запуск в роботу насоса і ін.) у корів формуються умовні рефлекси молоковіддача і виробляється стійкий стереотип поведінки при машинному доїнні. Молоковіддача, що виникає унаслідок безпосереднього роздратування рецепторних зон сосків і вимені, називається безумовнорефлекторною, а та, яка виникає в результаті дії зовнішніх подразників на нервову систему через інші аналізатори тварини (за допомогою зору, слуху або нюху), відноситься до умовнорефлекторної. Рефлекс молоковіддачі (умовний або безумовний), здійснюється одночасно і з однаковою силою у всіх долях вимені, не дивлячись на відмінність в кількості того, що утворюється в них молоко. На інтенсивність молоковіддачі впливає дія таких показників процесу як зусилля, вживане для витягання молока, а також швидкість і час видоювання. В процесі машинного доїння реалізуються два завдання: По-перше, необхідно впливати на корову так, щоб вона «припустила», тобто була готова повністю віддати молоко (молоковіддача - в своїй основі завдання зооінженерна). По-друге, це молоко потрібно витягнути, видоїти з вимені (завдання в основному інженерно-технічна). Робота доїльного апарату повинна бути строго узгоджена з особливостями секреторної діяльності корови, регулюючої процеси молокоутворення і молоковіддачі. Молочна залоза корів складається з чотирьох долей, в яких є велике число дрібних залоз - альвеол, що виробляють молоко з речовин, які поступають в них разом з кров'ю. Молочні протоки пов'язують альвеоли з молочною цистерною і соском, на кінці якого є замикаючий м'яз-сфінктер. В процесі молокоутворення

молоко скупчується в альвеолах; при цьому надмірний тиск усередині вимені підвищується до 4 кПа. З них по протоках молоко поступає в порожнину цистерни не самопливом, а вижимається особливими м'язами зірчастої форми, що оточують альвеоли і протоки.

Внутрішній механізм молоковіддачі зводиться до наступного. Роздратування виникає при смоктанні вимені телям або при доїнні кінцівок нервових волокон (рецепторів) і через центральну нервову систему передається в головний мозок тварини. У відповідь на це роздратування (зовнішній сигнал) мозок видає команду в гіпофіз (залоза внутрішньої секреції, розташована у підставі головного мозку), який виділяє в кров особливий гормон - окситоцин. Останній, дійшовши за системою кровообігу до вимені, викликає швидке і енергійне скорочення зірчастих м'язів, внаслідок чого молоко з альвеол починає інтенсивно переходити в молочні цистерни і соски. Відбувається так званий «припуск» молока, що є відповіддю тварини на зовнішні роздратування. При цьому надмірний тиск у вимені швидко зростає до 5 кПа. Від моменту отримання зовнішнього сигналу до активного припуску проходить близько 45с. За цей час повинні бути виконані всі підготовчі операції на вимені і включений в роботу доїльний апарат. Виконання цієї вимоги має особливо важливе значення, оскільки гормон (окситоцин), виділений гіпофізом в кров, знаходиться в ній нетривалий час, швидко руйнується і перестає впливати на альвеоли. Активне стиснення останніх при доїнні триває 3-4 хв., після чого м'язові волокна розслабляються, наступає спад, а потім і повне припинення молоковіддачі. Важливо мати на увазі, що зовнішні роздратування можуть як стимулювати, так і гальмувати молоковіддачу. До позитивних подразників відносяться тепло, приємні фізичні дії на вим'я, строге дотримання послідовності і витримка ритму всіх операцій машинного доїння, а також спокійне поводження з коровою з боку оператора доїння. І навпроти, турбування дня на фермі, зміни режиму роботи доїльної машини, присутність на доїльному майданчику сторонніх людей, шум і інші несприятливі чинники дратують тварин і як наслідок негативного впливають на процес молоковіддачі. Ще одна істотна вимога зводиться до правильної організації проведення підготовчих, основної і завершальної операцій. Всі підготовчі операції, починаючи з підмивання вимені і закінчуючи включенням доїльного апарату, повинні бути завершені не пізніше ніж за одну хвилину до початку активного молоковіддачі. Процес молоковіддачі протікає відносно швидко, і доїння корови повинне бути проведене не більше ніж за 4-6 хв. На початку доїння швидкість молоковіддачі швидко зростає і швидко досягає максимального значення (близько 3 кг/хв). У міру видоювання внутрішній тиск у вимені падає і швидкість доїння різко зменшується. Для скорочення тривалості доїння і забезпечення повноти видоювання потрібно проводити машинне додоювання шляхом відтягування доїльних стаканів вниз і вперед з одночасним легким поглажуванням вимені.

Перелік операцій, що виконуються оператором при машинному доїнні, обумовлений фізіологією молоковіддачі. Їх виконання обов'язкове незалежно від типу і конструкції доїльної машини або від способу організації доїння на фермі. Сама ж процедура реалізації вказаних операцій повинна бути строго однаковою як по послідовності їх виконання, так і по тривалості, тобто повинен бути вироблений і постійно підтримуватися жорсткий стереотип операції машинного доїння корів. До обов'язкових, відносяться наступні операції: 1. Підготовчі (підмивання вимені теплою водою - обтирання його і масаж - здоювання перших цівок молока - включення апарату в роботу - надягання доїльних стаканів на соски); всі вказані операції повинні бути виконані не більше ніж за 60 с. 2. Основна (власне машинне доїння); з урахуванням машинного додоювання вона повинна бути завершена за 4-6 хв. 3. Завершальні (відключення апаратів - зняття доїльних стаканів з вимені).