Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОТ все.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
611.84 Кб
Скачать

Лекція 8

Машини та обладнання для роздавання кормів.

1. Вимоги до кормороздавачів

Одним із самих трудомістких процесів на тваринницьких та птахівничих фермах є роздавання кормів, на долю якого припадає 30-40% від загальних витрат праці по обслуговуванню тварин та птиці. Від своєчасного роздавання кормів рівномірного його дозування залежить ефективність всіх зоотехнічних заходів по годівлі тварин і птахів. Для механізації процесу доставки і роздавання сухих, рідких і напіврідких кормів використовуються різні кормороздавальні машини та пристрої як пересувного, так і стаціонарного типу. Ці машини та пристрої дозволили в значній мірі підняти рівень механізації процесів доставки кормів і роздавання їх безпосередньо в годівниці при різних способах утримання тварин і птахів. Аналіз даних випробувань та узагальнення досвіду механізації роздавання кормів показує, що вибір засобів роздачі кормів і ефективне їх використання визначаються в основному наступними факторами: структурою кормів, способом годування, типом тваринницьких будівель, способом утримання тварин і птахів та розміром ферм. Виходячи із цих факторів вимоги до кормороздавальних пристроїв можна розділити на зоотехнічні та технічні. Зоотехнічні включають в себе вимоги, які є загальними для більшості тваринницьких ферм, і специфічні, які стосуються головним чином технологічного процесу, що здійснюється кормороздавальними пристроями. До механізованого роздавання кормів пред'являються такі зоотехнічні вимоги, у відповідності з якими роздавачі кормів повинні: - бути універсальними з точки зору роздавання кормів і кормових сумішей з різними фізико-механічними властивостями; простими за устроєм, надійними та зручними в експлуатації; - забезпечувати нормоване роздавання кормів з допустимими відхиленнями від норми, при цьому мінімальні втрати корму не повинні перевищувати 1% від кількості, що роздається; - не розшаровувати корм за фракціями і не допускати погіршення якості корму та його втрат; - робочі органи не повинні піддаватися корозії, легко очищуватися від залишків корму та забезпечувати безпечні умови для обслуговуючого персоналу і тварин; - забезпечувати час роздавання кормів в одному приміщенні до 30 хвилин для мобільних і 20 хвилин для стаціонарних роздавачів. Кормороздавач виконує дві операції: переміщення, тобто транспортування, корми від місця завантаження до точки видачі і дозований розподіл його уздовж фронту годування з видачею в годівницю порції, рівній встановленій нормі. Функція дозованого розподілу є головною і відрізняє пристрої кормороздавачів від звичайних транспортуючих засобів. Саме цим обумовлено різноманіття конструкцій кормороздавачів, що враховують різні типи тваринницьких приміщень, системи і

способи змісту тварин і птаха, физико-механические властивості кормів і способи годування. 2. Класифікація кормороздавачів. Розглядаючи схему класифікації, слід зазначити, що всі кормороздавачі діляться на два типи - стаціонарні і мобільні. У свою чергу мобільні можуть бути причіпними, навісними, приводними і самохідними, а стаціонарні залежно від типу робочого органу - механічними або транспортерними, пневматичними, гідравлічними і гравітаційними (самотечниє). При силосно-сінажно-концентратном і сенажно-концентратном типі годування на молочних фермах промислового типу з блоковою і компактно-павільйонною забудовою частіше застосовують стаціонарні роздавальники у поєднанні з мобільними засобами доставки кормів. Такі потокові технологічні лінії найбільш ефективні в експлуатації. Класифікація кормороздавачів наведена на рис. 1.

