Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опор.конспект лекцій Логіст..doc
Скачиваний:
167
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
5 Mб
Скачать

11.2. Транспортна характеристика вантажів

Вантаж – це відповідна вага і габарити будь-чого, прийняті перевізником для переміщення в просторі.

Якщо вантаж для перевезення запакований у відповідну тару, на ньому проставлене маркування відповідно до правил, знаходиться в належному кондиційному стані і може бути збережений при перевезенні, то вважається, що він знаходиться в транспортабельному стані.

Транспортна характеристика вантажу – сукупність властивостей вантажу, що визначають умови і техніку його перевезення, перевантаження і зберігання.

Найбільш зручна транспортна класифікація, застосовується в морському транспорті, де всі вантажі діляться на групи:

1. Масові:

1.1. Насипні (зерно, насіння с/г культур)

1.2. Навалочні (вугілля, пісок, гравій та ін .

1.3. Наливні (нафта, вода та ін)

1.4. Лісові (ліс, пиломатеріали та ін)

2. Загальні чи штучні (мішки, ящики та ін)

3. Особливо режимні (тварини, радіоактивні матеріали та ін).

Усі вантажі, що приймаються до перевезення, повинні мати маркування (знаки, малюнки, написи та ін).

Маркування наносять так, щоб воно було добре видне і зберігалось до кінця перевезення.

Розрізняють маркування:

1. Товарне (фабричне) – складається з найменування виробу, його сорту, назви виробника та його адреси та ін.

2. Відправне – вказується номер місця (в чисельнику) і кількість місць (в знаменнику), найменування відправника та отримувача, пункт відправлення і призначення.

3. Спеціальне (попереджувальне) – вказує умови збереження вантажу і поводження з ним у дорозі та під час вантажних операцій.

4. Транспортне – наноситься відправником у вигляді дробу (в чисельнику – порядковий номер, за яким вантаж прийнятий до перевезення по книзі відправлень, в знаменнику - кількість місць даного вантажу), і поряд з дробом -номер вантажної накладної, наприклад, = 345584. Це маркування наносять на вантажні місця незалежно від відправного маркування.

На тарно-штучних вантажах вказується маса брутто і нетто.

Масу вантажу визначають як при прийнятті його від вантажовідправника, так і в процесі перевезення. Маса різноманітних вантажів може змінюватись в результаті втрат, які називаються утрускою, усиханням, розпиленням і

витіканням. Перелік вантажів і допустимі норми їх втрат при перевезенні наводяться в загальних правилах перевезення вантажів для різних видів транспорту. Розмір норм витрат залежать від характеру вантажу, відстані, умов перевезень і коливається в досить широких межах (від 0,1 до 3,4%). Норми витрат не застосовують при перевезенні вантажу в герметичній тарі, рідини в скляній тарі, гігроскопічних вантажів, а також вантажів, товарні одиниці яких не вимірюються масово, наприклад, сантехніка, посуд тощо.

11.3. Категорії транспортної логістики

Практикою міжнародної торгівлі розроблені стандартні вимоги базисних умов постачання «Інкотермс», де визначені обов'язки продавця і покупця товару щодо фрахтування суден, страхування вантажу, розподілу між продавцем і покупцем ризиків втрат товару, їх зобов'язання щодо сплати за перевезення і перевантаження вантажу, виконання митних процедур та інших робіт.

В транспортній логістиці застосовуються терміни:

1. Маршрут руху – шлях, який проходить транспортний засіб при виконанні перевезення. Маршрути бувають:

1.1. Маятникові - коли транспортний засіб робить пробіги з вантажем і холостий пробіг по одному шляху.

1.2. Кільцеві - рух транспортного засобу відбувається по замкнутій траєкторії.

2. Контрейлерні перевезення – це перевезення на залізничній платформі великих вантажних автомобілів, причепів, напівпричепів до місця призначення.

3. Мультимодальний транспортний вузол - сукупність складського господарства, терміналів, під'їзних шляхів, транспортних розв'язок, логістичного центру (єдиний оператор), що передбачає комплексне обслуговування декількох видів транспорту.

4. Інтермодальні перевезення - змішані перевезення з використанням декількох видів транспорту, які організовує єдиний оператор.

5. Індикатори обережного ставлення до вантажу - пристрої, які встановлюють в тару, що дозволяється фіксувати в дорозі факти ударів, падіння, недопустимих нахилів вантажу.

6. Надувні транспортні пакети - це пакети, які в здутому стані розміщуються між вантажними одиницями і потім надуваються від компресора. Вони запобігають пошкодженню вантажу при транспортуванні.

7. Трейлер - спеціальний багатоосний причеп або напівпричеп, призначений для перевезення об’ємних та важких вантажів, які не діляться, наприклад, металевий каркас мосту.

8. Тягач сідельного типу - тягач, який працює з причепами, напівпричепами, що приєднується до них за допомогою спеціального пристрою – сідельно-зціпного механізму.

9. Чартер – угода між власником транспортного засобу і тим, хто його фрахтує, на оренду всього засобу або його частини на визначений рейс.

10. Коносамент – документ, який надається перевізником вантажу власнику вантажу; застосовується , в основному, в морських перевезеннях.

11. Каботаж – це вид плавання комерційних вантажних суден між морськими портами однієї країни. Розрізняють малий каботаж – це плавання в межах портів одного морського басейну, великий каботаж – це плавання в межах портів декількох морських басейнів.

12. Транспортний коридор – сукупність шляхів і їх інфраструктури для різних видів транспорту в одному напрямку.