Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма організаційно-методичної практики.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
99.33 Кб
Скачать
  1. Зміст і програма організаційно-методичної практики

На II курсі у 4 семестрі здійснюється організаційно-методична практика у закладах культури, тривалість якої складає 2 тижні. Зміст програми практики розрахований на освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра.

Організаційно-методична практика є черговим етапом навчання студентів в академії, сутність якого полягає в ознайомленні студентів із специфікою майбутньої спеціальності в закладах культури, отримання первинних професійних навичок із загально-професійних і загальних дисциплін та професії менеджер соціокультурної діяльності.

Орієнтований розподіл часу

1. Ознайомлення з закладом культури – 1 день.

2. Виконання основних завдань – 12 днів.

3. Проведення підсумків практики – 1 день.

Виконання практичних завдань передбачає:

• вивчення документів;

• складання бібліографічного опису документів;

• систематизація документів;

• предметизація документів;

• анотування документів;

• реферування документів;

• складання баз даних;

• вивчення та опис інформаційного забезпечення.

  1. Організація організаційно-методичної практики

Відповідальність за організацію й проведення організаційно-методичної практики покладається безпосередньо на керівництво ВНЗ і заклад культури, який є базою практики. Навчально-методичне забезпечення практики здійснює кафедра менеджменту соціально-культурної діяльності. До керівництва практикою студентів залучаються досвідчені викладачі та спеціалісти з фаху, які працюють в галузях соціально-культурної діяльності.

Адміністрація академії і керівник практики від кафедри менеджменту соціально-культурної діяльності забезпечує:

• до початку практики налагодити зв'язок з базою практики для своєчасної організації і забезпечення повного обсягу змісту практики;

• контролювати дотримання студентами правил внуьрішнього трудового розпорядку;

• контролювати виконання студентами завдань, передбачених програмою практики;

• після завершення практики подати в деканат характеристики студентів, а відповідальному за практику – щоденники і звіти практикантів, внести оцінки за практику в залікові книжки студентів і екзаменаційні відомості.

Обовязки керівника практики від базового закладу:

• організовувати проходження виробничої практики студентів;

• здійснювати постійний контроль за роботою студентів-практикантів;

• надавати допомогу у виконанні завдань програми практики;

• ознайомлювати з передовими методами праці і консультувати з виробничих завдань;

• здійснювати контроль за веденням щоденників, підготовкою необхідної для звіту документації;

• скласти на студентів-практикантів виробничі характеристики, які вміщують дані про виконання проблеми практики, ставлення студентів до праці.

Обовязки студента-практиканта:

• повністю виконувати завдання, передбачені програмою практики;

• дотримуватися правил трудового внутрішнього розпорядку закладів, де здійснюється практика;

• нести відповідальність за виконану роботу та її результати на рівні зі штатними працівниками;

• скласти план індивідуальної роботи;

• у час, який залишається після виконання програмних завдань, брати участь у плановій роботі колективу закладу;

• студенти повинні бути присутні на всіх днях практики, томущо відробка пропусків недопустима;

• під час проходження практики студенти повинні вести щоденник практики для фіксації одержуваної інформації;

• після проходження практики студенти роблять письмовий звіт та проходять співбесіду з керівником практики (до проведення заліку).

Практика студентів спеціальності менеджмент соціально-культурної діяльності проводиться на таких базах, які забезпечують виконання програми для відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів академії. Місцем проведення практики можуть бути заклади, які займаються питаннями соціально-культурної діяльності: міські та обласні відділи культури, профспілкові відділи робітників культури, освітні заклади, музеї, бібліотеки, рекламні агенції, ПР-агенції, туристичні агенції тощо.

Вибору бази практики повинна передувати робота адміністрації внз і кафедри менеджменту соціально-культурної діяльності щодо вивчення виробничих можливостей закладу культури.

Розподіл студентів за базами практики проводиться академією з урахуванням замовлень на підготовку спеціалістів та їх майбутнього місця роботи після закінчення навчання.

Адміністрація академії своєчасно укладає договори з базами практики. Бази практики в особі їх перших керівників разом з ВНЗ несуть відповідальність за організацію й результати діяльності студентів-практикантів.

Розподіл студентів по закладах культури і організаціях здійснюється керівництвом ВНЗ і кафедрою менеджменту соціально-культурної діяльності, а по робочих місцях – керівниками практики від закладу культури (організації). Для студентів запроваджується режим роботи, який є загальним для основної частини штатних працівників і відповідає вимогам чинного законодавства.

При направленні на практику студент повинен отримати у відповідному підрозділі ВНЗ:

  1. направлення на базу практики;

  2. програму практики;

  3. щоденник практики.

До початку практики студент повинен ретельно ознайомитися із програмою, завданнями і порядком проходження практики, вимогами до оформлення звітної документації. Викладач (керівник практики) проводить зі студентами інструктаж і консультації, в ході яких дає настанови і відповіді на питання, що виникають у студентів.

У процесі практики студент веде щоденник, у якому записує завдання та висвітлює їх виконання. Нотатки у щоденнику після перевірки підтверджуються керівником практики від закладу культури (організації).

Поперед усього студент повинен отримати на своєму робочому місці інструктаж з охороні праці та техніці безпеки, ознайомитися з функціями підрозділу, де він проходить практику, визначити свої права та обов’язки і роль, яку йому призначено в структурі закладу культури (організації).

На початку практики студентові організується ознайомлювальна екскурсія по территорії бази практики задля забезпечення достатньої уяви про заклад культури (організацію), його структуру, взаємодію окремих підрозділів, діючу систему управління.

Під час практики студентом-практикантом виконується низка завдань, що передбачено програмою організаційно-методичної практки.

Адміністрація бази практики може залучати студента-практиканта для надання допомоги штатним працевннкам, але характер такої праці повинен відповидати профілю навчання і не заважати виконанню програмних завдань.

По закінченні практики керівники від бази практики затверджують звітну документацію студента-практканта і надають відгук до його роботи.

З боку кафедри менеджменту соціально-культурної діяльності здійснюється систематичний контроль за ходом практики. В останній день практики студенти повинні захистити звіти про практику, для чого на кафедру менеджменту соціально-культурної діяльності подається повний комплект підзвітної документації.