Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKTIKA_4_KURS.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.09 Mб
Скачать
    1. Автомобільні дороги

За проектами інституту побудовано і реконструйовано більше як 115 тис.км. доріг.

Значне місце в роботі інституту в 70-90 роках постало розроблення документації на будівництво та реконструкцію доріг першої категорії з багато смуговим рухом, які становлять основу дорожньої мережі України:

  1. Київ – Львів – Чоп;

  2. Санк – Петербург – Київ – Одеса;

  3. Київ – Харків – Ростов-на-Дону;

  4. Київ – Знамянка – Донецьк – Маріуполь;

  5. Дніпропетровськ – Запоріжжя;

  6. Москва – Харків – Сімферополь;

  7. Сімферополь – Євпаторія;

  8. Донецьк – Артемівськ;

  9. Київ – Луганськ – Ізварине.

Побудовані об’їзні дороги міст: Київ, Львів, Рівне, Житомир, Донецьк, Вінниця, Чернігів, Коростишів, Васильків, Бердичів, Бровари, Лубни, Корець та інших.

Розроблені схеми розміщення комплексів сервісу на дорогах.

Великі і відповідальні роботи виконані інститутом під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, стихійного лиха в Закарпатській області.

Із схваленого оцінкою інститутом складена раціональна мережа доріг місцевого значення усіх адміністративних районів України.

Розроблена перед проектна документація для техніко-економічного обґрунтування будівництва Південної Транс’європейської автомагістралі на ділянці Західний кордон України – м. Київ; ТЕО будівництва магістральної дороги Львів – Кроповець, реконструкція автомобільної дороги Київ – Одеса на ділянці Жашків – Червонознам’янки:

Велика робота проведена при створенні Концепції розвитку мережі магістральних доріг України, а також Програми створення та функціонування національної мережі міжнародних транспортних коридорів в Україні.

В цих та інших роботах впроваджені найпрогресивніші методи дорожнього проектування і будівництва : прокладання доріг в обхід населених пунктів, насичення дороги транспортними розв’язками в різних рівнях, сучасні конструкції обгородження доріг, використання геотекстилю, нових матеріалів. Багато умов приділено екологічній безпеці та безпеці дорожнього руху. Детально розроблені питання сервісу на дорогах.

Міжнародні і національні транспортні коридори:

    1. Мости та інші штучні споруди

Проводиться розробка проектно-кошторисної документації для будівництва (реконструкції) і ремонту мостів, шляхопроводів, естакад, пішохідних мостів, підземних переходів, водопропускних труб, підпірних стін, берегоукріплюючих споруд.

Для мостів і шляхопроводів передбачається використання уніфікованих залізобетонних елементів з високим рівнем збірності. Широке застосування в проектах знайшли конструкції нерозрізних прольотних будов за схемою 33+П+42+33 зі збірних залізобетонних коробчастих блоків, що монтуються навісним способом, нерозрізних прольотних будов за схемою 18+П+24+18 із пустотних плит.

За розробками інституту підприємства будівельної індустрії випускають збірні залізобетонні конструкції прольотних будов, тротуарних блоків, та інших елементів у тому числі зі скороченим армурованням, що забезпечує економію металу.

Складні проектно-вишукувальні роботи виконані для будівництва великих мостових переходів через річку Десна біля м. Чернігова, Корона, Остра, Новгород, Сіверського та с.м.т. Сосниця, р. Прут біля м. Спетина, р. Тиса біля м. Виноградове, р. Сіверський Донець біля м. Щастя, р. Західний Буг біля м. Ягодина та Південний Буг біля м. Вознесенськ.

Розроблені проекти і побудовані на дорогах України шляхопроводи на низці транспортних розв’язок в різних рівнях.

Наприклад реконструкція автомобільної дороги Київ – Одеса на ділянці Жашків – Червонознам’янки:

В місцях перетину річок, залізниць і автодоріг з високою інтенсивністю руху запроектовано  12 мостів та 29 шляхопроводів. 

Мости і шляхопроводи,  які розташовані на основній дорозі, в перше в Україні  розраховані на пропуск рухомого навантаження класу А-15. Основні статичні схеми штучних споруд температурно-нерозрізні, окремі нерозрізні та рамні. Прольотні будови виконані із залізобетону, збірного залізобетону та стале-залізобетонні. Опори споруд монолітні та збірно-монолітні. Основа фундаментів із застосуванням забивних і буро набивних паль. Гідроізоляція плити прольотної будови виконана наплавляємою. 

Для забезпечення високої якості і довговічності штучних споруд на автодорозі Київ-Одеса в проектах широко застосовані сучасні матеріали, конструкції та технології. 

Одним із вразливих і слабких місць при експлуатації штучних споруд, побудованими за діючими типовими проектами і традиційними рішеннями є мостове полотно, куди входять в першу чергу гідроізоляція, деформаційні шви, система водовідводу, конструкція покриття, захисних шарів, відсутність антикорозійного захисту бетону, недостатній антикорозійний  захист металевих конструкцій.

 

На штучних спорудах автомобільної дороги для металевих конструкцій застосовані фарби з захисними функціями по довговічності не менше 10 років (в більшості 12-15 років), на основі акрилових і поліуретанових композицій. Передбачено, що бар’єрна огорожа і перила будуть оброблятись гарячим або холодним цинкуванням, а потім деякі елементи, наприклад, перила і стійки, фарбуватись. Мінімальна товщина антикорозійного покриття в проектах прийнята не менше 225 мкр.

Для забезпечення безаварійного руху автотранспортних засобів проектною документацією передбачено:

- влаштування додаткових смуг на підйом в місцях з поздовжнім похилом більш 35%;

-  укріплення узбіччя асфальтобетоном;

-  влаштування площадок для стоянки автомобілів;

- будівництво в місцях перетину значних потоків автотранспорту, транспортних розв’язок в різних рівнях;

- влаштування металевого бар’єрного огородження на узбіччях і розділювальній смузі;

-  організація штучного освітлення дороги на ділянках, що проходять в межах населених пунктів;

- встановлення знаків з плівкою, що має високі  світлоповертальні характеристики;

- влаштування дорожньої розмітки із фарб і матеріалів, що володіють високими зносостійкими і світлоповертальними характеристиками.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]