Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
~WRL3743.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
89.2 Кб
Скачать

3.3. Державна реєстрація фізичних осіб-підприємців

Підприємець – особа, яка професійно займається підприємницькою діяльністю – приватним виробництвом, торгівлею, посередництвом, наданням послуг та ін. Підприємцем, як господарюючим суб'єктом, може бути:

  • громадянин, який здійснює самостійну підприємницьку діяльність без створення юридичної особи ("фізична особа");

  • юридична особа незалежно від форми власності, що займається діяльністю з виробництва, реалізації, придбання товарів (робіт, послуг);

  • група юридичних або фізичних осіб, якщо одна або кілька з них має вирішальний вплив на їхню господарську діяльність (на підставі володіння акціями, права використання активів тощо) [20, 137].

  1. Метою реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб є надання офіційного статусу підприємцеві для реалізації його прав і обов’язків. Реєстрація є необхідною процедурою для кожного, хто бажає провадити підприємницьку діяльність [21,139]. Правове значення державної реєстрації полягає в тому, що в результаті самої державної реєстрації фізична особа набуває статус суб’єкта господарювання (підприємництва). Якщо фізична особа не здійснила державної реєстрації як суб’єкта підприємництва, незважаючи на фактичне зайняття підприємницькою діяльністю, така особа не набуває статусу суб’єкта господарювання (підприємця).

Закон пов’язує виникнення статусу підприємця не з фактичним заняттям підприємництвом, а з державною реєстрацією як суб’єкта підприємництва. Загальні правила державної реєстрації суб’єктів господарювання містяться в ст.58 Господарського кодексу України. Процедура державної реєстрації регламентується Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" [4].

Для проведення державної реєстрації фізична особа, яка має намір стати підприємцем, та має реєстраційний номер облікової картки платника податків, або уповноважена нею особа повинна подати особисто (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення або в разі подання електронних документів подати опис, що містить відомості про надіслані електронні документи, в електронній формі) або через уповноважену особу державному реєстратору за місцем проживання такі документи:

  • заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця, до якої може бути подана як додаток заява щодо обрання фізичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику;

  • копію документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків;

  • документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця;

  • нотаріально посвідчену письмову згоду батьків (усиновлювачів) або піклувальника, або органу опіки та піклування, якщо заявником є фізична особа, яка досягла шістнадцяти років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю.

Якщо документи для проведення державної реєстрації подаються заявником особисто, державному реєстратору додатково предʼявляється паспорт громадянина України або паспортний документ іноземця.

Документи, які подаються для проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця, приймаються за описом, копія якого в день надходження документів видається (надсилається поштовим відправленням) заявнику з відміткою про дату надходження документів.

Дата надходження документів на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця вноситься до журналу обліку реєстраційних дій.

Перед початком реєстрації, підприємець повинен визначити види діяльності якими він буде займатись, та внести їх в реєстраційну картку. Види діяльності вибирають відповідно до КВЕД ( Класифікатора видів економічної діяльності). Фізична особа - підприємець може вибрати один або декілька видів діяльності, для того щоб пізніше не довелося вносити зміни до державного реєстру при зміні виду діяльності.

Строк державної реєстрації фізичної особи - підприємця не повинен перевищувати два робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця.[4,43]

Підставами для відмови у проведенні державної реєстрації фізичної особи - підприємця є:

  • невідповідність відомостей, які вказані у реєстраційній картці на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця, відомостям, які зазначені у документах, що подані для проведення державної реєстрації;

  • наявність обмежень на зайняття підприємницькою діяльністю, які встановлені законом, щодо фізичної особи, яка має намір стати підприємцем;

  • наявність в Єдиному державному реєстрі запису, що заявник є підприємцем.

Відмова у проведенні державної реєстрації фізичної особи-підприємця з інших підстав не допускається.

Після усунення причин, що були підставою для відмови у проведенні державної реєстрації фізичної особи - підприємця, фізична особа може повторно подати документи на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця, які розглядаються у порядку, передбаченому цим Законом для проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця.

Відмову у проведенні державної реєстрації фізичної особи - підприємця може бути оскаржено у суді.

Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації фізичної особи - підприємця зобов'язаний передати відповідним органам статистики, доходів і зборів, Пенсійного фонду України повідомлення про проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру та відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця для взяття фізичної особи - підприємця на облік.

До відповідного органу доходів і зборів одночасно з відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця державним реєстратором передається електронна копія заяви щодо обрання спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційної заяви про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість, виготовлена шляхом сканування, якщо такі заяви були подані як додаток до реєстраційної картки.

Взяття на облік за основним місцем обліку фізичної особи - підприємця здійснюється після її державної реєстрації органом державної податкової служби за місцем її державної реєстрації на підставі:

  • відомостей з відповідної реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця;

  • відповідного повідомлення державного реєстратора про судове рішення щодо відміни державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця та внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру.

