Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
створення сг.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.02 Mб
Скачать

2.3 Державні та комунальні унітарні підприємства

Наступною і самою вагомою на сьогодні організаційно-правовою формою підприємств є державне підприємство, адже державна власність на сьогодні залишається самою важливою і основною формою власності в Україні. Цілісна державна основа, на якій здійснюється діяльність державного підприємства, обумовлює унітарну (єдину) природу цієї юридичної особи.

Державне підприємство являє собою організаційно-правову форму підприємства, заснованого на державній власності. Визначення державне вказує, що дане підприємство має особливості правового становища порівняно з недержавними підприємствами. Ці особливості обумовлені способом відмежування функцій власника від функцій управління майном у державному підприємстві. Саме державне підприємство як майновий комплекс є об’єктом права державної власності. Підприємству, як суб’єктові права, це майно належить на праві повного господарського відання. Це право вужче ніж право власності. Обсяг його залежить від цільового призначення відповідного майна.

Відповідно до ст. 37 Закону України “Про власність” майно, що є державною власністю і закріплене за державним підприємством, належить йому на праві повного господарського відання, крім випадків, передбачених законодавством України. Приватизація майнових комплексів державних підприємств заборонена законом.

Але тут постає питання: як бути з такими підприємствами, хто тут є власником? З огляду на закон, власником у державному підприємстві як організаційно-правовій формі ринкових відносин є держава, саме ж підприємство діє щодо закріпленого за ним майна на засадах повного господарського відання. Хоча в Законі “Про власність” вказується, що, здійснюючи право повного господарського відання, підприємство володіє, користується та розпоряджається закріпленим за ним майном, вчиняючи щодо нього будь-які дії, які не суперечать закону та цілям діяльності підприємства. У разі прийняття державним органом, уповноваженим управляти державним майном, рішення про реорганізацію або ліквідацію державного підприємства, трудовий колектив має право вимагати передачі підприємства в оренду або перетворення його в інше підприємство, засноване на колективній власності. [10]

Якщо порушено провадження у справі про банкрутство державного підприємства, його трудовий колектив має право вимагати передачі підприємства йому в оренду або перетворення його в інше підприємство, засноване на колективній власності, за умови прийняття на себе боргів підприємства-боржника і згоди кредиторів.

Державні підприємства як суб’єкти однієї форми власності (організаційної форми) поділяються на види: [ 2, 13]

а) державні підприємства засновані на державній власності – державні унітарні підприємства, яке є юридичною особою та разом з цим має особливості, що відрізняють його від інших підприємств. Воно діє лише тільки на одній формі власності – державній. Орган державної влади, до сфери управління якого входить підприємство, є представником його функцій в межах чинного законодавства;

б) державні комерційні підприємства, діяльність яких здійснюють комерційні юридичні особи. Воно є юридичною особою та веде за собою виключення відповідальності по його зобов’язанням держави та органа, до сфери управління якого воно входить. Державні комерційні підприємства дію на основі права господарського відання. Відмінною особливістю державних комерційних організацій від будь-яких юридичних осіб те, що вони не наділені правом власності на закріплене за ними майно. Однією особливістю державного комерційного підприємства є обов’язок приймати та виконувати державні завдання, а також враховувати їх при плануванні своєї господарської діяльності. До таких підприємств належать: нефтегаз, космічні тощо.

Ст.. 75 Господарського кодексу передбачає два істотних обмеження прав господарського відання, використання та розпорядження майном, що складає приналежне державному комерційному підприємству право господарського відання:

- заборона передачі приналежного йому майна іншим особам крім випадків, установлених законом;

- відчуження, застава майнових об’єктів, що відносяться до основних фондів, здача в оренду цілісних майнових комплексів структурних одиниць та підрозділів можливе лише при наявності згоди органа

в) казенні підприємства – підприємства, що створюються в галузях народного господарства, в яких законом дозволено здійснення господарської діяльності лише державним підприємствам. Основним продуктом споживання послуг є держава. Органами управління казенними підприємствами є міністерства та інші центральні органи виконавчої влади. Казенне підприємство діє на підставі статуту, який затверджується органом, уповноваженим управляти державним майном, та розробляється на основі Типового статуту, затвердженого Кабінетом Міністрів України. До таких підприємств відносяться: воїнські формування, квартирно-експлуатаційні частини, воїнські частини, пеніціарні установи.

г) Відповідно до Господарського кодексу України ст.. 78 зазначено, що на відміну від державного унітарного підприємства, комунальне унітарне підприємство засновано на комунальній власності, тому створюється компетентним органом місцевого самоуправління і, відповідно, входить у сферу управління цього органу. Уповноваженими органами з правами засновників є сільські, поселкові та міські ради (п. 30 ст. 26 Закону «Про місцеве самоврядування»), а також місцеві державні адміністрації (п.1 ст. 19 Закону «Про місцеві державні адміністрації»).

Власник майна, створюючи комунальне унітарне підприємство та наділяючи його необхідною майновою базою, не втрачає прав на нього. Це майно залишається у комунальній власності , а комунальне унітарне підприємство має право господарського відання (комунальне комерційне підприємство) або право оперативного управління (комунальне некомерційне підприємство). Оскільки комунальне унітарне підприємство не є власником, це зумовлює необхідність виконання наказів власника та узгодження з ним основних питань його діяльності.

Особливістю формування статутного фонду комунального унітарного підприємства є завершення його створення до державної реєстрації підприємства у якості суб’єкта господарювання. Цей фонд не може бути менше мінімального розміру, встановленого відповідною місцевою радою.

Відповідальність комунального унітарного підприємства по зобов’язанням настає за загальними правилами відповідальності, яка встановлена для юридичної особи. Це підприємство не відповідає за зобов’язаннями власника та органа місцевого самоврядування, до сфери управління якого воно входить. Управління комунальним унітарним підприємством здійснюється одноосібним керівником, який призначався на посаду укладення з ним контракту органом, до сфери управління якого воно входить. Керівник даного підприємства діє на основі одно наявності та без довіреності в силу наданих йому законом повноважень.

Усі ці підприємства – державні юридичні особи.

Державні підприємства, наділені правом повного господарського відання, отримують певну сукупність прав та обов’язків, яка дає змогу їм здійснювати функції власники. При цьому власником майна державних підприємств залишиться держава. Тому, людство активно вело пошук оптимальних правових форм, які б гармонійно забезпечували інтереси як власників, так і господарюючих суб’єктів не власників.