Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л3.Напр.роз.кузовів.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
13.22 Mб
Скачать

1960 Imperial Crown.

Моделі корпорації "Chrysler" не поспішали розлучатися з плавниковою стилістикою. Imperial, 1961 рік.

Що стосується дизайну, то він мінявся швидко. У шестидесяті роки кожен з американських виробників намагався створити свій, впізнанний стиль, тому дуже складно дати йому загальну характеристику. Для цього було б необхідно дати повний опис усіх модельних рядів усіх американських виробників. Тому обмежимося лише загальним оглядом.

Марки концерну "Крайслер" до 1963-64 модельних років в цілому зберігали стилістику, досить близьку до кінця п'ятдесятих років, задану головним стилістом компанії Вирджилом Экснером.

Ford Thunderbird Hardtop на початку шестидесятих зберігав плавники, але вже у рамках абсолютно іншого стилю.

"Форди", навпаки, придбали підкреслено-футуристичный дизайн, з незграбнішими обводами і акцентом на мотивах ракетно-космічної техніки, зокрема, величезними круглими задніми ліхтарями, що імітують ракетний вихлоп.

Ford Galaxie - 1963

Найбільш характерним прикладом цього стилю була модель Ford Thunderbird 1961-63 років, яка окрім величезних задніх ліхтарів мала загострену носову частину і (у варіанті кабріолета) що повністю забирається електроприводом у багажник м'який верх.

Lincoln Continental початку шестидесятих.

Imperial Crown 1965 року.

Створений тим же дизайнером "Импириэл" від "Крайслера".

Дуже важливим і таким, що зробив дуже помітний вплив на стиль як шестидесятих, так і сімдесятих років автомобілем був Lincoln Continental (Lincoln - одна з марок, належних Ford Motors), створений дизайнером Элвудом Энджелом до 1961 модельного року. Цей автомобіль відрізняли чисті, прості і оригінальні обводи кузова.

Він не лише задав напрям дизайну "Линкольнов" (а також багато в чому і "Меркури", марки Ford Motors, що займала середню цінову категорію) на найближчі десятиліття (остання модель цієї марки з висхідним до моделі 1961 року дизайном випускалася до 1981 року), але і визначив фірмовий стиль автомобілів "Крайслер", оскільки Элвуд Энджел пізніше перейшов на роботу в цю корпорацію, і нові моделі "Крайслера", "Импириэла" і інших належних її марок придбали чималу схожість з "Линколнами" - ті ж плоскі борти, спереду і що ззаду виходять за габарит власне машини, оперізувальні боковини хромовані молдинги, аналогічне оформлення бамперів, і так далі. Таким чином, роботи Энджела зробили дуже значний вплив на американський автомобільний дизайн.

Автомобілі GM в основній своїй масі вже до 1962 модельного року придбали типову для шестидесятих років незграбну зовнішність, прикладом якої може служити описаний вище "Опель Рекорд" - фірма "Opel" є європейською філією General Motors і в ті роки в питаннях стилю досить точно наслідувала американські моделі компанії.

Cadillac Bonneville at Power Big Meet 2005 року.

Ближче до середини шестидесятих років, стиль американських автомобілів став ставати складніше. Pontiac Bonneville був одним з характерних представників автомобілів тих років.

Ближче до середини шестидесятих, стиль американських автомобілів почав ускладнюватися. Форми стали химернішими, ускладнилася пластика кузовних панелей.

Pontiac Bonneville –А 1965 року.

Складна пластика боковини була характерна для середини шестидесятих взагалі, а для автомобілів "Понтіак" стала свого роду "візитною карткою".

З'являються складні рельєфи на боковинах кузовів. Бампера починають збільшуватися в розмірі і ставати усе більш складними за формою, широко распространелись інтегровані бампера. Входить в моду оформлення передка з вертикальним розташуванням спарених по дві фар, уперше в Америці що з'явилося на "Кадилаках" в 1964 модельному році - хоча не усі виробники приймають цю стилістику, вона була дуже широко поширена в середині шестидесятих.

У шестидесяті роки з новою силою почалася "війна моторів" - боротьба між конкуруючими виробниками за підвищення потужності двигунів серійних автомобілів. Швидкість і потужність перетворюються в Америці в ці роки в справжній культ.

Ford Mustang 2D Hardtop 1965 року.

"Мустанг" першого покоління.

До середини шестидесятих, в моду входить спортивний стиль. Упродовж ряду років з 1964 року користувався величезним успіхом американський "псевдоспортивний" автомобіль Ford Mustang і його аналоги, що дістали загальну назву "автомобілів-поні" (pony cars), до числа яких входили такі моделі, як Plymouth Barracuda і Chevrolet Camaro. Це були "компактні", за американськими мірками, автомобілі, з динамічним, "псевдоспортивним" дизайном і динамікою дещо краще, ніж у сімейних седанов. По-справжньому потужних двигунів на ці автомобілі зазвичай не ставили, або вони були доступні тільки в найвищих комплектаціях, але яскравий дизайн дуже притягав молодих покупців, забезпечивши "поні" рекордні продажі. Наприклад, прем'єра "Мустанга" в середині 1964 року була однією з найбільш успішних за всю історію автомобільної промисловості.

Pontiac GTO 389 Tri-Power 1964 року першого покоління виглядав як звичайний двухдверний хардтоп свого часу.

Pontiac GTO 65.

Друге покоління отримало агресивніший стиль з модними в ті роки спареними у вертикальній площині фарами.

У ті ж роки з'являються "мускулисті автомобілі" - muscle - cars, "среднеразмерные" серійні двухдверные моделі з дуже потужними двигунами, запозиченими у набагато більших машин. До цих автомобілів відносилися такі моделі, як Pontiac GTO, Oldsmobile 442, Buick Gran Sport, Dodge Coronet R/T, AMC Rambler Rebel, пізніше - Plymouth Roadrunner, Dodge Charger, Ford Fairlane 427, Mercury Cyclone і багато інших.

До "мускулистих автомобілів" відносили також і деякі модифікації серійних компактних (наприклад, Dodge Dart GTS) або повнорозмірних (Chevrolet Impala SS) автомобілів.