Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pechat_1403_0039.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
5.45 Mб
Скачать

1.3 Схеми обмоток і виводів

Трифазні АД мають схему з'єднання обмоток статора, як правило, в "зірку" або "трикутник".

При з'єднанні фазних обмоток в "трикутник" кожна з фаз вмикається до повної напруги мережі (рис.1.3а).

При з'єднанні в "зірку" на кожну фазу приходиться напруга в √3 раз менша, ніж напруга мережі (рис.1.36). Така операція дозволяє застосувати один й той же двигун при двох класах напруги в мережі. Наприклад, двигун з фазною напругою обмоток 220В при з'єднанні в "трикутник", можна вмикати до мережі з напругою 220В, а з'єднавши їх в "зірку" – до мережі 380В. Тому номінальна напруга трифазних машин позначається двома цифрами 220/380.

Якщо АД розрахований на роботу тільки при одному виді напруги, то фази з'єднають у середині машині. В цьому випадку трьохфазна обмотка має тільки три (С123) вихідних кінцях (рис.1.3в).

Для визначення впливу на мережу пускових струмів, які можуть викликати в ній різкі коливання напруги, передбачається можливість запуску АД при заниженій напрузі. У відповідності з виразом (1.6) пусковий струм двигуна пропорційний напрузі U1, тому зменшення напруги супроводжується відносним зменшенням пускового струму.

Для АД, у яких фазна напруга дорівнює напрузі в мережі (обмотка статора з'єднана "трикутником"), може бути застосований пуск переключенням обмотки статора з "зірки" на "трикутник" (рис.1.3д).

В момент увімкнення двигуна до мережі живлення, перемикач встановлюють у положення "зірка", при якому обмотка статора з'єднується "зіркою". В цьому випадку фазна напруга на статорі понижується в л/з раз. В стільки ж разів зменшиться струм у фазних обмотках двигуна. Крім того, при з'єднанні обмоток зіркою, лінійний струм дорівнює фазному, в той час як при з'єднанні трикутником він більше фазного в √3 раз. Тобто, використання способу пуску в хід перемиканням статорної обмотки із "зірки" на "трикутник" дає зменшення пускового струму в три рази. Після того як ротор двигуна розженеться до швидкості близької до номінальної, перемикач переводить в положення "трикутник". Отриманий при цьому стрибок струму звичайно не великий і, не впливає на роботу мережі живлення. Описаний спосіб пуску має серйозний недолік, який має наступний характер: зменшення фазної напруги в √3 разів при пуску викликає зменшення пускового моменту в (√3)2 = 3 рази, так як згідно виразу (1.5), пусковий момент АД, прямо пропорційний квадрату напруги. Таке значне зменшення пускового моменту обмежує використання цього способу пуску для двигунів, що вмикаються під навантаженням на валу.

1.4 Умовні позначення асинхронного двигуна.

У 1970-1980рр. спроектована і побудована нова четверта серія АД (4А), яка не поступається найкращим закордонним зразкам. В основу виготовлення цієї серії покладені діаметри сердечників статора, як у серіях (А2, А3, АО), та висоти обертання h тобто відстань від осі установочної поверхні.

Типорозміри двигунів цієї серії позначають так: спочатку вказують серію АД (А4), наступні літери позначують спосіб захисту від навколишнього середовища (літера X – захищена ІР23 виконання, тобто передбачений захист від доторкання пальцем та від крапель дощу, падаючих під кутом 60°, відсутність літери – замкнуте обдуваєме виконання ІР44) і матеріал станини (А – станина і щити алюмінієві; X – станина і щити виготовлені із алюмінію або чавуна в будь-якому співвідношенні матеріалів; відсутність літери – станина або щити виготовленні з чавуна або зі сталі); двох або трьохзначне число за літерою, (літерами) – висота осі обертання в мм; наступна одна дві літери визначають установочний розмір по довжині станини (S – менший, М – середній або L – великий) і довжину осердя (А – менша або В – більша). Числа 2, 4, 6, 8 – кількість полюсів. Далі вказується кліматичне виконання.

До позначення двигунів серії 4А сільськогосподарського виконання додають в кінці літери С, СХ, (СХ – сільськогосподарські хімічно-стійкі). В більшості двигунів серії 4А використовують ізоляцію класу нагрівостійкості F(найвища допустима робоча температура 155°С), рідко – класу В( t = 130°C).

АД загального використання характеризуються тривалим режимом роботи (умовне позначення S1).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]