Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції Бюджетна система / Т_4_БС и бюджетний устрій_.ppt
Скачиваний:
256
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
3.44 Mб
Скачать

У разі неприйняття Закону України про Державний бюджет

до 1 грудня Кабінет Міністрів України відповідно до статті 46 Бюджетного кодексу має право здійснювати витрати Державного бюджету з такими обмеженнями:

1) витрати здійснюються тільки на цілі, що визначені одночасно у

законі про Державний бюджет України на попередній бюджетний період і у проекті закону про Державний бюджет України на

наступний бюджетний період; 2) щомісячні витрати

Державного бюджету не повинні перевищувати 1/12 обсягу витрат

попереднього бюджетного року; 3)позики здійснюються тільки

на погашення основної суми боргу; 4) фінансування капітальних

витрат заборонено, крім випадків , пов’язаних з введенням надзвичайного

стану, екологічної ситуації; 5) податки і збори справляються

в розмірах попереднього бюджетного періоду.

Організація складання проек-тів республіканського бюд-жету АР Крим і відповідних місцевих бюджетів покладена на Раду Міністрів АР Крим, місцеві державні адміністра-ції та виконавчі органи відповідних рад.

Відповідно до статті 75 Бюджетного кодексу України:

Міністерство фінансів Украї-ни після парламентських слухань з питань бюджетної політики доводить інформа- цію про особливості складан-ня розрахунків до проектів бюджетів на наступний бюджетний період.

Місцеві органи влади зобов'язані надавати необхідну інформацію: Міністерству фінансів України — для проведення розрахунків міжбюджетних трансфертів та інших показників; Верховній Раді України — для перевірки достовірності цих розрахунків.

Виконання бюджетів усіх рівнів здійснюється шляхом забезпечення надходжень запланованих доходів усіх ланок бюджетної системи та фінансування заходів, передбачених напрямками бюджетної політики.

Виконання Державного бюджету України забезпечує Кабінет Міністрів України.

Загальну організацію та управління виконанням Державного бюджету України, а

також координацію діяльності учасників бюджетного процесу у ході виконання бюджету здійснює Міністерство фінансів України

Виконання місцевих бюджетів забезпечують Рада міністрів Автономної

Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад або сільські голови (якщо відповідні виконавчі органи не

створені згідно законодавства).

Загальну організацію та управління виконанням відповідного місцевого бюджету,

а також координацію діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету здійснюють місцеві фінансові органи

При виконанні державного і місцевих бюджетів застосовуєть- ся казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Державне казначейство України:

діє у складі Міністерства фінансів України

забезпечує казначейське обслуговування бюджетних коштів на основі ведення єдиного казначейського рахунку, відкритого у Національному банку України (стаття 43 Бюджетного кодексу України).

Державний бюджет України виконується за розписом, який затверджується Міністром фінансів України відповідно до бюджетних призначень у місячний строк з дня прийняття закону про Державний бюджет України.

Місцевий бюджет виконується за розписом, який затверджується

керівником місцевого фінансового органу. До затвердження розпису місцевого бюджету керівником місцевого фінансового органу затверджується тимчасовий розпис місцевого бюджету на відповідний період.

Звітність про виконання бюджету є

відображенням системи за пов’язаними узагальнюючими показниками, що характеризують фінансовий стан бюджету і результати його виконання за поточний період.

Зведення, складання та подання звітності про вико- нання Державного бюджету України і місцевих бюджетів здійснюються Державним казначейством України та його територіальними орга- нами.

Річний звіт про виконання закону про Державний бюджет України подається

Кабінетом Міністрів України Верховній Раді

України, Президенту України та Рахунковій палаті не пізніше 1 травня року, наступного за

звітним.

Звіти про виконання місцевих бюджетів подаються Радою

міністрів Автономної Республіки Крим, місцевими державними адміністраціями, виконавчими органами місцевих рад відповідно до Верховної Ради Автономної

Республіки Крим, місцевих рад у

двомісячний строк після

завершення бюджетного року.

Контроль за виконанням бюджету,

здійснюється на всіх стадіях бюджетного процесу.

Бюджетний контроль може здійснюватися і громадянами країни у прямій та опосередкованій формах.

Перша форма є наслідком ознайомлення з проектом бюджету, даними про його виконання. Друга – пов'язана з парламентськими виборами представників різних політичних партій, кожна з яких формує свою бюджетну концепцію.

Учасниками бюджетного процесу є органи, установи та посадові особи, які наділені бюджетними повноваженнями, тобто правами та обов'язками з управління бюджетними коштами.

1 група

Органи 2 група

управління

3 група

1. Органи законодавчої влади (Верховна Рада, місцеві ради). 2. Органи виконавчої влади (Президент України, Кабінет Міністрів,

державні адміністрації, виконавчі комітети)

Органи оперативного управління бюджетом (Міністерство фінансів України, Міністерство фінансів АРК; обласні фінансові управління і міські фінансові управління міст Києва та Севастополя, міські й районні фінансові управління, Державна фінансова інспекція України, Державна казначейська служба, Державна

податкова адміністрація, Рахункова палата.

Нефінансові органи управління:

1 профіль - органи Міністерства внутрішніх справ; органи юстиції та нотаріальні контори; різного роду природоохоронні органи та інспекції; органи державної інспекції з контролю за цінами та інші.

2 профіль - галузеві міністерства та відомства, а також підприємства, організації, установи, керівники яких наділені функціями

розпорядників коштів

Бюджетний кодекс України визначає таких суб'єктів бюджетного процесу, як:

Розпорядники бюджетних коштів, котрі за обсягом наданих прав поділяються на головних розпорядників бюджетних коштів і розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня.

Бюджетні установи або органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету.

Бюджетні установи є неприбутковими

Одержувачі бюджетних коштів або суб'єкт господарювання, громадська чи інша організація, яка не має статусу бюджетної установи, уповноважена розпорядником бюджетних коштів на здійснення заходів, передбачених бюджетною програмою, та отримує на їх виконання кошти бюджету.