3. Стаціонарні кормороздавачі. На фермах великої рогатої худоби застосовують стаціонарні кормороздавачі – стрічково-ланцюговий ТВК-80Б усередині годівниць і стрічковий РК-50 над годівницями, що дозволяють роздавати всі види кормів в подрібненому вигляді. Кормороздавач кормів РК-50. (рис. 2) у корівнику на 200 голів обслуговує чотири кормові ряди і складається з двох транспортерів-роздавальників 1, поперечного транспортера 2, похилого транспортера 3 і пульта управління, розташованого в кормовому відділенні, де проводиться завантаження кормів в роздавальник. Всі транспортери стрічкові, і кожен має свій електропривод.

Рис. 2. Стаціонарний роздатчик кормів РК-50 (схема): 1 – транспортер- роздатчик; 2 – поперечний транспортер; 3 – похилий транспортер; 4 – поворотний направляючий лоток; 5 – годівниця.

Кормороздавачі

Призначення (вид кормів)

Універсальні Для стеблових Для коренеплодів

Для вологих сумішей

Для сухих сипучих сумішей

Для рідких кормів

Спосіб виконання роботи

Мобільні Стаціонарні

Тип руху

Підвісний рельсовий

Наземний безрельсовий

Наземний рельсовий

Місцерозташування

В середині годівниць

Зовні годівниць

Роздатчик- годівниця

Причепні Навесні

Спосіб переміщення роздатчикаСпосіб переміщення роздатчика

Привидні Транспортер Компресор Вентилятор

Привід

Двигун внутрішнього згорання

Електропривід від акумулятора

Електропривід від електромережі

Рис. 1. Класифікація кормороздавачів

Пристрій вивантаження

Транспортерно- бітерне

Транспортерне

Шнекове

Бункер- годівниця

Тип транспортера

Ланцюгові

Скребкові

Стрічкові

Шнекові

Платформні

Тросово- шайбові

Комбіновані

Транспортери-роздатчики встановлені над годівницями на висоті 1,6-2,1 м при ширині кормового проходу до 1,4 м. Поперечний і похилий транспортери розташовані над транспортерами-роздавальниками в середньому поперечному проході корівника. Транспортер-роздатчик складається з приводу, секцій, конвеєрної стрічки, підтримуючих і опорних роликів стрічки, направляючих жолобів, роликів переміщення транспортера-роздавальника і натягача. Конвеєрна прогумована стрічка - основний робочий орган роздавальника, вона спирається на ролики і барабани- коноїди. Транспортер-роздатчик одночасно обслуговує одну половину ряду і уздовж ряду переміщається по тих, що направляють (швелер № 6, 5) на роликах з ребрами. Привід роздавальника включає зубчату передачу і барабани-коноїди, на які в два витки намотаний канат (трос), кінці якого закріплені в тих, що направляють. До тих, що направляють також прикріплена підвіска кабель-штори для живлення струмом електродвигуна. При завантаженні РК-50 мобільним кормороздавачем КТУ-10 робочий процес відбувається таким чином. Оператор, що знаходиться у приміщенні корівника, включає похилий і поперечний транспортери і подає звуковий сигнал трактористові, що знаходиться в кормовому відділенні, що дозволяє включити ВВП трактора і почати вивантаження корму з КТУ-10 в приймальний ківш РК-50. У момент надходження корму на транспортер-роздавальник оператор включає його і спостерігає за процесом роздачі згодовування. Звуковий сигнал трактористові про припинення подачі корму подається автоматично. Тракторист вимикає ВВП трактора, але корм, що залишився на похилому і поперечному транспортерах, продовжує поступати в годівниці 5. При підході роздавальника в крайнє положення він автоматично вимикається - роздача корму припиняється. Після закінчення роздачі корму в перший ряд годівниць 5 оператора повертає направляючий лоток 4 для роздачі в другий ряд годівниць, і виробничий цикл повторюється. Пізніше включається в роботу другий роздавальник, управління яким проводиться аналогічно першому. Норма видачі корму регулюється зміною швидкості подовжнього транспортера мобільного кормороздавача КТУ-10. Скребкові, ланцюгові та шайбові роздавачі кормів за устроєм та принципом дії схожі між собою. Це - транспортери із тяговим органом у вигляді ланцюга або троса. У ряді випадків жолоб транспортера одночасно є годівницею. У скребкових транспортсрів-роздавачів розподільними органами є скребки, які прикріплені до тягового органу - ланцюга, інколи до тросу. У ланцюгових транспортері з корм розподіляється ланками самого ланцюга, використовуються різні ланцюги.

