Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.docx
Скачиваний:
70
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
211.77 Кб
Скачать

Визначення необхідності капітального ремонту

Попереднє діагностування двигуна на предмет проведення капітального ремонту проводиться по наступних параметрах. Про надмірний знос вкладишів і шийок колінчастого валу і (або) інших підшипників ковзання, як правило, свідчать стукоти в кривошипно-шатунном механізмі і знижений тиск в системі мастила. Стукоти розрізняють за допомогою стетоскопа (тут і далі див. табл. 1); тиск вимірюється манометром. Ознаками сильного зносу деталей цилиндро-поршневої групи (ЦПГ) є велика витрата масла (понад 0,7-1,0 л/1000 км.), характерний сизий дим у відпрацьованих газах і низька компресія (тиск в циліндрі в кінці такту стиснення). Іноді причинами диму і надмірної витрати масла можуть бути втрата еластичності маслос'емних ковпачків клапанів і “закоксовиваніє” масляними відкладеннями маслос'емних поршневих кілець, а падіння компресії - прогар клапанів або прокладки ГБЦ. Такі несправності усуваються в рамках середнього ремонту. Компресія вимірюється компресометром, а причина її зниження встановлюється за допомогою пневмотестера. Огляд поверхонь циліндрів на предмет наявності задирів проводиться з використанням ендоскопа.

Остаточне рішення про проведення капітального ремонту в повному об'ємі ухвалюється, як правило, при дефектації (див. нижчий) після вимірів зносу і биття шийок колінчастого валу і зносу циліндрів, що проводяться з використанням відповідного мікрометра, або вимірювальної скоби, стрілочного індикатора і нутроміра. Крім того капітальний ремонт проводиться у випадках заклинювання двигуна, обриву шатуна, руйнування поршнів, оскільки колінчастий вал і блок циліндрів отримують серйозні пошкодження.

I. Характеристика, будова та призначення насоса автомобіля КамАз

Масляний насос слугує для примусової подачі мастила до найбільш напружених деталей двигуна, а також до приборів його очистки й охолодження.

На автомобільних двигунах використовуються масляні насоси шестеренчестого типу, одно- або двух секційні. Їх встановлюють в піддоні картера (Автомобілі ГАЗ-24(Волга), КамАЗ-5320) або з зовнішньої сторони на картері (автомобілі ГАЗ-53А, Зил-130). Не залежно від місця розташування його всмоктуюча площина завжди з’єднується трубопроводом з маслозабірником, зануреним у масло або плаваючим на поверхні масла.

Двохсекційний масляний насос двигуна автомобіля КАМАЗ (мал.1) шестерінчастого типа, має передавальне число приводу 1,075 від шестерні колінчастого валу, прикріплений до нижньої плоскості блоку-картера. Для забезпечення бічного зазору між зубами шестерні 5 приводу і шестерні колінчастого валу, рівного 0,15...0,35 мм, між блоком-картером і насосом може встановлюватися сталева прокладка.

Чавунні корпуси 8 і 14 нагнітаючу і радіаторну секцій разом з проставкой 11 з’єднано болтами 3 та 16. Потрібна герметичність з'єднання досягається без прокладок ретельною обробкою стикової площини. Висока точність виготовлення деталей і відсутність прокладок дозволяють витримати зазори по торцях шестерні: 0,05...0,124* мм для тієї, що нагнітає і 0,045...0,102 мм для радіаторної секцій, що запобігає перепусканню масла з нагнітальних порожнин у всмоктуючі Провідні шестерні 9 і 28 обох секцій закріплені на валику 33, який обертається в бронзових втулках, запресованих в отвори корпусів. Ведені шестерні 10 і 13 разом, із запресованими в них бронзовими втулками обертаються на загальній осі 12. До втулок відомих шестерень підводиться масло через радіальні свердління в них між зубами шестерень

Масло з піддона через нерухомий масло приймач з сітчастим фільтром надходить в всмоктуючу порожнину радіаторної секції. Звідси менша частина масла подається до центрифуги, більша частина через з’єднувальні отвори, а через проставку попадає до всмоктуючу порожнину радіаторної секції і її шестернями подає в систему мащення.

В корпусі 14 радіальної секції масляного насоса знаходяться різьбові отвори для пробок 21, 26 и 22 запобіжних клапанів і клапана 23 системи мащення, причому запобіжний клапан 17 розташований в корпусі радіаторній секції, а запобіжний клапан 32 и клапан 23 — в корпусі нагнітаючої секції

Запобіжні клапани обох секцій відрегульовані на тиск відкриття 850...950 кПа. Клапан 23 змащувальних системи починає відкриватися при тиску масла в головній магістралі, рівному 400... 450 кПа.

Мал. 1: Масляний насос автомобіля КАМАЗ

1 — ведена шестерня приводу масляного насоса;

2 — сегментна шпонка веденої шестерні;

3 — корпус нагнітаючої секції з втулкою в зборі;

4 — пробка масляного каналу радіаторної секції;

5 — настановний штифт;

6 — настановна втулка корпусу нагнітаючої секції;

7 — шестерня ведена нагнітаючій секції в зборі;

8. 10— втулок осі ведених шестерень;

9 — проставка масляного насоса;

11 — вісь ведених шестерень;

12 — ведена шестерня радіаторної секції в зборі;

13 — корпус радіаторної секції з втулкою в зборі;

14, 36 — шайби замкові;

15, 37 — болти стяжні масляного насоса;

16 — клапан запобіжний радіаторній секції;

17 — пружина запобіжного клапана;

18. 24. 26 — шайби регулювальні;

19. 25 — прокладки пробки запобіжного клапана;

20 — пробка запобіжного клапана;

21 — пробка клапана змащувальної системи;

22 — клапан змащувальної системи;

23 — пробка запобіжного клапана нагнітаючої секції;

27 — пружина клапана змащувальної системи;

28 — пружина запобіжного клапана нагнітаючої секції;

29 — втулка валика масляного насоса;

30—шестерня ведуча радіаторної секції;

31 — валик провідних шестерень;

32 — сегментна шпонка провідної шестерні радіаторної секції;

33 — провідна шестерня нагнітаючої секції;

34 — клапан запобіжний нагнітаючій секції;

35 — пробка масляних каналів нагнітаючої секції;

38 — втулка валика масляного насоса

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]