Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Fizika_chastina_2.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
7.57 Mб
Скачать

Опис приладу

У роботі використовується вимірювальний мікроскоп 1 (рис. 3), перед тубусом якого розміщуються закріплені в обоймі 2 скляні плоскопаралельний світлофільтр 3 та лінзу 4. Світлофільтр відіграє також роль плоскопаралельної пластинки, до якої притискується сферична поверхня опуклої лінзи великого радіуса кривини. Між лінзою та пластинкою утворюється повітряний зазор – плівка змінної товщини. Щоб збільшення лінзи не вносило похибки під час визначення R та , інтерференційні смуги краще всього спостерігати через плоскопаралельну пластинку, а не крізь лінзу.

Рис. 3.

Світло від джерела 5 проходить крізь плоскопаралельний світлофільтр і падає на лінзу. У цьому випадку будемо спостерігати в полі зору мікроскопа результат інтерференції променів, відбитих від верхньої та нижньої меж повітряного зазору.

Обойма утворює з площиною предметного столика невеликий кут (до 25о).

Порядок виконання роботи

1. Закріпити в обоймі лінзу та плоскопаралельний світлофільтр і помістити обойму на середину предметного столика мікроскопа.

2. Злегка зміщуючи обойму, навести поле зору мікроскопа на кільця. Сфокусувати мікроскоп так, щоб кільця Ньютона було чітко видно. В центрі картини повинна бути темна пляма, навколо якої розміщуються концентричні світлі і чорні кільця, ширина та інтенсивність яких поступово зменшуються з віддаленням від центральної плями. Якщо в центрі спостерігається світла пляма, то це означає, що між поверхнями лінзи та пластинки є пилинка, яку потрібно зняти щіточкою.

3. У полі зору мікроскопа крім кілець Ньютона спостерігається також нерухома цифрова шкала (рис.4), за допомогою якої виконуємо вимірювання.

Рис. 4.

4. Вимірювати по 5 разів діаметри 5-го та 3-го темних кілець. Оскільки смуги кілець мають скінчену ширину, то відлік треба брати посередині смуги. В табл.1 записати цифрові значення відліку, а потім розрахувати діаметри кілець у метрах, враховуючи, що ціна 5-го кільця дорівнює 123 – 56 = 67 поділок, тобто 67 поділок помножити на 25 10-6 м/под.=1,68 .10-3 м.

5. Обчислити радіус 5-го та 3-го кілець.

6. Обчислити радіус кривизни лінзи згідно з формулою(8).

7.Підрахувати похибки вимірювань.

Таблиця 1

Відлік для п’ятого кільця

d5,

мм

r5,

мм

r5,

мм

(r5)2,

мм

Відлік для третього

кільця

d3,

мм

r3,

мм

r3, мм

(r3)2,

мм

R, мм

справа

зліва

справа

зліва