Органи державної податкової служби здійснюють контроль відомостей, які надійшли стосовно фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру. [8]

Після реєстрації ФОП в державного реєстратора та взяття на облік податковими органами слідує наступна стадія - взяття на облік платника єдиного внеску до Пенсійного фонду (ПФ). Взяття на облік фізичної особи – підприємця як платника єдиного внеску до Пенсійного фонду здійснюється у відповідності до Постанови Правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 N 21-6 "Про затвердження Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Згідно п.2.2. Постанови взяття на облік фізичних осіб - підприємців як платників єдиного внеску здійснюється органами Пенсійного фонду за місцем проживання особи на підставі відомостей з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця, наданих державним реєстратором згідно із Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей органами Пенсійного фонду.

У день отримання зазначених відомостей органи Пенсійного фонду направляють відомості про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців до відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі - Фонд соціального страхування від нещасних випадків). Згідно з отриманою від органу Пенсійного фонду інформацією робочий орган виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків приймає рішення про віднесення до класу професійного ризику виробництва фізичної особи - підприємця та не пізніше наступного робочого дня направляє органу Пенсійного фонду повідомлення про віднесення його до класу професійного ризику виробництва. Фізична особа – підприємець не повинна реєструватися у всіх соціальних фондах – Пенсійний фонд повідомляє інші фонди про реєстрацію фізичної особи - підприємця.

Повідомлення про взяття на облік фізичної особи - підприємця як платника єдиного внеску безоплатно надсилається платнику поштою з повідомленням про вручення наступного робочого дня з дня взяття на облік в органі Пенсійного фонду.

Список використаних джерел:

  1. Конституція України, http://zakon.rada.gov.ua/

  2. Господарський кодекс України, http://zakon.rada.gov.ua/

  3. Цивільний кодекс України, http://zakon.rada.gov.ua/

  4. Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», від 15.05.2003 № 755-IV, http://zakon.rada.gov.ua/

  5. Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», від 01.06.2000 № 1775-III, , http://zakon.rada.gov.ua/

  6. Закон України "Про здійснення державних закупівель", від 01.06.2010 № 2289-VI 

  7. Постанова Кабінету Міністрів України від 19.12.2012 № 1212 "Про затвердження Порядку ведення Реєстру громадських об’єднань та обміну відомостями між зазначеним Реєстром і Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців"

  8. Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів» від 09.12.2011 N 1588

  9. Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 2 "Баланс"» від 31 березня 1999 р. № 87

  10. Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби", від 27 квітня 2000 р. № 92

  11. Постанова Правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 N 21-6 "Про затвердження Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

  12. Наказ Міністерства юстиції України від 19.08.2011 № 2010/5 "Про затвердження Порядку подання та обігу електронних документів державному реєстратору", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23.08.2011 за № 997/19735

  13. Наказ Міністерства юстиції України від 14.10.2011 № 3175/5 "Про затвердження Положення про здійснення державного нагляду за дотриманням законодавства у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18.10.2011 за № 1202/19940

  14. Наказ Міністерства юстиції України від 14.10.2011 № 3178/5 "Про затвердження форм реєстраційних карток", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 19.10.2011 за № 1207/19945

  15. Наказ Міністерства юстиції України від 09.02.2012 № 225/5 "Про бланки виписки, витягу та довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09.02.2012 за № 198/20511

  16. Наказ Міністерства юстиції України від 14.12.2012 № 1846/5 "Про затвердження Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18.12.2012 за № 2105/22417

  17. Наказ Міністерства юстиції України від 14.03.2014 № 525/5 "Про проведення реєстраційних дій щодо зміни місцезнаходження юридичних осіб та місця проживання фізичних осіб – підприємців", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 17.03.2014 за № 358/25135

  18. Балюк І.А. Господарське процесуальне право: навч. посібник / Державний вищий навчальний заклад "Київський національний економічний ун-т ім. Вадима Гетьмана". -- К. : КНЕУ, 2008. -- 224с.

  19. Вінник О.М. Господарське право: Курс лекцій. -- К. : Атіка, 2005. -- 623с.

  20. Правове регулювання економіки: Зб. наук. праць. / Голова ред. кол. В. Ф. Опришко. – Вип. 4. – К.: КНЕУ, 2002. – 262 с.

  21. Покропивний С.Ф., Колот В.М. Підприємництво: стратегія, організація, ефективність: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2003. – 352 с.

  22. Щербина В.С. Cуб`єкти господарського права: монографія. -- К. : Юрінком Інтер, 2008. -- 264c.

  23. Щербина В.С. Господарське право: Господарське право : підручник / 5-те вид., перероб. і допов. — К.: Юрінком Інтер, 2012. — 600 с.

  24. Інформаційний лист ВГСУ від 02.08.2013 № 01-06/1133/2013 «Про зміни у законодавстві України з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]