Рис. 3 – Схеми ланцюгових роздавачів кормів: а – роздавач із звичайним ланцюгом: 1 – жолоб кормовий; 2 – ланцюг; 3 – зірочка; 4 – передача ланцюгова; 5 – бункер; 6 – ворошилка; 7 – скребки транспортера; б – роздавач із спеціальним ланцюгом: 1 – жолоб; 2 – ланцюг

Шайбові транспортери-роздавачі розподіляють корм круглими шайбами, які прикріплені до ланцюга або троса. Тяговий орган шайбових транспортерів переміщується в трубопроводі. Шайбові транспортери монтують на певній висоті над годівницями. Трубопровід, по яком перемішується корм, з'єднаний з годівницями похилими (або вертикальними трубчатими стояками. По цим стоякам корм просипається із трубопроводу годівниці під дією сили тяжіння. Спіральні роздавачі кормів служать для переміщення і роздачі сухих сипучих кормів, Відстань переміщення — 25...70 м. Основними вузлами роздавача є: завантажувальний бункер, трубопровід, спіраль, привід. Роздавачі обладнують повздовжніми розподільними трубопроводами діаметром переважно 45 мм. Довжина розподільного трубопроводу сягає до 70 м. Він складається із секцій довжиною 3 м кожна. 4. Мобільні кормороздавачі.

На фермах великої рогатої худоби широкого поширення набули причіпні бункерні кормороздавачі з приводом від ВВП трактора. Практика показує, що мобільні роздавальники можуть застосовуватися з найбільшою ефективністю за наявності на території ферми кормових майданчиків і під'їзних шляхів з твердим покриттям. Це дозволяє забезпечити зручний під'їзд трактора з кормороздавачем до місць складування кормів, тваринницьких приміщень, безпосередньо до годівниць і виключити можливість забруднення колесами агрегату кормових проходів в приміщеннях. Кормові проходи повинні мати ширину не менше 2 м, а годівниці - висоту задньої стінки не більше 0,75 м. Внутріфермськие перевезення кормів проводять на невеликі відстані. Циклова продуктивність мобільних кормороздавачів залежить головним чином від тривалості знаходження їх під навантаженням, тому для завантаження необхідно мати механічні завантажувачі.

Кормороздавач тракторний універсальний КТУ-10 (рис. 4) призначений для перевезення і роздачі в годівниці на одну або на дві сторони подрібнених стеблових кормів. Він є двовісним причепом на ресорах і пневматичних шинах. Основні вузли машини: ходова частина 14 з днищем 1, привід, що роздають пристрої 7 і 10, гальмівна система і система електроустаткування. Ходова частина з днищем включає осі з колесами, ресори, тягово-зчіпний пристрій і два спільно працюючих ланцюгово-планчатих полотна подовжнього транспортера

Рис. 4 – Кормороздавач КТУ-10 : 1 – дно; 2 – задній борт; 3 – боковий борт; 4 – надставний борт; 5 – огородження передавальних механізмів; 6 – вивантажувальне вікно; 7 – блок бітерів; 8 – передній борт; 9 – інструментальний ящик; 10 – поперечний транспортер; 11 – привід раз датчика; 12 – гальмовий механізм; 13 – вал телескопічний; 14 – ходова частина; 15 – задній фара і показник повороту.

