Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опор.конспект лекцій Логіст..doc
Скачиваний:
167
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
5 Mб
Скачать

Тема 4. Взаємодія міксів логістики, менеджменту

та маркетингу

4.1. Поняття логістичного менеджменту

4.2. Організаційна структура логістичної системи

4.3. Функціональний взаємозв’язок логістики та маркетингу

4.1. Поняття логістичного менеджменту

Мікс – набір категорій (основних ознак, понять) зазначеної області знань, що визначає її зміст (MIKS – англ. змішувати).

Взаємодія міксів передбачає встановлення алгоритму дій при вирішенні проблеми, якщо при цьому можуть бути застосовані знання з декількох наук.

Мікс менеджменту визначається поняттями: місія, мета, структура, технологія, комунікація, планування, організація тощо.

Мікс логістики визначається поняттями : потоки, запаси, ЛО, система та ін.

Логістичний менеджмент – це вміння досягати поставлених цілей за рахунок використання знань з логістики та менеджменту, та застосовувати ці знання в практичній діяльності.

Основа логістичного менеджменту – це підприємство, через яке проходять потоки і яке характеризується формою власності, видом діяльності, розмірами підсистем, ресурсами .

Логістичний менеджмент розділяє логістичну роботу на складові частини – логістичні завдання, які складаються з ЛО.

Логістичні завдання - частина роботи, яка повинна бути виконана встановленим способом і у відповідні терміни в ЛС.

Планування, організація і контроль логістичного завдання – це вертикальний розподіл праці в ЛС, а управління логістичним завданням (виконання ЛО) – горизонтальний розподіл.

В ЛС створюються комунікаційні мережі, які встановлюють інформаційні зв’язки між елементами системи, у відповідності з задачами, які стоять перед системою. По комунікаційним мережам рухаються інформаційні потоки (ІП).

4. 2. Організаційна структура логістичної системи

До складу ПУ може входити служба логістики (СЛ), яка має справу з ендогенними (внутрішніми) і екзогенними (зовнішніми) інформаційними потоками.

Керівник СЛ підпорядкований директору, він дає рекомендації блоку управління (БУ) по оптимальному управлінню матеріальними і фінансовими макро- і мікро потоками.

СЛ – елемент ПУ логістичної системи, який створений для збору і аналізу релевантних (таких, що відносяться до справи) ІП.

Служба складається з секторів:

1. Збору і аналізу ендогенних ІП.

2. Збору і аналізу екзогенних ІП.

3. Системного аналізу.

Перший та другий сектори передають необхідну по проблемі інформацію в сектор системного аналізу, який застосовуючи математичні методи і комп’ютерні програми, вирішує цю проблему і передає результати керівнику СЛ.

ПУ складається з елементів: БУ, куди входять: директор, його заступник, економічні і технічні служби; СЛ; відділ маркетингу; відділ кадрів.

ЛС складається з трьох обов’язкових підсистем: ПП, ПВ, ПЗ і однієї необов’язкової (ПВ), яка з’являється, якщо підприємство займається виробничою діяльністю.

Логістики мають повноваження на отримання ендогенної інформації від елементів ЛС, їх обов’язки визначає керівник СЛ.