Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції Бюджетна система / Т_4_БС и бюджетний устрій_.ppt
Скачиваний:
256
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
3.44 Mб
Скачать

•Бюджетний механізм є складовою фінансового механізму .

З точки зору організаційно-фінансової категорії він представляє собою сукупність форм та методів організації бюджетних відносин, специфічних методів мобілізації та використання бюджетних коштів, принципів планування і фінансування, умов і методів здійснення фінансового контролю.

трансфертне фінансування – це невідплатні й безповоротні платежі з бюджету юридичним та фізичним особам або державним органам влади для вирівнювання доходів бюджетів з огляду на суспільні потреби, або фінансування галузей економіки.

кредитування або надання кредитів за кошти бюджету суб'єктам господарювання на умовах платності, поворотності та терміновості.

Методи організації виконан- ня бюджету :

кошторисне фінансування – це виділення бюджетних асигнувань згідно спеціального планово- фінансового документу – кошторису;

інвестування, яке здійснюється у вигляді капітальних вкладень, проект- ного фінансування та придбання частки акцій або прав в участі щодо управління підприємством;

Методи формування дохідної частини бюджету:

а) податковий; б) неподатковий.

В основі податкового методу лежить

!примусовість стягнення коштів до бюджету держави з юридичних та фізичних осіб у визначених обсягах та у встановлений термін.

Неподатковий метод формування доходів бюджету передбачає мобілізацію фінансових ресурсів, які за своєю економічною природою не мають податкового характеру. Такі доходи формуються від підприємницької діяльності держави та від надання оплатних послуг, а також від використання державного майна та угідь.

Дякую за увагу!