з натяжним пристроєм. До приводу кормороздавача відносяться: вал 13 телескопічний, привід 11 роздавальника (передає обертання від телескопічного валу до редуктора і поперечного транспортера 10), приводи подовжнього, вивантажного транспортерів, конічний редуктор і привід блоку 7 бітеров. Транспортерно-бітерне дозуючо-вивантажувальний пристрій складається з блоку бітеров і поперечного транспортера 10; воно працює у поєднанні з подовжнім транспортером. При роздачі корму на дві сторони встановлюють два малі полотна, а при роздачі на одну сторону - одне загальне полотно, зібране з двох малих. Технологічна схема роботи кормороздавача КТУ-10 приведена на рис. 5. При бічній роздачі в годівниці подовжній транспортер подає кормовий моноліт в бункері вперед по ходу трактора, тобто до блоку бітеров і поперечному транспортеру. При подовжній роздачі корму «на підлогу» або в здвоєні годівниці з низькими бортами, над якими може проходити кормораздающий агрегат, напрям руху подовжнього

транспортера міняється шляхом перестановки кожуха храпового механізму (мал. 201) з поворотом його проти годинникової стрілки.

Рис. 5 – Технологічна схема роботи кормороздавача КТУ-10 : а – при боковій роздачі; б – при прокольній роздачі.

Кормороздавач КТУ-10 агрегатується з трактором типу «Білорусь», його обслуговує один тракторист. Корми роздають при русі агрегату в приміщенні на першій передачі, на відкритому майданчику - на другій. Вантажопідйомність кормороздавача 3500 кг, максимальна місткість бункера з надставними бортами 10 м3. Колія коліс 1600 мм, транспортний просвіт 300 мм.

Рис. 6 – Механізм приводу продольного транспортеа роздавача КТУ-10 :1 – кривошип; 2 – шатун; 3 – колесо зубчате; 4 – щоки; 5 – палець; 6 – пружина собачки приводу; 7 – собачка приводу; 8 – кожух; 9 – кожух фіксатора; 10 – фіксатор; 11 – собачка фіксуюча; 12 – пружина собачки.

Норма видачі корму регулюється зміною швидкості руху подовжнього транспортера і поступальної швидкості агрегату (трактори). Настройка храпового механизма на норму выдачи корма производиться путем установки фиксатора 10 кожуха 8 храпового колеса 3 на секторе против соответствующего деления шкалы. При этом собачки 7, 11, связанные с кривощипно- шатунным механизмом, за каждый ход поворачивают храповое колесо 3 на соответствующий угол. Кормороздавач КУТ-3,0 А призначений для роздавання концентрованих кормів, подрібненої зеленої маси, подрібнених коренеплодів і комбінованих сумішок на фермах великої рогатої худоби, свинофермах. Конструкція роздавача дозволяє використовувати його в якості змішувача кормів та різноманітних добавок, а потім перевозити і роздавати їх.

Рис. 8 – Кормороздавач кормів КУТ-3,0 А: 1 – кардана передача; 2 – редуктор; 3 – вал проміжний; 4 – гідроциліндр; 5 – роздаючий пристрій; 6 – ведуча зірочка; 7 – засувка; 8 – скребковий транспортер; 9 – важелі керування; 10 – натяжний вал; 11 – ходові колеса; 12 – зірочка обвідна; 13 – направляюча; 14 – важіль вмикання шнека; 15 – рама; 16 – домкрат-підножка.

Роздавач-змішувач кормів РС-5А служить для змішування, транспортування і роздавання кормів вологістю не менше 70%. Роздавач електромобільний, переміщується по рейковому шляху. Відстань транспортування обмежується довжиною кабеля, через який живиться двигун роздавача. Використовується на фермах з поголів'ям до 2000 свиней. Роздає корм в годівниці, розташовані по обидва боки рейкового шляху. Особливо зручно використовувати його в спеціальних їдальнях, які з'єднані з кормоцехом. Основними вузлами роздавача є: циліндричний бункер, змішуючий механізм, два вивантажувальних роздавальних шнека, рама, електродвигун, конічний та черв'яковий редуктори, колісний хід, пульт та важелі управління, ножні стрічкові гальма.