Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л3.Напр.роз.кузовів.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
13.22 Mб
Скачать

Північна Америка

Автомобілі виробництва Японії, Латинської Америки і Австралії в ці роки продовжували перебувати під найсильнішим впливом американського автопрома, що дозволяє розглядати їх спільно з американськими.

Chevrolet Impala 4-Door HT.

"Шевроле" моделі 1960 року - приклад "перехідного" стилю рубежу п'ятдесятих і шестидесятих років.

FQRustyChevy ImpalaSide 1963 року.

У Північній Америці з прийнятим там щорічним оновленням дизайну першими автомобілями шестидесятих років в основному стали дещо видозмінені моделі самого кінця п'ятдесятих, точніше - 1959 модельного року. Основними відмінностями сталі розташування фар і грат радіатора в один ряд на абсолютній більшості моделей, лобові стекла зі зменшеним вигином - або вже майже плоскі, або перехідного від панорамних типу, що лише злегка заходять на боковину, хвостові кілі різко зменшеного розміру і що отримали майже повсюдне поширення плоскі дахи.

Chevrolet Impala

"Шевроле" 1962, 63 і 64 модельних років - навпроти, вже типові представники стилю першої половини шестидесятих років. 1962 рік

Характерний стиль першої половини шестидесятих, що почався у більшості фірм з моделей 1962 модельні роки, можна назвати "спрощеним".

Для більшості автомобілів цього періоду характерні прості обводи, необхідний мінімум хрому, відносно тонкі і прості бампера, скромність і лаконічність екстер'єру і інтер'єру.

Деякі моделі в цей період стали виглядати практично "по-європейськи" - наприклад, Plymouth Valiant, що пов'язано з ростом інтересу до компактних автомобілів, що відзначається з кінця п'ятдесятих років, і посиленням конкуренції з недорогими імпортними європейськими моделями.

Ford-Falcon-4dr-Sedаn

Ford Falcon - компактна модель 1960 року фірми "Форд".

Найбільш суттєвою новинкою 1960 модельного року стала поява в модельних рядах усіх провідних виробників так званих "компактних" моделей, націлених проти тих, що імпортуються в США невеликих і економічних автомобілів європейського виробництва, таких, як "Фольксваген-жук". За розміром вони істотно перевершували європейський імпорт і мали довжину близько 4,5 - 4,8 м Таким чином, на практиці це були великі, за сучасними мірками, автомобілі, розміром з радянську "Волгу" або трохи менше. Підвищений інтерес до "компакт-дисків" буде характерний для усього десятиліття.

Дещо пізніше, до 1962 модельного року, з'явилися "среднеразмерные" моделі, першій з яких був Ford Fairlane. Вони мали проміжний розмір між "компактними" і "повнорозмірними" автомобілями і заповнили нішу між ними. При середній довжині близько п'яти метрів, вони відповідали звичайним американським автомобілям початку-середини п'ятдесятих років, що було вдалою концепцією, тому "среднеразмерники" швидко завоювали популярність.

В той же час, в цілому для американських моделей шестидесятих років був характерний постійний ріст розмірів. Повна довжина так званих "автомобілів стандартного розміру" (standard - sized cars - вони ж "повнорозмірні", "fullsize") з 1960 по 1969 виросла в середньому з 5,3 до 5,8 метра, приблизно аналогічними були і масштаби росту моделей інших класів. Одночасно, росли робочий об'єм і потужність двигуна - на "повнорозмірних" автомобілях до кінця десятиліття, скажімо, ставилися практично виключно двигуни V8, рядні "шестірки" стали в цьому класі рідкістю.

Цікавий був набір кузовів, характерний для американських автомобілів шестидесятих. Чи не більшість серед них складали хардтопы - двох- і чотирьохдверні. Якщо в попереднє десятиліття цей кузов ще зберігали деякий наліт престижності, то в шестидесяті двухдверные і чотирьохдверні хардтопы були в модельних рядах усіх виробників. Найбільш поширені були двухдверные хардтопы. Традиційні стійкові седани і купе в ці роки пропонувалися практично виключно в качесвте бюджетних моделей, або зрідка використовувалися для спортивних модифікацій із-за меншої в порівнянні з хардтопами маси. З автомобілів високих класів, стійкові кузови зустрічалися, мабуть, лише на лімузинах, зробити які хардтопами дуже складно технічно. У іншому, особливих змін в порівнянні з п'ятдесятими роками не сталося, хіба що ще більше скоротилася різноманітність і кількість кабріолетів, що випускалися, та практично зникли хардтопи-універсали.